Yhteislaulu täyttää torstai-illat

Monet muistavat ja kaipaavat Porin ydinkeskustassa aiemmin pidettyjä yhteislaulutilaisuuksia. Odotukset täyttyvät juhannusviikon torstaina. Kaikkiaan Porin kävelykadulla sijaitsevan Coffee Housen terassilla lauletaan viitenä kesätorstaina.
– Täytyy tunnustaa, että kaupunkilaisten painostus oli sen verran voimakasta, että asiaan oli tartuttava. Lauluillat palaavat siis yleisön pyynnöstä. Ja hyvä niin, yhdessä laulaminen on upeaa ja terapeuttista. Uskon, että Kävis lauluilta -tapahtumalle saadaan jatkoa myös tulevina kesinä ja miksei jossain muodossa myös muina vuodenaikoina, sanoo Käviksen toiminnanjohtaja Kirsi Sainio-Lehtimäki.

Viime kesänä laulu ei Porin keskustassa kaikunut, mutta juhannusaatonaattona laulajat kokoontuvat jälleen yhteen. Torstai-ilta Coffee Housen markiisien alla käynnistyy TakaPenkin Riiviöiden johdolla kello 17.
– Lauluillat ovat erinomainen piristysruiske kesän keskelle. Kaikki ovat tervetulleita laulamaan ja viihtymään. Paikkoja riittää isommallekin joukolle ja lisää väkeähän mahtuu Kävikselle. Suomen säästähän ei koskaan tiedä, mutta terassilla on tarvittaessa käytössä lämmittimet. Musiikki on luonnollisesti keskiössä, mutta tunnelmaa nostattavat myös kahvilan herkut ja lämpimät juomat, sanoo Coffee Housen ravintolapäällikkö Suvi Vehmas.

Myös Sokos-johtaja Erja Skinnarla on innoissaan lauluiltojen tulosta Coffee Housen terassille.
– Kävis on Porin keskustan ehdoton vetonaula. Olemme täällä vilkkaiden asiakasvirtojen keskellä ja on hienoa tarjota kävelykadulla kulkeville nyt myös uudenlaista viihdykettä ja uusia elämyksiä. Lauluillat yhdistävät eri sukupolvia ja niiden yhteydessä on vaivatonta poiketa kahville tai vaikkapa ostoksille, korostaa Skinnarla.

Antiikinajan suuri kreikkalainen filosofi Platon totesi jo aikoinaan, että musiikki antaa maailmankaikkeudelle sielun, ajatuksille siivet ja mielikuvituksen se laittaa lentämään. Samoilla linjoilla on pitkään yhteislaulutilaisuuksia vetänyt Veli Lappalainen.
– Yhteislaulu liitetään tällä hetkellä pitkälti ikäihmisiin ja senioriyhdistyksiin. Haluamme kuitenkin inspiroida muitakin laulamaan. Yhdessä laulaminen kaventaa sukupolvien välistä kuilua ja herättää paljon positiivisia tunteita. Sen olen havainnut varsinkin vanhuksia laulattaessa. Juuri tutut kappaleet ja niiden laulaminen nostavat vanhat muistot pintaan, vahvistaa Lappalainen.

Lappalainen tuo Coffee Housen iltoihin omat laulukirjansa.
– Sieltä löytyy yhteensä 72 laulua. Pääosin ne ovat kaikille suomalaisille tuttuja kappaleita, joista monet osataan ilman laulukirjaakin, sanoo Lappalainen.

Puolessatoista tunnissa ehditään Lappalaisen mukaan laulaa yleensä vähintään kolmisenkymmentä kappaletta.
– Suosikkilauluja on paljon. Väki laulaa mielellään yhdessä muun muassa sellaisia iskelmämusiikin klassikkoja kuten Kultainen nuoruus, Emma, Väliaikainen, Jätkän Humppa ja Satumaa. Mutta löytyy kirjasta toki paljon muutakin, kertoo Lappalainen.

Hän myös kehaisee lauluilloissa esiintyviä yhtyeitä.
– Kokeneita ja ansioituneita muusikoita kaikki. Joares -kokoonpanon solistina toimiva Pentti Laine muuten julkaisi vastikään uuden pitkäsoiton, paljastaa Lappalainen.
.
Veli Lappalainen ja Suvi Vehmas odottavat jo lauluiltoja. Kirsi Sainio-Lehtimäki ja Erja Skinnarla ovat hekin varmoja lauluiltojen menestyksestä.

Kävis lauluillat Coffee Housen terassilla Sokoksessa

Torstai 23.6.
klo 17 TakaPenkin Riiviöt, yhteislaulua

Torstai 30.6.
klo 17–18 Pesofati-Pelimannit, solistina Reino Ruohola
klo 18–19.30 yhteislaulua

Torstai 7.7.
klo 17–18 Joares, solistina Pentti Laine
klo 18–19.30 yhteislaulua

Torstai 21.7.
klo 17–18 Joares, solistina Pentti Laine
klo 18–19.30 yhteislaulua

Torstai 28.7.
klo 17–18 Pesofati-Pelimannit, solistina Reino Ruohola
klo 18–19.30 yhteislaulua

Vesa-Pekka Järvelä