Sellanen ol´ Viipuri

Saimaan kanavaa risteillen Viipuriin pääsee viisumivapaasti. Viipurin linna museoineen sekä kaupunginkirjasto ovat näkemisen arvoisia paikkoja, kuten 43 kilometrin pituinen Saimaan kanava jo itsessään.

Saimaan ja Suomenlahden välinen korkeusero, noin 76 metriä, on porrastettu kahdeksalla sululla. Niistä kolme on Suomen puolella ja neljä Venäjällä. Leppoisa laivamatka kestää kuutisen tuntia. Viipurin komistus on sen vanha linna, minkä ympärillä kohosi takavuosina usein rakennustelineitä, mutta nyt kaupungin maamerkki on esillä koko komeudessaan. Venäjän valtiolipun komistamaan Pyhän Olavin torniin johtaa 239 rautaporrasta. Huipulla tuulee, mutta eteen aukeaa avara näkymä kaupunkiin ja Viipurinlahdelle.
Linnan museon mielenkiintoisin näyttely koskee Suomi-aikaa. Esillä oli muun muassa numero Wiipurin Sanomista ja Karjalan viikkoliitteestä sekä evakkoon lähteneen perheen kirjahylly kynttilänjalkoineen. Seinälle oli myös ripustettu historiallisia suomenkielisiä liike- ja katukylttejä.

Viipurin kaupunginkirjastoon astuessa olo tuntuu hyvin kotoisalta. Ei ihme, sillä komea rakennus on Alvar Aallon suunnittelema. Neuvostoaikana rapistuneen kirjaston korjaus alkoi vuonna 1994 ja remontti valmistui vuoden 2013 lopussa. Siellä käy paljon suomalaisia turisteja ja vielä moderninakin paikka on tutustumisen arvoinen. Aaltoileva-kattoisessa lukusalissa harjoitelleen Ciabatta-yhtyeen mielestä salin akustiikka on fantastinen.

“Muistatko Monrepos’n?” uteli Olavi Virta jo vuonna 1955, myöhemmin samaa kyseli Annikki Tähti. 160 hehtaarin kokoinen vehreä puisto on suosittu retkeilykohde viipurilaisten keskuudessa. Vielä illallakin siellä retkeili useita perheitä. Polut ja tiet ovat erinomaisessa kunnossa, mutta rakennuksia ei ole korjattu. Vaikka paikka on rapistunut melkoisesti ajasta, mistä laulu kertoo, alue on silti hyvin viehättävä. Puistossa nähtiin työnsä ääressä useita nuoria taidemaalareita Moskovasta. Kyselimme eräältä heistä, mikä on kauneinta Monrepossa. Empimättä tuli vastaus, että meri. “Kaunehimmat kaarisillat” sen sijaan olisi kuvitellut isommiksi. Lähi- ja sotahistoriasta kiinnostuneet voivat Viipurista suunnata vain muutaman kilometrin päähän, Talin ja Ihantalan maisemiin.

Lomalla poikettiin myös Talikkalan torilla. Muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitsevan kaupunginosan hintataso on keskustaa huokeampi. Tuttu jenkka Talikkalan markkinoista ei kerro tästä kauppapaikasta, sillä alkuperäiset Talikkalan talvimarkkinat järjestettiin toisaalla Karjalankannaksella, nimittäin Antreassa.

Seija Väre

Tuntematon