Pääkirjoitus: Piirijohtajia ei maakuntapaikoilta löydy

Pitkä on kuntavaalien varjo. Huhtikuun kuntavaaleissa valittiin Satakunnan kuntiin uudet päättäjät. Kuntavaalituloksen perusteella jaetaan myös maakunnallisten kuntayhtymien keskeiset luottamuspaikat. Ne on saatu nuijittua vasta nyt.

Kuntavaaleissa Satakunnan suurin oli Sdp, toisena oli kokoomus ja kolmantena keskusta. Ero kokoomuksen ja keskustan välillä oli 147 ääntä. Merkittäväksi eron teki se, että toiseksi suurin sai valita maakunnallisen paikan ennen kolmanneksi suurinta.

Maakuntaliiton ja sairaanhoitopiirin kovimmat päättäjät ovat nyt tiedossa. Valintoja voi verrata pörssikursseihin. Ne, ketkä ovat näitä paikkoja nyt saaneet, ovat nousussa. Ne, joilta paikka on viety, ovat laskussa.

Sairaanhoitopiirin valtuustossa puhetta johtaa Sdp:n porilainen valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Arja Laulainen. Hänen asemansa on noussut Porinkin päätöksenteossa. Asemiin ajo maakuntavaaleja ja eduskuntavaaleja silmällä pitäen on hyvässä vauhdissa.

Toinen sairaanhoitopiirin keskeinen paikka on hallituksen puheenjohtajan pesti. Siinä aloittaa keskustan pomarkkulainen vaikuttaja Tapio Uusitalo. Mies on istunut jo aiemmin sairaanhoitopiirin hallituksessa. Viime kuntavaalit hän jätti väliin, mutta loogisesti uuden pestin myötä edessä on nyt maakuntavaalit.

Satakuntaliiton maakuntavaltuuston puheenjohtajan paikalta löytyy entinen Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuslainen Juha Vasama.

Maakuntahallitusta sen sijaan johtaa jo pitkällä kokemuksella raumalainen Sdp:n entinen kansanedustaja Reijo Kallio. Kallio ja toinen maakuntahallituksen konkarijäsen, kokemäkeläinen Harri Kivenmaa lienevät maakuntahallituksessa ainoat, joilta viime kuntavaalit jäivät väliin. Asema on omien keskuudessa ilman vaalejakin riittävän vahva.

Monelle luottamushenkilölle maakuntaliiton ja sairaanhoitopiirin näkyvimmät paikat ovat tärkeitä. Aiemmin ne katsottiin hyödyksi matkalla kohti eduskuntavaaleja. Nyt maakunnallisista paikoista toivotaan vetoapua myös maakuntavaaleihin.

Myös puolueet odottavat ja toisinaan velvoittavat, että maakunnallisille paikoille valittavat ovat mukana maakunta- tai eduskuntavaaleissa. Varsinkin maakuntavaaleissa ehdokkaita tarvitaan. Satakunnassa maakuntavaaliin saa yksi puolue asettaa 103 ehdokasta. Se on paljon.

Aiemmin puolueet katsoivat, että maakuntapaikoilla on hyvä olla myös puolueen piirin puheenjohtaja, jopa kansanedustajia. Näkemys oli, että näin maakunnallinen edunvalvonta olisi tehokkainta.

Nyt näyttää toisenlaiselta. Sdp:n Harri Lehtonen, kokoomuksen Emilia Syväsalmi, Vasemmistoliiton Petri Salminen, Vihreiden Kaarina Rinne ja Perussuomalaisten Anssi Joutsenlahti eivät keskeisiltä maakuntapaikoilta löydy. Ainoastaan keskustan Tapio Huhtanen on maakuntavaltuuston kolmas varapuheenjohtaja ja hänkin on maanantaisen tiedotteen mukaan luopumassa keskustan piirin puheenjohtajan paikalta.

Mielenkiintoista olisi tietää, mistä tämä poliittisten piirijärjestöjen puheenjohtajien ja kansanedustajien selkänsä kääntäminen maakunnallisille luottamuspaikoille johtuu?

Kim Huovinlahti