Kaksipyöräisellä kelissä kuin kelissä

Perinteeksi muodostunut haastepyöräily saa vuosittain Lounais-Suomen pyörien päälle. Alueen kunnat kisaavat pyöräilyn merkeissä vappupäivästä aina juhannuksen jälkeiseen sunnuntaihin saakka. Osa kunnista jatkaa aina elokuun loppuun asti.

Jotkut liikkuvat kaksipyöräisellä kuitenkin ympäri vuoden. Yksi haastepyöräilyyn osallistuva on Länsi-Suomen Osuuspankissa työskentelevä Anne-Mari Aalto.
– Olen kulkenut kaikki työmatkani 38 vuoden ajan aina polkupyörällä. Säät eivät haittaa vaan hyppään pyörän selkään kaikkina vuodenaikoina kelissä kuin kelissä, kertoo perjantaiaamunakin fillarillaan Uudeltakoivistolta keskustaan viilettänyt Aalto.

Nykyisin Aallon työmatka taittuu nopeasti.
– Matkaa on vain pari kilometriä. Aiemmin ajelin töihin Ruosniemestä ja matkaa kertyi viitisen kilometriä. Pyörä on upea tapa liikkua. Matkalla pystyy paljon autoa paremmin havainnoimaan ympäristöä ja eri vuodenaikojen muutoksia. Ja mikä tärkeintä, pyöräily on erinomainen hyötyliikuntamuoto. Jokapäiväinen pyöräily pitää peruskunnon mukavasti yllä, sanoo Aalto.

Kahta eri kaksipyöräistä käyttävä Aalto on selvinnyt kaikki pyöräilyvuodet ilman isompia haavereita. Menopelitkin ovat kestäneet hyvin länsirannikon vaihtelevia sääolosuhteita.
– Tarkkana liikenteessä pitää kuitenkin olla. Autojen lisäksi vaaratilanteita tuovat ilman valoja liikkuvat pyöräilijät. Itse olen varustanut sekä pyöräni että itseni mahdollisimman hyvin. Valoja on niin edessä kuin takanakin. Pimeinä vuodenaikoina ja hämärässä käytän myös heijastusliiviä. Vakiovarustukseen kuuluvat lisäksi pumppu ja pieni korjaussarja. Kokonaisuuden täydentää tietysti asianmukainen pyöräilykypärä. Ilman sitä olo olisi huomattavasti turvattomampi.

Aallon työyhteisössä on muutama muukin säännöllisesti pyöräilevä.
– Minulle tämä on luonnollinen tapa liikkua. Kun pyörä on varustettu parilla korilla, ostosreissut sujuvat kätevästi. Kaupassa käynnin lisäksi lähden mielellään pyörälenkille myös vapaa-aikana, sanoo Aalto.

Haastepyöräilyä organisoi Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry. Täksi vuodeksi LiikU ry on uudistanut tapahtumaa.
– Aikaisemmin haastepyöräilyssä kilpailtiin toisia kuntia vastaan, mutta nyt kuntien välinen kilpailu on muuttunut. Tavoitteena on saada niin vanhat kuin uudet pyöräilijät aktivoitua liikkeelle ja tekemään kirjauksia oman kunnan kirjausvihkoon tai nettisivuille, kertoo terveysliikunnasta LiikU ry:ssä vastaava Juha Koskelo.

Koskelon mukaan vajaassa kahdessa kuukaudessa läpivietävässä haastepyöräilyssä on parhaimmillaan pyöräilty 3,5 miljoonaa kilometriä. Se tekee sata kertaa maapallon ympäri.
Tämänvuotiseen pyöräilytapahtumaan tuo oman lisänsä Suomen 100-vuotisjuhla.
– Suomi juhlii ja on hienoa olla siinä mukana. Haluamme, että tällä kerralla tehtäisiin yhdessä itsenäisyyden kunniaksi vähintään 100 pyöräilytekoa tai mieluummin jopa enemmän.

Koskelo korostaa, että mukaan voivat lähteä kaikki.
– Kuka tahansa voi osallistua. Haasteen voi ottaa vastaan vaikkapa kaveriporukka, järjestö, kunta tai yritys. Jokainen niistä voi yhdessä tai erikseen kantaa kortensa kekoon, painottaa Koskelo.

Hän tähdentää, että tavoitteena voi olla vaikka 100 pyöräiltyä työmatkaa, 100 pyöräretkelle vietyä lasta, 100 vähävaraisille lahjoitettua polkupyörää tai 100 uutta, kunnollista pyörätelinettä.
– Yhdessä on sadan alku ja porukalla tavoitteisiin on helpompi päästä, korostaa Koskelo.

Haastepyöräilyyn voi osallistua kirjaamalla 10 km suorituksen kunnan kirjausvihkoon tai pidemmän matkan oman kuntasi nettikirjaukseen sivulta www.liiku.fi/haastepyoraily
Voit myös tehdä pyöräilytekoja ja kertoa niistä Twitterissä tai Instagramissa tunnisteella #100pyöräilytekoa. Ne voi kirjata tapahtuman 100pyöräilytekoa Facebook-sivustolle.
Järjestäjät poimivat somesta #100pyöräilytekoa -tunnisteella lähetettyjä kuvia myös Fb-sivustolle inspiraatioksi toisille.

Vesa-Pekka Järvelä