Soittokunta on nuorisotyön sydän ja sielu

Eurajoen Nuorisosoittokunta valmistautuu kovalla innolla itsenäisen Suomen satavuotisjuhlien kunniaksi järjestettävään kevätkonserttiin.
Soittokunnalla on pitkä historia ja sen riveistä on noussut useita musiikin parissa elämäntyötään tekeviä eurajokelaisia.
Vesa-Pekka Leino on toiminut ENS:n kapellimestarina vuodesta 2002. Kipinä musiikkiin syntyi jo pikkupoikana. Instrumenttina hänellä on alusta saakka ollut poikkihuilu.
Leino on soittanut myös Rauman Poikasoittokunnassa ja Rauman Puhallinorkesterissa.
Soittokunta juhlii tänä vuonna 45-vuotista taivaltaan, johon on mahtunut monenlaisia tapahtumia ja hienoja vaiheita.
– Teimme Weeneriin Saksaan ensimmäisen vierailun vuonna 1980 ja sitten kymmenisen vuotta myöhemmin syntyi Eurajoen ja Weenerin välille ystävyyskaupunkisopimus, kertoo Leino.
Matkat ovat Leinon kokemuksen mukaan olleet todella antoisia ja ne ovat antaneet motivaatiota soittajille. Paljon on syntynyt myös ystävyyssuhteita.

Soittokunnassa on nykyään noin 50 soittajaa, joista nuorimmat soittavat ryhmissä Esat ja Ellit ja Juniorit. Pitkään itsekin ENS:ssa soittanut Heidi Lindroos johtaa näitä nuorten ryhmiä.
– Soittokunta on Eurajoella merkittävä musiikkikasvatuksen edelläkävijä ja tärkeä yhteisö. Meille voi tulla kuka tahansa kokeilemaan siipiensä kantavuutta. Tämä on pääosin myös nuorisotyötä ja kaikki hyväksytään sellaisina kuin he ovat, kiteyttää Leino.
Tulevassa konsertissa ovat mukana myös Konkarit, joita johtaa Vesa-Pekan veli Kari Leino. Hänkin aloitti ENS:n riveissä jo 1970-luvun alussa ja toimii nykyään Uudessakaupungissa musiikin opettajana ja paikallisen VPK:n soittokunnan kapellimestarina.

Eurajoen musiikkielämän keskeinen hahmo on Esa Laihonen, joka oli perustamassa ENS:aa vuonna 1972 ja jatkoi kapellimestarina aina vuoteen 2002. Sen jälkeen hän on ollut edelleen mukana Konkareissa trumpettinsa kanssa ja soittanut myös sahaa.
Markku Lehtihalme toimi kapellimestarina Laihosen kanssa 18 vuoden ajan.
Vesa-Pekka Leino kuvailee jo edesmennyttä Lehtihalmetta vaativaksi johtajaksi, joka sai monet nuoret nostamaan ”rimaansa ylöspäin”.
– Esa ja Markku olivat loistava parivaljakko, kiteyttää Leino.

Soittokunnan riveistä on lähtenyt monia nuoria hankkimaan leipäänsä musiikin alalta.
Heistä mainittakoon muun muassa Anna-Maija Korsimaa, joka toimii vuorottelevana äänenjohtajana ja klarinetistina Helsingin Kaupunginorkesterissa ja taitavana rumpalina tunnettu Timo Koskinen, joka toimii lyömäsoitinten soiton lehtorina Rauman musiikkiopistossa sekä Raimo Ovaska, jonka tie puhallinmusiikin parissa on johtanut Jyväskylään. Ovaska toimii nykyään Tikkakoskella ilmavoimien soittokunnan apulaiskapellimestarina.

INFO: Eurajoen Nuorisosoittokunnan kevätkonsertti Eurajoki-salissa Kalliotie 5:ssä 29. huhtikuuta kello 18 alkaen.

MARJA-RIITTA OVASKA

Tuntematon