Mobilistit vappuna Luvialle

Moottoriajoneuvoperinteitä vaaliva Satakunnan Mobilistit ry järjestää pitkin vuotta kerhoiltoja ja tapahtumia. Motoristit ja kaksipyöräisten kuljettajat kokoontuvat erilaisten teemojen ja ajelujen merkeissä.

Viime lauantaina Mobilistit matkasivat bussikyydillä Tampereelle, Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettyyn kansainväliseen Hot Rod & Rock -showhun.
– Mukana oli vajaat parikymmentä henkeä, kertoo Mobilistit ry:n johtokunnan puheenjohtaja Jukka Suni.

Mobilistit kerääntyvät yhteen perinteisesti myös vapunpäivänä. Viime vuonna vappuajelu tehtiin Leineperiin. Tänä vuonna yhdistyksen jäsenet kurvailevat Viasveden kautta Luvian Laitakariin.
– Kokoonnumme Tikkulaan kello 14 alkaen ja starttaamme sieltä noin 15.30 letkassa kohti Luviaa, sanoo Suni.

Mobilistit ovat ajelleet aiemminkin Laitakarin suunnalle.
– Siitä taitaa olla jo kymmenisen vuotta. Säästä tietysti aina hieman riippuu, millainen osallistujamäärä lähtee vappuna ajelulle. Viime vappuna Leineperissä mukana oli kuulemma noin 120 mobilistia. Vähintäänkin samanlaista joukkoa odotamme tänne Luvialle, sanoo Pekka Pere Laitakarin Messistä.

Laitakari on aina ollut suurien tapahtumien näyttämö. Merellisessä miljöössä tapahtuu ympäri vuoden, mutta vappu on Peren mukaan perinteisesti lähtölaukaus kesään.
– Toiminta vilkastuu kesän lähestyessä. Odotamme väkeä jälleen niin läheltä kuin kauempaakin. Toivotaan, että kesästä tulee kaunis, vilkas ja tapahtumarikas, sanoo Pere.
Vuonna 1982 perustetulla Satakunnan Mobilistit ry:llä on jäseniä nykyisin noin 350.
– Museoajoneuvoiksi hyväksyttyjä ajoneuvoja on yli 850. Toimitilamme sijaitsevat Porin Väinölässä, vanhalla lyhytaaltoasemalla sekä Noormarkussa Paattilammintiellä. Molemmissa paikoissa kokoonnutaan ja harrastetaan yhdessä, kertoo Suni.

Keväästä syksyyn yhdistyksen jäsenet kokoontuvat vapaamuotoisesti Porin Tikkulan ABC-asemalla.
– Sinne keräännytään maanantai-iltaisin. Ohjelmassa on ajelua tai muuten vain muiden harrastajien kanssa tarinointia, kertoo Suni.

Mobilistien toimintaan ovat tervetulleita ne, jotka ovat kiinnostuneita vanhoista ajoneuvoista ja niihin liittyvästä toiminnasta.
– Jäsenyytemme ei edellytä oman ajoneuvon hankintaa tai museokelpoista ajoneuvoa, mukana toiminnassa voi olla monella tavalla ja aina löytyy paikkoja myös karttureille, sanoo Suni.

Vapun jälkeen Mobilistien seuraava tapahtuma järjestetään 4.-5. toukokuuta.
– Keskiviikkona ja torstaina Porin Raviradalla vuorossa ovat Helamarkkinat, muistuttaa Suni.
Erilaisissa tapahtumissa mukana oleva Satakunnan Mobilistit ry kuuluu 24 muun itsenäisen kerhon mukana Suomen Ajoneuvohistorialliseen Keskusliittoon.

Vesa-Pekka Järvelä