Wanted: Ruotsalaisen koulun oppilaat!

Porin ruotsalainen koulu julkaisee juhlavuoden kunniaksi matrikkelin. Siihen halutaan kaikkien koulua käyneiden tiedot.
Porin ruotsalainen yhteiskoulu eli Björneborgs svenska samskola perustettiin syksyllä 1892.
Koulua on käynyt vuosien mittaan lähes 5 000 oppilasta. Nyt kaikkien heidän tietonsa haluttaisiin juhlavuoden matrikkelia varten.
Koulusihteeri Pia Repo-Vihtalahti kertoo, että tiedot voi helpoiten jättää koulun nettisivulta löytyvän lomakkeen kautta.
– Ne voi täyttää myös tulostamalla paperisen lomakkeen ja postittamalla sen. Toivomme, että saisimme myös kasvokuvan jpg-muodossa, hän kertoo.
Lomake löytyy osoitteesta www.bjss.fi kohdasta BSS 125 Matrikel. Samasta paikasta löytyy myös tietoja lokakuussa vietettävistä juhlallisuuksista. Pääjuhla tullaan pitämään Satakunnan ammattikorkeakoulun uusissa tiloissa.
Myös koulun opettajien tiedot kerätään matrikkeliin. Heitä varten on oma lomake nettisivuilla.

Matrikkelityöryhmään kuuluvat Repo-Vihtalahden lisäksi Birgitta Eklund, Asta von Frenckell ja Maj-Britt Penttilä sekä rehtori Ulrika Hollsten ja opettaja Annika Tulonen.
Työryhmä on kerännyt tietoja lähes kolmen vuoden ajan. Tietoja on saatu paljon, mutta vielä joukosta puuttuu moni.
– Toivomme, että saisimme mahdollisimman laajasti oppilaat mukaan juhlajulkaisuun. Kaikki ne, jotka ovat olleet koulun kirjoilla vuodesta 1892 lähtien, myös kansakoulussa ja valmistavassa koulussa olleet, niin Porissa kuin Kauttuallakin. Haluaisimme mukaan myös ne, jotka ovat käyneet koulua vain vähän aikaa, Repo-Vihtalahti pyytää.
Jos lomakkeen täyttäminen tuntuu hankalalta, voi soittaa ja kertoa tiedot. Koulun puhelinnumero on 02-634 8800. Sähköpostitse voi ottaa yhteyttä osoitteeseen matrikel@bjss.fi
Jos ruotsin kieli on matkan varrella unohtunut, puhelimessa ja sähköpostin päässä ymmärretään hyvin suomea.

Työryhmällä on ollut apuna aiemmin tehdyt matrikkelit sekä koulun vuosikertomukset. Jos henkilö ei nyt lähetä uusia tietoja, työryhmä siirtää niistä vanhat tiedot uuteen matrikkeliin. Jos on siis vaikkapa avioitunut, saanut lapsia tai eronnut viime matrikkelin tai vuosikertomusten jälkeen, kannattaa päivittää tietonsa.
Entisiä oppilaita on etsitty myös muun muassa Fonectan ja Facebookin kautta. Matrikkelilla on oma Facebook-sivunsakin, se löytyy hakusanoilla ”BSS 125 år Matrikel”.
Repo-Vihtalahti kertoo lähettäneensä satoja Facebook-viestejä ja kysellyt, ovatko ihmiset käyneet BSS:ä.

Entisiä oppilaita on löytynyt myös maailmalta, paljon Ruotsista ja Norjasta, mutta lisäksi ihan kaikista maanosista.
Työryhmä on uppoutunut salapoliisin työhönsä viikoittain. Tunnelma on pysynyt leppoisana.
– Tämä on mukavaa ja hauskaa. Ihmiset suhtautuvat pääasiassa positiivisesti ja on syntynyt hienoja kohtaamisia, he kertovat.
– Myös vanhoista matrikkeleista avautuu mielenkiintoisia elämänkohtaloita, mitä kaikkea entisten oppilaiden elämään onkaan mahtunut. Ne ovat täynnä henkilö- ja paikallishistoriaa.

Matrikkeli lähetetään painoon pian. Siksi työryhmä toivoo vielä puuttuvien entisten oppilaiden ilmoittautuvan nyt heti, helmikuun aikana.
Matrikkeli ilmestyy 14.10.2017, koulun juhlapäivänä.

Jääkiekkoilijoita,
kulttuurin ja tieteen taitajia:

Björneborgs svenska samskolaa eli Porin ruotsalaista
koulua ovat käyneet muun muassa:

- Viihdetaiteilija Ilkka ”Danny” Lipsanen sekä hänen isoäitinsä, äitinsä ja veljensä.

- Jääkiekkoilijat Christian Ruuttu, Sakari Salminen, Joel Armia, Leo Komarov ja Erik Haula.

- Lilla Teaternin taiteellinen johtaja Marina Meinander

- Mobiilipelien kehittäjä Peter Vesterbacka

- Palmen murhaa tutkinut juristi Anders Stening

Sanna Jääskeläinen