Pientä juhannusjännitystä ilmassa

Jokkiskansan ympäri Suomen ja ruotsalaistenkin tuntema Taito Tommila iski runkopuuta seinään viime viikolla Hangassuon jokamiesluokan tulevan varikkoalueen laidalla.
– Ei tästä mitään palkkaa saa, porilainen Tommila huomautti kisakahvila/toimistotilan runkotöissä.
Silti tämänkin pitää valmistua ennen juhannusaaton ja -päivän startteja.
Mies on tehnyt pitkää päivää muiden talkoolaisten kanssa, jotta juhannuskisalle saadaan kunnon puitteet.
– Tähän rakennukseen tulee autotarjousten käsittelytila, luukut tarjousten jättäjille ja kahvio, hän avasi tulevaa rakennelmaa.

Kassun Juhannus JM 2017 ajetaan ensimmäistä kertaa Porin Hangassuon alueella, jossa on ollut jokkisrata, mutta jota on pidennetty hiljan siten, että radalla on mittaa noin 900 metriä.
– Kiire tässä tulee. Saammeko radan kestämään ajoja? Takalenkki on uusi, Tommila pohdiskeli.

Kun Noormarkun UA/MK:n järjestämä Kassun Juhannus JM ajettiin Honkajoen Pesämäen radalla viime juhannuksena, mukana oli 430 kuskia. Tommilan johtama Noormarkun UA teki viiden vuoden sopimuksen Hangassuon rataa hallinnoivan Satakunnan UA:n kanssa jokkiskisojen järjestämisestä. Kassun, edesmenneen Kalevi Turjan, muistokisa sisältyy vuosittaiseen ohjelmaan.

Tommilalla on vahva kokemus paitsi aikoinaan ajajana, myös kisojen organisaattorina ja toimihenkilönä. Kysyntää on ympäri Suomen erilaisiin tehtäviin.
Näyttää, että mies jännittää hieman juhannuskisoissa ainoastaan sitä, miten yleisö löytää ja ottaa omakseen Hangassuon kohennetun jokkispyhätön. Kaikkeen varaudutaan, mutta kuulemma Noormarkun UA:n taloutta kisa ei oikeastaan heilauta kuin mahdollisen yleisö- ja kisaajamenestyksen myötä ylöspäin.
– Jokkis on nousussa aallonpohjasta. Kun Asfalttikunkku-kisa ajettiin huhtikuun lopulla Vetelissä, mukana oli 900 kuljettajaa.

Sen verran järjestäjät katsovat ennen kuin tekevät, että kisa-alueelle ei vielä järjestetä anniskeluoikeuksia
– lupien kalleuden vuoksi. Sen sijaan kahvit, välipalaruokaa makkaroineen ja keittolounaat ovat tarjolla. Juhannusaattona kansa ehtii vielä karkeloihinkin, kun kisa alkaa kello 11 ja päättyy noin kello 16. Lauantaina lähdöt alkavat kello 10 jatkuen pitkälle iltapäivään.
Luvialainen venematkailun ammattilainen on lupaillut järjestää veneretkiä jokkisväelle merelle juhannuksena, jos kysyntää ilmaantuu.

Jokkis on tänään pitkälti perhetapahtuma, ja juhannuksen kaksipäiväisyys vain korostaa luonnetta. Jopa Lapin maakunnasta on innokkaita tulossa. Myös Länsi-Lapissa järjestään kesällä yhdet Suomen suurimmista tapahtumista, joissa Tommila on vakiovieras.

INFO
Kassun Juhannus JM -kilpailu ajetaan ensimmäistä kertaa Hangassuon osittain uusitulla jokkisradalla Porissa 23.-24.6.
Kilpailutapahtumaan sisältyy myös EVK-sarjan osakilpailu. Ajettavat luokat: EVK sarjan nuoret, naiset ja yleinen ja lisäksi vielä naisten normaali luokka ja toisena päivänä nuoret, yleinen ja papat.

Jukka Silvast