Suomen suurin nuorisoteatteri juhlii Nooran ja Reetan kanssa

– Se on ollut sellainen hyvä taimi, joka on rönsyillyt joka paikkaan. On tosi hienoa, että toiminta elää ja kasvaa, toteaa ryhmiensä, aktiiviharrastajiensa ja ensi-iltojensa määrän mukaan Suomen suurimman lapsi- ja nuorisoteatterin perustaja Noora Männistö harrastajateatterin 40-vuotisjuhlien kynnyksellä.
40 vuotta sitten Noora Männistö toimi läänintaiteilijana toimipaikkanaan Porin teatteri, jonka alaisuuteen ryhmä aluksi perustettiin.
– Porin teatteria johti silloin troikka Ritva Siikala, Tapio Parkkinen ja Eeva Salminen, joista Ritva sanoi mulle, että täällä on ennenkin ollut teatteriharrastuspiiri ja kun sä nyt olet siinä vapaana, niin perustapas semmoinen, Männistö muistelee.
– Niin siinä sitten kävi. Laitoimme ilmoituksia, mukaan tuli nuoria ja teatterin näyttelijä Ahti Jokinen ryhtyi ohjaamaan. Kun tyttöjä tuli paljon, minä dramatisoin ensimmäiseksi näytelmäksi Kuningattaren uudet vaatteet, joka sitten esitettiin Porin teatterin isolla näyttämöllä.

Vuosien varrella sekä nuoret että ohjaajat ovat vaihtuneet, mutta toiminta on jatkunut keskeytyksettä. Viime aikoina toiminta on kasvanut jopa siinä määrin, että toimintaan mukaan pääsemiseksi on yhdistyksen ollut pakko pitää jonoja. Tilat kun ovat Kulttuuritalo Annankatu 6:ssakin kuitenkin rajalliset.
– Joskus kymmenisen vuotta sitten tuli sellainen tilanne, että ilmoittautumispäivänä tulikin yllättäen 200 lasta, joista voitiin jo vanhojen jäsenien lisäksi ottaa vain kymmenen sisään. Lapset itkivät ja vanhemmat huusivat, mikä oli aivan kammottavaa. Silloin otimme ryhmäkohtaisesti käyttöön jonotussysteemin, kertoo Porin teatterinuorten nykyinen puheenjohtaja Reetta Vehkalahti.

Vuosien varrelle mahtuu myös monia menestystarinoita. Yksi alkuaikojen tunnustusta saaneista näytelmistä oli Paul Salosen ja Eki Erikssonin kirjoittama ja Noora Männistön ja Marjatta Simulan ohjaama Siitä puhe, mistä puute, joka parodian keinoin pureutui työttömyyteen.
– Sillä näytelmällä voitettiin mainostelevision harrastajateatterikilpailu, joka sitten tuli televisiostakin. Sillä, sekä myös Paul Salosen kirjoittamalla Majatalon mysteeri -näytelmällä oltiin myös Oulun lasten- ja nuorten teatterifestivaaleilla. Samoin Erja Lehtosen ohjaama Taistelutahto ja tanssitaito -näytelmä ja Reetan ohjaama Job-musikaali räjäyttivät aikoinaan pankin Mikkelissä työväen näyttämöpäivillä.
– Niin, ja Salto mortale, joka oli ohjaustyöpajan näytelmä, pokkasi Esko-patsaan Kuopiossa, Reetta Vehkalahti jatkaa.

Teatteri-ilmaisun ohjaajaksi kouluttautunut Reetta Vehkalahti toi ohjaustyöpajatoiminnan teatterinuoriin, samoin teatterinuorista on lähtöisin Leikkiteatteriyhdistys, joka järjestää teatteritoimintaa lapsille.
– Ohjaustyöpajan näytelmät ovat olleet poikkeuksetta hyviä. Täällä ihmisille on tullut halu kokeilla kaikkea uutta ja kunnianhimoista. Ja kun kaikki saavat tuoda esiin omia ideoitaan, on syntynyt huikeita esityksiä.
Nykyisin Porin teatterinuorilla on vuosittain minimissään seitsemän ensi-iltaa. Vaikka suuren organisaation pyörittäminen on yhdistykselle taloudellisesti raskasta, ei toimintaa kuitenkaan olla supistamassa. Ja vaikka ohjaajat toimivat lähes nimellisellä palkalla, heitäkin on mukaan löytynyt.

Yksi tärkeimmistä seikoista toiminnan jatkuvuuden kannalta on ollut oman tilan saaminen Annankatu 6:sta.
– Olimme siihen aikaan työväenopistolla ja silloinen rehtori ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Koivisto sanoi, että kun teitä on niin hemmetisti, niin katsokaa nyt jotain tyhjiä rakennuksia, jos löydätte jonkun. Ja sittenhän me löydettiin. Annankatu 6 on todella tärkeä panostus kaupungilta.
– Teatterinuoret ovat myös olleet todella monessa mukana. Kansainvälisiä videofestivaaleja järjestettiin suurelta osalta teatterinuorten talkootyöllä. Kesäisin pyöritetään jazzmajoitusta. Mikä vain on mahdollista.

Porin teatterinuoret juhlivat nelikymppisiään 24.8. alkaen klo 13 ympäri kaupunkia kiertävällä juhlakulkueella. Kaikki jollain tavalla teatterinuorten toiminnassa mukana olleet on kutsuttu juhlaan Porin teatteriin, minne voi ilmoittautua osoitteessa teatterinuoret@gmail.com

EIJA HAMMARBERG

 

Tuntematon