Pääkirjoitus: Kaikki julkisuus on Huhtasaarelle hyväksi

Kaiken todennäköisyyden mukaan Satakunta on saamassa ensi vuoden presidentinvaaleihin oman ehdokkaan, kun Perussuomalaisten puoluehallitus esitti ehdokkaaksi viime viikolla porilaista kansanedustaja Laura Huhtasaarta. Valinnan ehdokkaasta tekee Perussuomalaisten puoluevaltuusto syyskuussa.

Huhtasaaren ehdokaskortti on Perussuomalaisilta oivallinen veto. Ehdokkuus hyödyttää sekä puoluetta että ehdokasta. Perussuomalaiset tarvitsevat kesän hajaannuksen jälkeen uutta kiintopistettä. Korkean profiilin Huhtasaari on tähän työhön kuin vastaus rukouksiin. Hänen ehdokkuutensa näkyy ja kuuluu. Se tulee näkymään myös Perussuomalaisten gallupkannatuksessa. Tulevien kuukausien ajan Perussuomalaisten ja Sinisen tulevaisuuden tulevaisuutta mitataan gallupeilla. Huhtasaari on tässä työssä moukari, jolla lyödään puolueesta lähteneitä.

Puolueiden presidentinvaalien ehdokashankinta on ollut takkuista. Eikä ihme, kun jatkoa hakevan tasavallan presidentin Sauli Niinistön kannatus on ollut korkea. Vaaleissa kisaa käydäänkin siitä, kuka haastaisi hänet parhaiten.

Keskusta nimesi ehdokkaakseen jo viime vuonna Matti Vanhasen, jottei Paavo Väyrynen ehtisi kiilaamaan ehdokkaaksi, ja jotta Juha Sipilä sai rauhan keskittyä pääministerin työhön. Sdp:n kovimmat ehdokkaat ovat kieltäytyneet ja ehdokas löytyy aikanaan kevyemmästä sarjasta. Vasemmistoliiton ja RKP:n ehdokkaat eivät hekään ole puolueidensa kovinta ydintä. Vihreiden ehdokkaana on jälleen Pekka Haavisto, mutta olisi ihme, jos samanlainen ilmiö hänen ympärillään toistuisi kuin kuusi vuotta sitten. Ilmiöt kun ovat aina aikaan sidottuja.

Huhtasaari taistelee vaaleissa montaa nykyasiaa vastaan. Hän on jyrkkä EU-vastustaja ja jyrkkä maahanmuuttokriitikko. Huhtasaari on ehtinyt myös jo kritisoida Sauli Niinistöä, kun tämän mielestä Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei ole osoittanut aktiivista katumista tuomionsa jälkeen. Ennen tuota Perussuomalaisissa olisi pohdittu jopa Niinistön tukemista presidentinvaalissa. Lausunnon jälkeen ei ole enää tukemista pohdittu.

Laura Huhtasaari eroaa kaikista muista ehdokkaita niin selvästi, että hänestä tulee helposti vaalikeskustelun toinen ääripää. Niinistö puolustaa nykyistä toimintatapaa ja linjaa, sen Huhtasaari haastaa. Vaaleissa ääripäät menestyvät. He näkyvät keskustelussa ja he määrittävät mistä puhutaan.

Huhtasaaren ehdokasprofiili ei olisi maailmanlaajuisesti mikään poikkeus. Globalisaation vastustaminen ja kiihkeä kansallismielisyys ovat saaneet laajaa kannatusta monissa vaaleissa. Englanti päätti jättää kansanäänestyksessä EU:n, USA valitsi Donald Trumpin presidentiksi ja Marine Le Pen pääsi Ranskassa presidentinvaalien toiselle kierrokselle.

Jo viime viikon tiedotustilaisuus, jossa Huhtasaari esiteltiin puoluehallituksen esittämänä presidenttiehdokkaana, kokosi niin paljon julkisuutta, että muita ehdokkaita varmasti harmitti.

Politiikassa on sanonta “Any publicity is good publicity”, kaikki julkisuus on hyväksi. Huhtasaaren kohdalla tämä pitää paikkansa. Vaikka julkisuus olisi negatiivistakin, hänen kannattajansa saavat siitäkin voimaa. Pääasia, että puhutaan.

Kim Huovinlahti