Neuvottelut käyty – yrittäjyys saa alkaa

– Noin kolmisen kuukautta se vei, tuumaa tuore yrittäjä Mika Roos Porin Konekeskuksesta.
Aikaa hän mittaa pisteestä, kun yrityskauppaa valmisteltiin siihen kun kaupat tehtiin. Roos osti Leo Mikolalta Konekeskus Mikolan Porin yksikön liiketoiminnot ja aloitti vuodenvaihteessa itsenäisenä Porin Mikkolassa.
– Olihan se iso kynnys lähteä yrittämään. Istuin monessa pitkässä pöydässä ennen sitä. Niissä olivat Husqvarnan ja Can-Amin ihmiset ja rahoittajatkin piti löytää.
Kaupat syntyivät. Roosilla on taustalla K-ryhmän kauppiasvalmennus ja kova kauppatausta. Hän toimi 25 vuotta Mustan Pörssin palveluksessa. Toista vuotta Roos ehti olla myös Leo Mikolan palveluksessa.
– Innostui heti, kun Leo kysyi ostomahdollisuuksista syksyllä.

Seurueensa jahtipäällikkönä Luvialla toimiva Roos tuntee metsämaailman. Hän huomauttaa heti toimittajallekin, että valikoimissa olevat mönkijät toimivat metsässä, vaikka hirvien vetourakoissa. Maastokelpoisuutta on kokeiltu.
– Kun porukka ikääntyy, tarvitaan apuvoimaa, hän hymyilee.
Metsätietoudesta on etunsa, sillä liikkeen konekanta viittaa vahvasti metsään – moottorisahoineen, raivuutyökaluineen ja -sahoineen.
Hän huomauttaa, että kaupan valikoimat ovat pysyneet samoina Mikolan ajasta.
– Varaosavalikoima täytyy pitää toimivana. Jos ei ole heti hyllyssä, täytyy saada osa lyhyellä toimitusajalla.

Metsä ja puutarha-alat kehittyvät koko ajan, ja mönkijät ovat tulleet suomalaiseen tie- ja maastokulttuuriin laajalla rintamalla. Mika Roos sanoo, että laajemminkin alan laitteet myydään yhä kivijalkakaupoissa, ja tähän hän luottaa.
– Ne täytyy luovuttaa käyttövalmiina asiakkaalle.
Mika Roos huomauttaa, että alalla akkusahat ovat kehittyneet niin, että niitä uskaltaa jo myydä ihmisille.
– Akullinen moottorisaha toimii kuten 50-kuutioinen polttomoottorisaha ja toimii puoli tuntia yhdellä latauksella.
Roos juttelee, että talvi on huoltojen aikaa. Hänellä on kaksi työntekijää huoltohallissa.
Mika Roos on nyt toinen samasta perheestä porilaisessa yritysmaailmassa. Isä Seppo Roos toimii yrittäjänä Porin Radiohuolto -nimissä huoltoliikkeessä poliisilaitoksen ympyrän tuntumassa.

Jukka Silvast