Pääkirjoitus: Piiripomot vaihtuvat

Kahden perinteisen ja keskeisen satakuntalaisen poliittisen piirijärjestön puheenjohtajat vaihtuvat lähiviikkoina.

Keskustan puheenjohtaja Tapio Huhtaselle valitaan jatkaja jo ensi lauantaina Raumalla ja kokoomuksen puheenjohtaja Emilia Syväsalmen seuraaja valitaan piirikokouksessa marraskuun lopussa. Molemmissa kokouksissa on näillä näkymin sellainen onnellinen tilanne, että puheenjohtajan paikasta saadaan järjestää vaali.

Poliittisen piirijärjestön puheenjohtajan paikka ei valitettavasti ole yleensä niitä halutuimpia paikkoja. Työtä on paljon ja kiitosta tulee vähän. Puheenjohtaja on sekä järjestöjohtaja että maakunnallisen politiikan linjanvetäjä. Vaaleissa puheenjohtaja yleensä epäonnistuu. Työ menee pieleen kuuleman mukaan jo siinä vaiheessa, kun valitaan ehdokkaita. Eikä tahti parane vaalin myöhemmissäkään vaiheissa.

Keskustan puheenjohtajan paikkaa tavoittelee tällä tietoa kolme henkilöä. Kisaan ensimmäisinä lähtivät porilainen Ville Lindgren ja raumalainen Satu Pietelä.

Tällä viikolla kehään astui myös Eurajoen kunnanhallituksen puheenjohtaja Vesa Jalonen. Häntä voidaan pitää vahvana ehdokkaana ja ennakkosuosikkina. Jalonen on johtanut kotikunnassaan sekä valtuustoa että hallitusta. Ja esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa hän sai liki 3 000 ääntä. Edellä samalla ehdokaslistalla olivat vain sellaiset tutut keskustalaiset nimet kuin Kauko Juhantalo (4 627 ääntä), Timo Kalli (4 215 ääntä) ja Juha Korkeaoja (3 271 ääntä).

Jalosella on kokemusta myös maakuntavaltuustosta ja Kuntaliiton valtuustosta. Lisäksi häntä voi motivoida myös henkilökohtaisesti seuraavat eduskuntavaalit. Se ei ole huono asia myöskään piirin kannalta.

Keskustan osalta puheenjohtaja vaihdosta osattiin hieman odottaa, koska Tapio Huhtanen oli antanut tähän viittaavia signaaleja jo aiemminkin. Sen sijaan kokoomuksen puheenjohtajavaihdos oli yllättävämpi. Ja kun kokoomuksen valintakokoukseen on vielä aikaa kuukauden verran, ehdokkuudesta kiinnostuneet ehtivät miettiä asetelmia moneen kertaan.

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkuutensa on jo ilmoittanut piirin porilainen varapuheenjohtajaa Mikael Ropo. Ilmoitus ei ollut yllättävä. Sen verran määrätietoisesti mies on eteenpäin politiikassa pyrkinyt.

Porilaisten ehdokkaiden osalta keskusteluissa esillä ovat olleet myös Mari Kaunistolan, Satu Hatanpään ja Jouni Lehtimäen nimet.

Kaunistola sai viime eduskuntavaaleissa yli 2 000 ääntä ja oli kokoomuksen listalla neljäntenä. Hän on istunut niin maakuntahallituksessa kuin Porin kaupunginhallituksessakin ja parasta aikaa on myös sairaanhoitopiirin yhtymähallituksessa. Satu Hatanpää on johtanut taasen Kokoomuksen Porin kunnallisjärjestöä ja on jäsenenä kaupunginhallituksessa. Jouni Lehtimäki toimi kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1999-2003 ja on nyt Kosovon kunniakonsuli. Viime kuntavaaleissa hän ei kuitenkaan päässyt kokoomuksen ehdokkaaksi, vaan joutui lähtemään vaaliin omalla listalla.

Puheenjohtajavaalin ehdokasasettelua ja mahdollista oman ehdokkaan asettamista tulevaa piirikokousta varten pohtivat kokoomuslaiset myös ainakin Raumalla ja Kankaanpäässä.

Elämme jännittäviä aikoja!

Kim Huovinlahti