Pääkirjoitus: Ääripäät menestyvät politiikassa

Tuoreimmissa puolueiden kannatusmittauksissa sekä vihreiden että Perussuomalaisten kannatukset ovat nousseet. Sdp:n on laskenut ja Sinisen eduskuntaryhmän kannatus on jäänyt alle kahden prosentin.

Moni on pohtinut, missä kannatusmittausten logiikka menee, kun eduskunnan suurin oppositiopuolue Sdp ei menesty gallupeissa ja vihreät ovat jo menneet sen ohi? Entä Perussuomalaiset. Puolueen kannatus on nyt jo suurempi kuin ennen kesäkuun puoluekokousta, jossa puolue jakaantui.

Kokoomuksen veteraanikansanedustaja Ben Zyskowicz osasi kertoa vastauksen puolueiden nykyiseen tilanteeseen jo kaksi vuotta sitten. Elokuun lopussa 2015 Zyskowicz paukutti YLE:n A-studio-ohjelmassa, että poliittisessa keskustelussa ääripäät hyötyvät eniten ja nimenomaan toisistaan.

Zyskowiczin viesti oli tarkoitettu niin kotona ohjelmaa tuolloin katsoville kuin studiossa hänen kanssaan saman pöydän ääressä istuneille vihreiden silloiselle puheenjohtajalle Ville Niinistölle ja Perussuomalaisten kansanedustajalle Laura Huhtasaarelle.

Zyskowiczin napakasta tv-esiintymisestä on kulunut nyt kaksi vuotta ja oppi meni perille yhdellä kerralla. Vihreät ja Perussuomalaiset ovat pitäneet taitavasti huolen, että juuri heidän puolueensa ovat suomalaisia edelleen puhuttavan maahanmuuttokeskustelun ääripäät. Kyseessä on näiden kahden puolueen viha-rakkaus –suhde. Ilman toista ääripäätä ei olisi toista ääripäätä, eikä kummallakaan olisi nykyisenlaista kannatusta.

Aivan viime päiviltäkin saa tuoreita esimerkkejä, miten taitavasti vihreät ja Perussuomalaiset ovat tilan käyttäneet ja pitäneet itsensä keskustelun osapuolina. Muut puolueet ovat jauhautuneet niiden jalkoihin maahanmuuttokeskustelussa.

Aloitetaan Perussuomalaisista. Ensin puolue oli viime viikon keskiviikkona muiden mukana allekirjoittamassa pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa kaiken vihapuheen ja väkivallan tuomitsevan lausuman. Puolueiden yhteisenä tavoitteena oli rauhoittaa maahanmuuttokeskustelua. Seuraavana päivänä eduskunnan kyselytunnilla puolueen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari tuomitsi kuitenkin vain suomalaisia ja länsimaisia arvoja uhkaavat puheet. Ei muita vihapuheita. Muut puolueet olivat tyrmistyneitä.

Sitten vihreät. Puheenjohtaja Touko Aalto kertoi viime viikolla, että hänen mielestään harkintaa käyttäen kansalaistottelemattomuus on hyväksyttävää. Taustana näkemykselle oli maahanmuuttajien saamat kielteiset turvapaikkapäätökset. Viikonloppuna Aalto oli vielä tiputtamassa Perussuomalaiset pois seuraavasta hallituksesta, jos vihreät ovat siinä mukana.

Vihreät ja Perussuomalaiset puhuivat muiden puolueiden yli ja käyttivät sekä täyttivät julkisen tilan taitavasti.

Erityisesti Sdp:lle nykyinen tilanne on erityisen ongelmallinen. Kun maata johtaa porvarihallitus, pitäisi Sdp:n kannatus olla mittauksissa lähempänä kolmeakymmentä prosenttia. Nyt se on puolet siitä. Puolue tallautuu ääripäiden väliin, se ei profiloidu. Sdp:n perinteinen agenda – työllisyys ja julkiset palvelut – ei herätä nyt niin voimakkaita tunteita kuin maahanmuutto.

Tuntematon