Silloin ei ollut kiire!

”Tänä syksynä ei yllättäjä ole pakkanen, vaan lokakuun ”intiaanikesä”, joka on hämmentänyt niin kasveja kuin ihmisiäkin”, kirjoitti toimittaja Vuokko Tapanainen maakuntalehti Lallissa 5. lokakuuta 1984.
Porin torilla oli mittari näyttänyt +20 astetta. Ruska ilahdutti väriloistollaan.
Jutun kuvituksessa kolme tyttöä on heittäytynyt vaahteranlehtien joukkoon. He kertovat toimittajalle aikovansa kuivata lehtiä talven iloksi.
– Kyllä me niitä kuivattiinkin. Äiti vähän hermostui, kun kaikkien kirjojen välissä oli lehtiä ja suolaa, kertoo noormarkkulainen Satu Hatanpää.
Hän on keskimmäinen kuvan tytöistä. Muut ovat Tanja Muronen ja Susanna Mansikka (nykyään Lindfors). Nyt, 33 vuotta myöhemmin, kolmikko kokoontui samaiseen paikkaan, saman vaahteran luokse. Syksyn lehdet saivat heidät leikkisälle tuulelle – muistelemaan menneitä ja valottamaan nykypäivää.

Raitapipot olivat kuuminta muotia, kun kolmikko aloitti peruskoulun elokuussa 1984 Kankaan koulussa. Vaahtera sijaitsi koulumatkalla ja lehtien kanssa leikkiminen oli varsin tavanomaista puuhaa.
Kun toimittaja pysäytti tytöt koulumatkalla ja kysyi, saako kuvata, vastaus oli ensin: EI!
– Kotona oli sanottu, että tuntemattomille ei saa puhua, vaan koulusta pitää kävellä reippaasti hoitopaikkaan, Tanja kertoo.
Reippaus oli tosin kulkemisesta kaukana, monta kertaa tytöt unohtuivat leikkimään koulumatkan varrelle, kaikenlaista kiinnostavaa löytyi. Toista tuntiakin saattoi kulua lyhyen matkan taittamiseen.
– Eikä silloin ollut kännyköitä. Hoitopaikassa tai kotona oltiin huolissaan, missä me olimme. Mutta silloin meillä ei ollut kiire!

Niinpä tytöt päättivät lopulta suostua myös valokuvaukseen. He muistavat, että tuolloin joku oli haravoinut lehdet kasaksi.
– Siitä otimme ja peuhasimme ne levälleen. Kuvaaja kysyi, mihin osoitteeseen voisi lehden lähettää, mutta emme muistaneet osoitteita, he kertovat.
Susannan äidillä lehti kuitenkin oli ja on vieläkin tallessa.
– Mietimme joskus, miten kuvaaja meidät tästä löysi. Voi olla, että pyörimme jo valmiiksi lehtikasassa.
Kolmikko on tänä vuonna viettänyt 40-vuotissynttäreitään. He ovat tunteneet ihan pienestä ja kävivät koko peruskoulun samaa koulua.
He kaikki lähtivät jossain vaiheessa Noormarkusta opiskelemaan ja maailmalle.
Nyt he ovat palanneet juurilleen. Toimistotöissä käyvän Susannan lapset ovat nyt samassa koulussa kuin äitinsä aikanaan. Välillä pitkään Espanjassa asunut Tanja viihtyy nyt Porissa, lapset ovat pieniä ja hän nauttii kotiäitiydestä. Satu on yrittäjä. Hän edustaa kotipaikkaansa Noormarkkua Porin kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa sekä toimii aktiivisesti monessa järjestössä.
– Aina välillä nähdään ja sitten juttu jatkuu siitä, mihin viimeksi jäätiin, he kertovat.
Niin myös haastatteluhetken jälkeen. Kolmikko lähtee kylille jatkamaan juttua Tanjan nimipäiväkahvittelun merkeissä.

Lallissa julkaistun vanhan kuvan näet klikkaamalla jutun kuvan auki ja painamalla siinä näkyvää nuolta oikealle.

Sanna Jääskeläinen