Sukkiksia Reposaaren hengessä

Helsinkiläinen taiteilija Maiju Ahlgrén halusi jo parikymmentä vuotta sitten tuoda keskelle ihmisvilinää rauhoitettuja kasveja ja eläimiä – painettuina sukkahousuihin.
– Sukkisten tulo elämääni oli aivan sattumaa. Käväisin aikoinaan Saksassa, jossa näin messuilla kivoja käsivärjättyjä sukkahousuja. Asia konkretisoitui, kun järjestyi yhteys suomalaiseen neulomoon, kertoo Ahlgrén.

Ahlgrénin sukkahousumallistossa on ollut niin uhanalaisia kasveja kuin laulujoutsenkin. Viime vuonna sukkahousuihin painettiin jo sanojakin.
– Mukaan mallistoon otettiin voimaa, rakkautta, empatiaa ja rohkeutta, kertoo Ahlgrén.

Taannoin Ahlgrén sai porilaiselta murrekirjailijalta ja -pakinoitsijalta Elina Wallinilta vinkin Suomeen purjelaivakaudella tulleista paarlastikasveista eli painolastikasvillisuudesta.
– Alukset veivät ulkomaille muun muassa puutavaraa. Paluumatkalla laivat tarvitsivat lisää painoa ja alusten ruumaa täydennettiin kohdemaan maaperällä. Lastin mukana Suomeen saatiin myös sellaista kasvillisuutta, jota ei maamme maaperässä esiinny. Suomessa juuri Reposaari on tunnettua paarlastialuetta. Innostuin ideasta ja valitsin mallistooni pari näitä kasveja, kertoo Ahlgrén.

Uudet mallit saivat nimet pikkutakiainen ja ketomaruna.
– Porista soitti vastikään yksi mies, joka toivoi, että seuraavaksi mukaan otettaisiin nuokkukarviainen. Oikeastaan hän toivoi, että se painettaisiin villapaitaan. Kiehtova idea, katsotaan toteutuuko se jossain vaiheessa, sanoo Ahlgrén.
Ahlgrén tunnustautuu intohimoiseksi värien ystäväksi.
– Intohimonani on ollut väritekniikan opiskelu. Ajattelen tätä sukkahousuhommaakin jättimäisenä värivalumana, joka leviää kautta Suomen. Nyt sukkiksia on turistien matkassa levinnyt jo ympäri maailmaa.

Taidesukkisten valmistusprosessi alkaa värjäyksellä.
– Teolliset väriaineet ovat ekotehokkaita, sillä värjäysliemi tyhjenee väristä eikä synny hukkaa.

Värjäämisen tekee haastavaksi herkkä materiaali, jota täytyy varjella myös värjätessä.
– Värjäysprosessi täytyy suorittaa huolella, jottei materiaali vaurioidu lämmönvaihtelussa eikä sukkisneulos jää mihinkään kiinni, sanoo Ahlgrén.

Vesa-Pekka Järvelä