Sirkan ja Matin kävelykatu on tuttavia tulvillaan

Myös kävelykadun kehityksessä Sirkka ja Matti Niemelä ovat olleet mukana alusta saakka.

Tunnin verran saattaa kulua matkaan, kun porilaiset Sirkka ja Matti Niemelä kulkevat kotoaan Nortamonkadulta käviksen kautta ruokakauppaan Sokokselle. Niin paljon pariskunnalle tulee aina matkalla tuttuja vastaan. Eikä ihme, yhä edelleen Matti laskeskelee kuuluvansa ainakin 14 eri yhdistykseen tai vastaavaan.
– Pori-Seura, Kauppaseura, Vanhat porilaiset, Porin Ooppera… Matti luettelee.
Vuosien varrella on Matti Niemelä ollut myös promoottorina ja perustajana monessa porilaisia yhä edelleen viihdyttävässä toiminnassa.
– Olen ollut mukana perustamassa Vihreää Teatteria, Porin Jousiampujia, Rantariehaa eli nykyisiä Silakkamarkkinoita ja Sirkan kanssa yhdessä Porin Oopperaa. Porin päiviäkin olen ollut mukana järjestämässä 33 vuotta, Matti muistelee.

Myös kävelykadun kehityksessä Sirkka ja Matti ovat olleet alusta saakka. Esiintyipä pariskunta Käviksestä tehdyissä ensimmäisissä mainosvideoissakin. Nyt Niemelät ovat asuneet käviksen alkupäässä kohta kuusi vuotta. Keskustassakin asuinvuosia tulee jo viitisentoista.
– Tämä on hieno paikka asua, kun on lyhyt matka joka paikkaan. Tori on meidän kotipiha, Sirkka sanoo.
– Ihan paraatipaikka, Matti säestää.
Keskustassa sijaitsi aikoinaan myös Niemelöiden yritys, Mainospori, jonka Niemelät myivät vuonna 2005.
Porista Sirkka ja Matti eivät muuttaisi yhtään minnekään. Täällä kun ovat ”kaikki muutkin”, ja erityisesti rakkaat lapsenlapset Leevi ja Liinu.

Eivätkä Sirkka ja Matti Niemelä todellakaan ole niitä eläkeläisiä, jotka paheksuisivat menoa ja meininkiä.
Päinvastoin, kaupungin keskustan elävöittäminen ja erilaiset tapahtumat saavat Niemelöiltä pelkkää kiitosta.
– Nyt kävelykatukin toimii. On hienoa, että siellä on erilaisia tapahtumia. Tänäänkin taas jotain ”rättiä” ripustettiin tuohon Satakieleen, että joku tapahtuma on tulossa, Matti sanoo.
Monenlaisissa tapahtumissa Sirkkaa ja Mattia näkeekin. Pariskunta käy niin markkinoilla kuin katsomassa esiintyjiä sekä Ee-tunaukion että Satakielen lavoilla.
– Vielä kun torikauppiaat ymmärtäisivät päästää muitakin kauppiaita torille. Siitä kun olisi hyötyä heille itselleenkin, mutta kun ei millään. Missä väki liikkuu, niin siellä se liikkuu, entinen mainosmies Matti Niemelä tietää.

Satakielen lavalle voisivat tulla Sirkan ja Matin mielestä esiintymään myös esimerkiksi kaupungin avustusta saavat soittokunnat ja muut taiteilijaryhmät. Kaikenlaiset muutkin tapahtumat ovat Niemelöille tervetulleita, mutta on yksi tapahtuma, missä Niemelöitä ei nähtäisi.
– Toritansseihin emme menisi, toteavat Sirkka ja Matti ykskantaan.

Kehitysideoita keskustan ja kävelykadun kehittämiseksi Niemelöiltä kyllä edelleen riittää.
– Esimerkiksi VisitPori. Sille tarvitsisi saada kunnollinen kyltti kävelykadulle, mistä näkee missä VisitPori sijaitsee, ja samanlainen kyltti oven päälle. Nyt eivät turistit löydä sinne kuin kysymällä.
– Porissa vaan ensimmäinen kysymys olisi tietysti, että kuka sen maksaa ja mihin se laitetaan ja millä tavalla, ja sitten menee aikaa ennen kuin joku reagoi siihen, ja puolitoista vuotta, ennen kuin se on paikoillaan, Matti virnuilee.

Ja kauppahalli pitäisi ehdottomasti elvyttää. Yhden yrityksen johtajamalli ja erikoistuminen, siinä olisivat Niemelöiden mukaan menestyksen avaimet.
– Pitäisi myydä ja tehdä sellaista, mitä ei kukaan muu tee. Menisivät katsomaan vaikka Turun tai Oulun kauppahallia. Ulkomailtakin voisi ottaa oppia, miten kauppahalleissa on esittelyt järjestetty, mutta ei, Matti Niemelä harmittelee.
Tapahtumia ja toimintaa saa Niemelöiden mielestä kävelykadulla olla, mutta pyöräilijät täytyisi saada järjestykseen.
– Pyöräilijät ajavat niin lujaa ja kävelijät säntäilevät siellä seassa. Pyöräilijöille voisi merkitä kävelykadun keskelle oman kaistansa tai sitten pyöräily pitäisi kieltää käviksellä kokonaan, Sirkka ja Matti ehdottavat.

Niin, ja jos sinne ruokakauppaan on Niemelöillä kuitenkin kiire, on olemassa toinenkin vaihtoehto.
– Silloin mennään Isolinnankatua pitkin. Eipä tarvitse paljon pysähdellä juttelemaan tuttujen kanssa, Sirkka nauraa.

EIJA HAMMARBERG

Tuntematon