Kuivassuon hangilta kohti SM-sarjaa

Pyhärantalainen Mikko Stenvall, 21, valmistautuu helmikuun kinosten keskellä enduron SM-sarjan alkuun. Toistaiseksi paras sijoitus SM-osakilpailussa on viides, tällä kaudella tähtäin on vähintään sama. Stenvallin tavoitteet ovat maltilliset, mutta kärjen tuntumassa pysyminenkin vaatii endurokuljettajalta ammattimaista asennetta.

Kauden ensimmäinen SM-tason kilpailu käydään jo helmikuun puolivälissä. Enduron harrastaja saa siis varautua jos jonkinlaiseen keliin.
– Kesät talvet ajetaan. Kun oli noita parinkymmenen asteen pakkasia, niin silti käytiin treenaamassa. Ajaessa tulee kyllä riittävän lämmin, Stenvall kertoo.
Ajotunteja kertyy talvisin vain muutamia viikossa, jolloin oheistoiminnan merkitys korostuu.
– Olen polkenut paljon kuntopyörää ja lenkkeillyt, sellaista peruskuntopiiriä. Lisäksi pyörän huolto vie aikaa melko paljon, hän sanoo.
Kisoihin valmistautuminen taas vaatii omat kuvionsa, kuten trimmatun ruokavalion.
– Muutama päivä aikaisemmin aloitetaan syömään vähän kevyemmin ja huolletaan pyörä kisakuntoon. Myös nesteytys on isossa roolissa, erityisesti kesän helteillä.

Enduron harrastaminen ei Suomessa ole mikään rahasampo, joten Stenvallin päivät kuluvat normaalisti päivätöissä. Aisaparina aikaa vievässä lajissa on toiminut Mikon isä Olli, joka osti pojalleen ensimmäisen crossipyörän tämän ollessa kolmen vuoden ikäinen.
– Vanhemmat ovat olleet tosi isossa osassa siinä, että olen pystynyt tätä harrastamaan. Isä on kulkenut kanssani radoilla ja on edelleen usein mukana, Stenvall sanoo.
Toisaalta tukea tulee myös oman seuran, Turun Seudun Moottoriurheilijoiden suunnalta. Stenvallin kanssa Toni Salon johtamassa TS Racing -tiimissä enduron SM-sarjaa ajavat kolme ikätoveria, porilainen Paavo Henriksson sekä turkulaiset Jaakko Översti ja Niko Aitta.
– Viikonloppuisin treenaillaan yhdessä ja viime keväänä käytiin Nikon ja Jaakon kanssa kahden viikon treenileirillä Latviassa. Hieno kokemus, asuimme ensimmäisen viikon kokonaan pakettiautossa, Stenvall muistelee lämmöllä.

Vaikka enduro vie suuren osan nuoren miehen vapaa-ajasta, on Stenvall kiitollinen siitä, mitä laji on antanut.
– Tekemiseen täytyy omistautua eri tavalla kuin muihin lajeihin, mutta paljon on tullut kokemuksia ja saanut tutustua ihmisiin ympäri Suomea. Toisaalta laji on auttanut pysymään hyvässä fyysisessä kunnossa.
Tosiaan, SM-tason enduron harrastaja joutuu matkustelemaan ympäri Suomea lähes joka viikonloppu. Erityisesti länsirannikkolaiselle tulevat pikitiet tutuiksi, sillä lajin perinteikkäin alue on Keski-Suomi, jossa endurotaidot periytyvät lähestulkoon geeneissä. Helmikuussa kisat ajetaankin Karkkilassa, Mäntsälässä, Kouvolassa ja Jämsässä.

Ihodessa asuva Stenvall myöntää, että Raumalla on aika hiljaista nuorten harrastajien suhteen.
– Turussa sen sijaan on aika paljon nuoria endurokuskeja, hän sanoo.
Raumalla myönteistä on Kuivassuon moottorirata, jossa Stenvall käy usein harjoittelemassa. Kuivassuon enduroreittejä on viime aikoina yritetty elvyttää.
– Se on perinteistä Suomi-enduromaisemaa, paljon kivikkoa ja hieman suotakin. Hyvä treenipaikka.

TEIJO RANTANEN

Tuntematon