Twin Peaksin innoittamat

Porilaisessa P-galleriassa on esillä ainutlaatuinen yhteisnäyttely.

Kulttisarja Twin Peaks elää faniensa keskuudessa, vaikka sen ensiesittämisestä on jo yli 25 vuotta. Porilainen taiteileva lelututkija Kati Heljakka on nyt koonnut sarjaan liittyvän näyttelyn P-galleriaan. Mukana on maalauksia, veistoksia, valokuvia, koruja ja installaatioita yhdeksältä taiteilijalta. Yksi taiteilijoista on Katja Tukiainen, jonka maalauksia nähdään ensimmäistä kertaa näyttelyssä Porissa.

Heljakka kertoo, että idea näyttelyyn syntyi, kun hän näki helsinkiläisen Raisa Kettusen valokuvia, joissa isopäiset Blythe-nuket esiintyvät Twin Peaksin kohtauksissa.
– Tunsin kaikki näyttelyn taiteilijat ennalta, osan heistä tiesin sarjan faneiksi, osan sain innostettua sen maailmaan, Heljakka kertoo.
Lopputulos on mittatilauksena P-gallerian tilaan luotu hauska ja kekseliäs kokoelma teoksia.
– Twin Peaks on myös leikkisä sarja. Siinä on vahvasti mukana leluja ja pelejä. Avoin leikin hurma säilyy, vaikka mysteeri ratkesikin – vai ratkesiko, Heljakka pohtii.
Sarja onkin saamassa jatkoa. Itse alkuperäinen ohjaaja David Lynch tarttui tuotantoon ja uudet jaksot julkaistaan ensi vuonna.
Heljakka katsoi sarjan ensimmäisen kerran 15-vuotiaana ja hänestä tuli sarjan fani. Sen jälkeen taide- ja tutkimustyö ovat vieneet hänet sarjaa käsittelevään konferenssiin ja sarjan kuvauspaikoille.
– Ikinä en olisi nuorena osannut kuvitella, että saan mahdollisuuden kutsua huipputaiteilijoita tällaiseen näyttelyyn. Tämä on tietoni mukaan ensimmäinen tästä aiheesta koottu teemanäyttely Suomessa.

P-gallerian näyttelyssä kävijä saa itsekin osallistua. Hän voi kuvata itsensä agentti Dale Cooperin unimaailmassa tai pukeutua Heljakan tekemään suojaavaan takkiin, jossa 48 pöllöä pitää pahat henget poissa.
Osallistua voi myös valokuvilla, joita voi jakaa Instagramissa hashtageilla #ihakotvinpiiksis, #precissomitwinpeaks, #justlikeintwinpeaks ja #peakexperience. Kuvia on toimitettu myös Mu Pori o kaunis -yhteisön nettisivuille. Sieltä on tuotu myös yksi katsojan kuva osaksi näyttelyä. Kuva esittää Isojoenrannan rautatiesiltaa. Heljakka kertoo, että myös Noormarkusta löytyy silta, joka tuo heti mieleen Twin Peaksin.
Peak Experience -näyttelyn taiteilijat ovat Tukiaisen, Kettusen ja Heljakan lisäksi amigurumi-taiteilija Jennifer Ramirez, valokuvaaja Johanna Lehtinen, visualisti Carina Laine, kuvataiteilija Mari Kasurinen, kultaseppä Henna Kallionkieli ja kuvanveistäjä Jasmin Anoschkin.
Näyttely on esillä P-galleriassa 20. marraskuuta saakka. Galleria sijaitsee osoitteessa Yrjönkatu 3, Pori. Se on avoinna ke–pe klo 14–18 ja la–su 12–16.
Peak Experience -näyttelyssä myös tapahtuu:
Torstaina 17.11. klo 18–19.30 Twin Peaks -fanitapaaminen ja näyttelykierros kuraattorin johdolla.
Lauantaina 19.11. klo 12–14 joulutempaus: taidemyyjäiset, tarjoilua ja yleisön valokuvausta.

Sanna Jääskeläinen