Nousevan auringon maasta tuulahdus Säkylään

 

 

Hieman ikääntyneet japanilaiset moottoripyörät yhdessä kehityksen vaiheessa muuttuivat varastojen romuksi – eivät tänään. Säkylään Japsistarat-yhdistyksen tapahtumaa tulevaksi viikonvaiheeksi rakentava Matti Paukkonen on vakuuttunut, että 1960–70-lukujen kalustoa on paljon edelleen varastojen ja latojen nurkissa, kunhan se Joku ne löytää.
– Tänään harvinaista Honda CB 350 -moottoripyörää tuotiin maahan sentään 4 000 kappaletta. Jossakin niitä täytyy vieläkin olla.
Paukkonen sanoo, että suomalaiset eivät ole esiintyjäkansaa ja kaikkea ei näytetä.
– Uskon, että vanhaa kalustoa yhä löytyy varastoista.

Japsistarat on noin 1 100 jäsenen yhteenliittymä, jonka ydinaluetta on pääkaupunkiseutu, Jyväskylä, Turku, Tampere ja Oulu. Paukkonen myöntää, että Satakunnassa järjestön toiminta on ohutta, mutta Säkylän Kristalliranta tuntui kelpo paikalta järjestää tapahtuma, joka vaatii kuitenkin 200 petipaikkaa paikalle saapuville.
– Japanilaisia harrastavien määrä on tuhansissa – kaikki eivät vain halua kuulua yhdistyksiin ja touhuavat omissa talleissaan tai pyörähtävät ajokillaan kioskilla satunnaisesti.

Japanilaismerkkien vanhojen mallien ympärillä pyörivä toiminta on usein merkkikeskeistä ja tunnesidonnaista, mutta Paukkonen vakuuttaa olevansa itse kaikkiruokainen kaksipyöräisten suhteen.
– Kaikista tulee klassikoita, kunhan ne täyttävät 30 vuotta, hän nauraa kehitykselle.
Hän huomauttaa, että tänään lukuisat merkit Euroopasta ja USA:sta ovat nostaneet päätään uudelleen. 1970-luvulla japanilaismerkit valtasivat markkinoilta 70–90 prosentin siivun. Ennen tätä moottoripyörät olivat työmatka-ajoneuvoja, Jawoja ja vastaavia, mutta japanilaisten myötä moottoripyöräily muuttui harrastukseksi.
– Ympyrä tavallaan nyt sulkeutuu. Meistä harrastajista pääosa on 50–60-vuotiaita, jotkut vanhempiakin, hän huomauttaa.

Vanhojen aikojen muistelu voi hyvinkin olla vanhan ajan ihanteen kunnostamista tai jopa valmiin ostamista. Matti Paukkonen näkee, että Honda CB750, ”Möhkö-Kawa”, Yamaha XS650, Kawasakin kolmisylinteriset 2-tahtimallit ja Suzukin ”vesipyssy” ovat edelleen kermaa lajissaan. Säkylään odotetaan 25-vuotisjuhlakokoontumiseen Treffeille noin sataa pyörää, joista valtaosa on entisöity.
Paukkonen itse saapuu matkailuautolla, mutta peräkontissa on Honda Monkey vanhoilta ajoilta. Monkey on sekin klassikko.
– Ajelen kyllä moottoripyörällä muuten kesäisin, hän puolustelee matkailuautoaan.

Paukkonen lupaa juhlatapahtumaan jotain erikoista. Kerholaisille tarjotaan mahdollisuus ajaa läheisellä Alastaron moottoriradalla lauantain iltapäivän tunteina.
Valittu muutaman hengen ryhmä valitsee kokoontumiseen saapuneista erikoispalkintojen saajan, yleisö voi valita myös suosikkinsa. Palkinnon voi saada siitäkin, jos uskaltaa saapua muulla kuin japanilaiselle paikalle.
Kristallirantaan voi kerhon ulkopuolisetkin saapua ihastelemaan aikakautensa tuotoksia. Näitä niin monet ovat ainakin kokeilleet silloin ennen.
Kerhoväki on varannut Kristallirannan majoitustilat itselleen.
– Jos jäsenistöstä saapuu 200 paikalle, olemme tyytyväisiä, Matti Paukkonen pohtii.

INFO
Japsistarat ry
Perustettu vuonna 1992
Tarjoaa myös tietoa ja materiaalia varaosien maailmasta – esimerkiksi kerholla on neljä ns. merkkivastaavaa
Kokoontuu vuosittain Treffit-tapahtumaan
Vuoden 2017 tapahtuma 9.–11.6. on 25-vuotisjuhlatapahtuma, paikkana Säkylän Kristalliranta

Jukka Silvast