Tuhkasta esiin kaivettu Pompeji

Pompejin kadut ovat muhkuraiset, kärrynpyörät ovat kuluttaneet syvät uurteet kivetykseen. Auringon porottaessa vesipullo ja hellehattu ovat tarpeen. Turisteja on paikalla sankoin joukoin tutustumassa maailman parhaiten säilyneeseen, aikoinaan kukkulalle rakennetun roomalaisen kaupungin raunioihin. Tutustutaan entisten roomalaisten arkielämään, kauppoihin, julkisiin tiloihin ja yksityisiin asuntoihin, mainoksiin ja freskoihin.

Pompejin kaupunki sijaitsi meren rannalla, hyvien kauppayhteyksien lähellä. Vesuviuksen purkautuminen elokuussa vuonna 79 jätti alleen vauraan kaupungin. Arviolta noin 10 000–20 000 kaupunkilaisesta 2000–3000 menehtyi. Suurin osa pakenevista ihmisistä tukehtui myrkkykaasuihin jähmettyen paikoilleen. Tapauksen silminnäkijä, Plinius vanhemman veljenpoika, kirjasi myöhemmin tiedot purkauksesta kirjeeseen historioitsija Tacitukselle.

Kaupunki oli vaurastunut viljelyksistä tulivuoren hedelmällisillä rinteillä, kaupankäynnillä sekä pienteollisuudella. Villakankaat ja viini olivat tärkeät tulonlähteet. Asuntojen seinillä komeili maalauksia ja lattioissa mosaiikkia. Kaupunkiin oli rakennettu kylpylöitä höyryhuoneineen, teattereita ja temppeleitä, leipomoita, ruokapaikkoja ja kapakoita. Pesuloiden ja värjäämöiden lähettyvillä oli erillisiä virtsankeruupyttyjä, johon ohikulkijat lorottelivat virtsansa pesuaineena käytettäväksi. Vesijohto toi vettä kaupungin eri osiin. Asukkaista suuri osa oli orjia menestyvien isäntäperheiden lisäksi. Alueen suosittuun ilotaloon ohjasi katuun taottu falloksen kuva. Fallos oli myös hedelmällisyyden ja onnen symboli. Ilotaloja oli alueella monta, ja seinillä edelleen hyvin nähtävissä olevista eroottisista seinämaalauksista asiakas saattoi katsoa, miten palvelunsa halusi. Uljaita pylväikköjä, kärryjä ja muuta tavaraa. Mysteerien huvila, Vettiusten talo, Faunin talo ja ja kaupungin lävistävä pääkatu Via dell’Abbondanza, oikeustalo ja basilica löytyvät helposti kartasta. Basilica toimi oikeustalona ja pörssinä, ei hartauden harjoittamisen paikkana, johon nimi tänä päivänä viittaa.

Näimme lopulta vain pienen osan alueesta, vaikka paljon olikin nähtävää ja ihmeteltävää. Uhanalainen rauniokaupunki ei ole kokonaan avoinna yleisölle samaan aikaan. Veistoksia ja taideaarteita on alueelta viety Napolin arkeologiseen museoon. Pompeji on yksi pakollisista nähtävyyksistä Napolin alueella Italiassa.

Vesuviuksen purkauduttua kaupungin päälle laskeutui yli seitsemän metriä korkea massakerros jättäen sen unohduksiin noin 1700 vuodeksi. Kaupunki löytyi sattumalta työmiesten törmätessä laattoihin ja seiniin vuonna 1594. Siinä vaiheessa ei tiedetty vielä löydöstä paljastuvan kokonaista kaupunkia, jonka kaivaukset edelleenkin jatkuvat.

BIRGITTA MÄKITALO

Tuntematon