Kolmion vaikutus on itse tunnistettava

Ammattikuljettaja puhalsi aamulla työajoneuvossa pakollisena olleeseen alkolukkoon, eikä ajokki käynnistynyt. Hän sai passituksen kotiin, myös oman ihmettelyn saattelemana. Hän oli varma, ettei hän ollut nauttinut väkijuomia.
Pikainen testaus poliisilaitoksella ja edelleen sairaalassa näytti runsasta 0,1 promillea. Määrä esti ajoneuvon käynnistymisen. Lopulta selvisi, että hän oli ottanut kolmiomerkillä varustettua yskänlääkettä.
Apteekkari Minna Palolampi Porin Keskusapteekista, nostaako kolmiolla varustettu yskänlääke todella veren alkoholipitoisuutta?
– En ota promilleihin kantaa. Mutta yleensä yskänlääke on viinapohjaista, koska lääkeaineet eivät muuten liukene. Ja monissa yskänlääkkeissä on kolmiomerkintä.

Miten apteekissa valistatte kolmiolla varustetun yskänlääkkeen ostajaa?
– Kolmio on aina varoitus. Yskänlääkkeessä kolmio ei ole esteenä autolla ajolle, mutta lääke vaikuttaa ihmiseen yksilöllisesti ja ainakin kun ottaa sitä ensimmäisen kerran, tulisi lääkettä ottaa tilanteessa, ettei tarvitse lähteä ajamaan autolla lainkaan. Silloin voi tunnistaa, miten lääke vaikuttaa. Kolmiolääkkeessä on aina selkeä varoitus.
– Kolmio ei ole ehdoton kielto ajaa, itse yskänlääkkeen vaikutukset täytyy tunnistaa.
Palolampi sanoo, että joitakin yskänlääkkeistä on erityisen voimakkaita, joissa on viinan lisäksi erityisen vaikuttavia aineita. Näistä huomautetaan erikseen.
otan tänään kolmioyskänlääkekuvan varaan tila, jos kuva mahtuu

Jukka Silvast