Hanaa, tytöt!

Nykyihminen hakee elämyksiä, se tiedetään. Riippuliito, vuorikiipeily, myrskybongaus, sukeltaminen, melonta... Listaa voisi jatkaa pitkälle, mutta kun tytöt hyppäävät ärhäkkään motocross- tai enduropyörän selkään käskyttämään, herää kysymyksiä. Nämäkin lajit tuntuvat viehättävän.

Porin Moottorikerho eriytti tälle kesäkaudelle ensimmäistä kertaa oman motocross-koulutusryhmän tytöille. Tiistaisin ryhmä opettelee lajin saloja lähinnä Yyterissä.
– Tarjosimme tytöille aivan oman juttunsa. Heitä oli sen verran paljon, että tähän tarjoutui mahdollisuus. Oma ryhmä on tärkeä kaverisuhteidenkin syntymisen puolesta, kerhon koulutusvastaava Mika Mäkinen juttelee taustoista.
Ryhmän kouluttajana toimii Robin Molander.
– Opettelemme alkeet lajista kuten muissakin urheilulajeissa, jalkapallossa tai jääkiekossa. Siis sen, mitä radalla kuuluu tehdä. Ensin opetellaan taitoja ja sitten hieman ajetaan.
Tiistain tyttöryhmä opetteli kaarreajoa ja kiihdytyksiä nurmella, mutta tutustui myös aitoon Yyterin hiekkarataan – monet ensimmäistä kertaa.
– Mikä siinä oli vaikeaa, tenttasi Molander ajosession päätteeksi.
– Ne urat, kuului ryhmästä moneen otteeseen.
Lotta Blomster, 11, jutteli tauolla, että ajaminen on se mikä viehättää lajissa. Jokunen hyppy radallakin on jo koettu ja jotain kisaakin voisi miettiä kesäksi. Harjoituksissa hän kiersi rataa jo rohkeasti.
Molander huomautti yleisesti, että vauhtia täytyy uskaltaa ottaa ja rohkaisi kiihdytyksiin.

Suomen Moottoriliitosta motocrossin lajipäällikkö Arto Jokinen on selvästi ilahtunut tyttöjen ja naisten heräämisestä lajiin laajemminkin Suomessa.
– Tämä on valtavassa nosteessa ja monet kerhot ovat pystyneet tarjoamaan mahdollisuuksia ohjattuun harjoitteluun, kuten Porissakin.

Jokinen viittaa parin viikon takaiseen enduroleiriin, johon otti osaa lähes 70 naisajajaa. Usein endurokuski ajaa myös motocrossia.
– Olisiko nousun syynä elämyksellisyys, extreme, hän pohtii naisihmisten hakeutumista lajin pariin.

Tytöillä ja naisilla on kanava aina MM-kilpailuihin saakka. Naisille on saatu kansallisten kilpailujen lisäksi sarjaan myös Suomi Cup -arvo. Riia Virtanen on jo EM-tason motocross-kuljettaja ja Sanna Kärkkäinen endurossa EM-tasoa.
– Kilpailijamäärä yleensä naisissa asettuu 20–25 ajajaan. Aktiiviharrastajia on satoja.
Arto Jokinen korostaa, että tyttö/nais-leirit ovat lajin suolaa, kuten osoitti hiljan järjestetty enduro-leirikin.

Robin Molander painotti viikko sitten Porin illassa tiistaina ryhmäläisille kaasunkäytön, katseen ja tasapainon merkitystä.
Kurssitunneilla on tarkoitus tutustua pyörän huoltoon ja etenkin siihen, miten lajia harrastetaan turvallisesti. Vaarojen minimointi kuuluu lajiin.
– Ajetaan vain oman taidon mukaan, hän korostaa.

----------------------------------------------------------------------

Sopiiko vartalolle?

Porilaiskouluttaja Robin Molander ei epäile hetkeäkään, etteikö motocrossin rankka meno sovi naisen vartalolle – siis 50-kiloinen linnunluinen prinsessa rajun laitteen kyydissä? Molander painottaa, että ensin ajatellaan asia siten, että nainen vie pyörää eikä päinvastoin.
– Laji sopii aivan kuten crossfit tai jääkiekkokin tytöille.

Moottoriliiton lajipäällikkö Arto Jokinen vastaavasti korostaa, että ensin hankitaan ajotaidot ja radalle kovaan menoon mennessä peruslähtökohdat ovat kunnossa.
– Laji on järjettömän hyvä urheilumuoto, kokonaisvaltainen. Sitä opetellaan pala kerrallaan. Riskit poistuvat, kun tiedostaa oman taitotason.
Jokinen tarkentaa, että pyörää ajetaan paljon jaloilla ja keskivartalon lihaksilla. Ja tie kilpailuihin kulkee kerhojen tasoryhmiin jaetuista harjoituksista ja kilpailuista – pala palalta.

----------------------------------------------------------------------------------

Poimintoja
- Kannattaa tutustua varuste- ja vakuutusvaatimuksiin. Lajiliitosta ja Porin Moottorikerhosta viestitetään, että tutustumaan pääsee helposti ja kerholta voi vuokrata myös ajokin. Lisätietoja liiton ja kerhon kotisivuilta.
- Porin Moottorikerhon crossikoulua eri tasoisille ryhmissä tarjotaan pääsääntöisesti joka toinen tiistai klo 18–19.30.
- Naisten kansallisiin kilpailuihin voi osallistua 13 vuotta täyttänyt, jolloin täytyy ajaa jo ns. isopyöräisellä vähintään iskutilavuudeltaan 125 cc tai isommilla ajokilla.

Jukka Silvast