Iltasiivooja voi olla pian autontekijä

Autonvalmistuksen luulisi olevan peltisepän ja autosähköasentajan erikoistyötä. Mutta mitä vielä – kun Valmet Automotiven historiallisen mittavan työhönoton ensimmäistä vaihetta on jäljellä muutama päivä, ei tunnu olevan niin tarkkaa, mistä lähtökohdista tekijä tulee.
– Oikea asenne työntekoon, palvelujohtaja Satu Remmer Satakunnan TE-toimistosta tiivistää vaatimukset.

Satakuntalaiset TE-toimiston työntekijät kävivät hiljan Uudenkaupungin autotehtaalla tutustumassa ympäristöön, johon viraston työntekijät ohjaavat asiakkaitaan nyt tehostetusti. Tehdas ja TE-toimistot ympäri Suomen ovat rakentaneet verkoston, jotta autoteollisuus saisi tarvitsemansa runsaat tuhat uutta työntekijää.
– Tämä marssijärjestys on normaalista poikkeava – työnantajan toiveet ratkaisevat ja sitten astumme kehään, Remmer sanoo.
– Olemme valmiudessa järjestämään tapahtumia. Yksi meillä oli Raumalla syksyllä, Valmet Automotive oli mukana, hän jatkaa.
Tällä hetkellä Valmet Automotive hakee 250 autonrakentajaa eri tehtäviin hitsaamoon, maalaamoon ja kokoonpanoon sekä logistiikkaan. Hakuaika päättyy joulukuun 18. päivänä.
Remmerin mukaan uudet pestuumenetelmät liittyvät nimenomaan maan kattavaan verkostoon ja rekrytointitapahtumien tukemiseen. Työttömät ja työttömyysuhan alla olevat hakevat rekrykoulutukseen te-palvelut.fi -internet-sivuilla tai sitten työpaikkaa vaihtavat hakevat suoraan tehtaan verkkosivuilla. Remmer sanoo, että nettihakemusten täytössä annetaan varmasti apua.

Hakua koordinoivasta Varsinais-Suomen TE-toimistosta kerrotaan, että tähän mennessä TE-toimistojen kautta on jätetty vajaat 400 hakemusta, pääosin Turusta. Tehtaalta vastaavasti kerrotaan, että kaikkineen 1 500 jätetyn hakemuksen raja on jo rikkoontunut.
– Aiempina hakukertoina myös Satakunnasta ja Pirkanmaalta autonvalmistukseen on hakeuduttu vilkkaasti, ja tätä odotetaan tälläkin kertaa, asiantuntija Tarja Tötterman Varsinais-Suomen TE-toimistosta tiesi tilanteesta maanantaina.
Palvelujohtaja Remmer huomauttaa, että Rauma, Harjavalta ja Porikin ovat vielä sillä etäisyydellä, että päivittäinen työssäkäynti tehtaalla onnistuu. Etäämmältä tuleville autontekijöille tarjoutuu mahdollisuus, sillä asuntoja ei järjesty kuitenkaan nopeasti tehtaan tuntumasta kaikille.

Remmer korostaa, että hakemusta täytettäessä kannattaa miettiä mitä korostaa. Valtteja ovat kertominen motivoituneisuudesta, joustavuudesta, halusta sitoutua työhön ja sosiaaliset taidot.
– Myös kaikkien aikaisempien työkokemusten perusteella syntyneistä vahvuuksista ja oppimiskyvystä kannattaa olla valmis kertomaan, jos pääsee haastatteluihin.
Hän viestittää, ettei ammatillinen osaaminen autonvalmistuksessa ole lähtökohta, vaikkakin eduksi. Työnantaja kouluttaa tehtäviin.
– Tämä on erittäin hyvä tilaisuus. Tämä ei ole iästä kiinni tai mies/nainen-asetelmasta, hän korostaa.
Työttömiä Satakunnan työvoimasta syyskuun lopussa oli 12,9 prosenttia – Porin seudulla 15,6, Raumalla 12 ja Harjavallassa 11,8 prosenttia.

Jukka Silvast