Tämäkö kannustaa nuoria yrittämään?

Nidal Ibrahim, syntyperäinen porilainen yrittäjäperheen poika, perusti oman Autoleima-nimisen yrityksen reilu vuosi sitten israelilaisen ystävänsä Ammar Abunajin kanssa. Suomalainen merkonomi ja Ammanin yliopistosta valmistunut radiologi näkevät tulevaisuuden bisneksessä, jonka kautta jokainen käytetyn auton ostamista miettivä löytää helposti kaupan olevan auton tiedot yhdestä ainoasta osoitteesta.

Erinäiset valmistelut, erityisesti ohjelmistojen rakentaminen ja yhteistyö Trafin kanssa ovat vieneet aikansa, mutta tänä syksynä autoleima.fi-sivut on lopulta saatu auki. Tätä ennen Prizztechistä apua ja neuvoja saaneet nuoret start up -yrittäjät ovat kuitenkin ehtineet jo törmätä niin suomalaiseen byrokratiaan kuin verottajaankin.
– Byrokratiaa osasimme odottaa, mutta verottajaa emme ainakaan ennen toiminnan aloittamista, Ibrahim ihmettelee.
– Monen start up -yrityksen kulurakenne on ensimmäisen vuoden aikana negatiivinen ja niin se on ollut meilläkin. Uuden ohjelmiston kehittäminen on maksanut melkoisesti ja kaikki on katettu omasta kukkarosta. Kuluista odotellaan arvonlisäveron osuutta pois, mutta verottajan mukaan asia ei olekaan selvä. Sieltä tulleessa selvityspyynnössä sanotaan, että voimme jopa menettää alv-palautuksen. Se oli tarkoitus käyttää bisneksen markkinointiin, mutta nyt on pakko alkaa miettiä muitakin vaihtoehtoja, hän jatkaa.
– En haluaisi uskoa verottajan olevan liikkeellä pelkästään sen takia, että yhtiön toinen osakas eli Ammar on ulkomaalainen. Haluaisin sen sijaan ajatella, että Suomessa on tarkka verottaja ja se on pelkästään hyvä asia. Toinen puoli minussa kuitenkin ihmettelee, että näinkö Suomen valtio kannustaa nuoria yrittämään. Ei Suomen kilpailukykyä ainakaan tällä tavalla paranneta, tiivistää Ibrahim.

Ammar Abunaji komppaa ystäväänsä ja yhtiökumppaniaan vakuuttamalla, että autoleima.fi ei byrokratiaan kaadu.
– Me ollaan liikkeellä tosissamme ja paahdetaan täysillä eteenpäin. Suomi on täynnä hienoja ideoita, mikä kannustaa meitäkin eteenpäin, Abunaji sanoo.
– Suomella on Israelissa hyvä maine, mistä syystä halusin tulla aloittamaan yritystoimintaa tänne. Seuraavassa vaiheessa tarkoituksemme on laajentaa myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Päällimmäinen halumme on tehdä autokaupasta tavallisille ihmisille mahdollisimman helppoa, hän painottaa.

ASKO TANHUANPÄÄ

Tuntematon