Pääkirjoitus: Pori-sopimuksesta Pori-sopuun

Porin valtuustosopimuksen vaikeat neuvottelut kertovat karua kieltä puolueiden yhteistyösuhteista.

Valtuustosopimuksen työstäminen on ollut Porissa nyt vähintään pari piirua työläämpää kuin viime vaalikauden alussa. Kunnallisvaalit järjestettiin edellisen kerran 28.10.2012, silloin valtuustosopimus oli allekirjoitettu jo kuuden viikon kuluttua, 10.12.2012. Sopimuksessa olivat mukana kaikki muut ryhmät paitsi kristillisdemokraatit.

Viime valtuustokauden aikana sopimusta myös päivitettiin kaksi kertaa. Toisessa sopimuksessa mukana olivat kaikki ryhmät. Kolmannesta sopimuksesta, jolla mentiin myös kuntavaaleihin, jäivät pois kristillisdemokraatit, Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset.

Nyt kuntavaaleista on aikaa kulunut puoli vuotta ja Porin päätöksenteko on pahasti sekaisin. Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat tehneet keskenään oman valtuustosopimuksen ja muut valtuustoryhmät ovat neuvotelleet omaansa. Kyseessä on hajaannus.

Tausta tapahtumille löytyy kuntavaalien tuloksesta. Vaalien voittajia Porissa olivat Sdp, vihreät ja Vasemmistoliitto. Kaikki lisäsivät äänimääräänsä ja ne saivat 59-jäseniseen valtuustoon enemmistön, 31 paikkaa. Vaalien häviäjä oli kokoomus. Sen kannatus vajosi, mutta silti se on Porin toiseksi suurin.

Voittajat päättivät yhdessä, että häviäjä saa jäädä keskeisten paikkojen ulkopuolelle. Ja niin kävi. Sdp otti itselleen sekä valtuuston että hallituksen puheenjohtajan paikat. Se onnistui voittajien yhdessä tekemällä teknisellä vaaliliitolla, ne ovat politiikassa arkipäivää. Sdp:stä, Vasemmistoliitosta ja vihreistä ainakin osa oli aidosti sitä mieltä, että äänestäjät halusivat muuttaa Porin voimasuhteita ja päätöksentekoa. Siksi tehtiin, mitä tehtiin.

Kokoomukseen tapahtuma jätti jäljen. Puolue oli jo aiemmin kokenut, että se oli joutunut yksin puolustamaan viime vaalikauden kipeitä päätöksiä kuten lomautuksia. Kun se jätettiin luottamuspaikkojen jaossa mopen osaan, puolue katsoi, että sillä on oikeutus alkaa profiloitua. Siksi oma valtuustosopimus sopii kokonaiskuvaan.

Puolue pystyy nyt toimimaan oman valtuustosopimuksensa mukaisesti. Se pitää varmasti ääntä veroista, elinvoimaisuudesta ja investoinneista. Tavoite on näkyä ja nostaa kannatusta.

Perussuomalaisista kokoomus sai kaverin omaan valtuustosopimukseen, kun siihen kirjattiin selvitys humanitäärisen maahanmuuton kustannuksista ja riskeistä. Perussuomalaiset saivat oman profiilinsa mukaisen kirjauksen.

Muutos viime vaalikauteen verrattuna on Porissa merkittävä. Nyt päätöksenteon enemmistöön vaaditaan useampi puolue. Se tarkoittaa enemmän neuvotteluja, enemmän aikaa, enemmän kompromisseja ja vähemmän ennustettavuutta. Esimakua tästä on saatu jo niin teknisen- kuin sivistyslautakunnankin äänestyksissä. Molemmissa lautakunnassa vasemmistopuolueet jäivät kahdestaan vähemmistöön.

Pori-sopimus olisi parhaimmillaan hyvä työkalu, jolla kehittää kaupunkia pitkäjänteisesti ja sitoutuneesti. Nyt sellaista ei ole näköpiirissä. Ensin tarvitaan Pori-sopu.

Kim Huovinlahti