Pääkirjoitus: Satakunta ennustaa itselleen maan suurinta väestökatoa

Merikarvian kunta keräsi paljon huomiota ja jonkin verran vaivautuneita kommentteja, kun kunnassa pidettiin aprillipäivänä peitonheilutustalkoot. Teemapäivällä kunta kannusti asukkaitaan lisäämään kunnan väkilukua. Teemapäivä osui myös ajallisesti yksiin kunnan 150-vuotispäivän kanssa. Tasan yhdeksän kuukautta teemapäivästä vaihtuu vuosi ja alkaa kunnan 150-vuotisjuhlavuosi. Silloin odotetaan syntyvän myös uusia merikarvialaisia.

Vaikka Merikarvian tempaus sai aikaan paljon hymyä ja iloa, niin taustalla on vakava, koko Satakuntaan keskeisesti vaikuttava asia. Maakunnan väkiluku on jo vuosia vähentynyt, eikä suunnanmuutosta näy.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuoden lopussa satakuntalaisia oli 221 740. Satamittari-tietokannasta löytyy maakunnan väkiluvun kehitys aina vuodesta 1993 lähtien. Väkiluvun kehitys on synkkä.

Kahdenkymmenenkolmen vuoden aikana Satakunnan väkiluku on vähentynyt liki 19 000 asukasta. Prosentteina se on miltei miinus kahdeksan (-7,8%). Samaan aikaan Suomen väkiluku on kasvanut yli kahdeksan prosenttia. Jos Satakunnan väkilukua alkaa tarkastella seutukuntatasolla, niin sieltä löytää vieläkin synkempiä lukuja. Pohjois-Satakunnan väkiluku on vähentynyt vuodesta 1993 peräti 19,5 prosenttia, Rauman seutukunnan -8,0 prosenttia ja Porin seutukunnan -5,7 prosenttia.

Vielä joitakin vuosia sitten odoteltiin, milloin Tampereen ja Satakunnan väkiluvut olisivat yhtä suuret. Enää ei tarvitse odotella. Itäinen kaupunki on mennyt jo ohi, vaikkei asiasta ole Satakunnassa liiemmin huudeltu.

Kun tarkastellaan Satakunnassa syntyneiden ja kuolleiden lukumääriä, ei näissäkään luvuissa ole juhlan aihetta. Tilastojen mukaan viime vuonna Satakunnassa syntyi 1 891 lasta. Vielä 1980-luvun alussa vuosittain syntyi yli 3 000 uutta satakuntalaista. Silloin kuolema vei vuosittain maakunnan asukkaita reilu kaksituhatta henkeä vuodessa. Nyt satakuntalaisia kuolee liki kolme tuhatta vuodessa. Satakunnan luonnollinen väestönkasvu kääntyi negatiiviseksi jo vuonna 1997 ja on siitä asti valitettavasti sellaisena pysynyt.

Satakunnan väkiluvun pieneneminen ja keski-iän nouseminen näkyy arjessa. Moni vielä 1980-luvulla vilkas kirkonkylä on hiljentynyt, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarve kasvanut ja työikästen määrä vähentynyt.

Talouselämä-lehdessä oli maaliskuussa juttu, jossa kerrottiin, millaista väestökasvua Tilastokeskus ja maakunnat itse ennustavat maakunnille vuoteen 2030 mennessä. Tilastokeskus ennustaa väestön vähenevän seitsemässä maakunnassa, mukana Satakunta.

Mutta kun maakunnilta itseltään kysyttiin väestöennustetta vuoteen 2030 mennessä, niin vain kolme maakuntaa oli valmis ennustamaan itselleen väestön vähenemistä. Yksi näistä antautuneista maakunnista on Pohjois-Karjala, toinen Pohjois-Savo ja kolmas on Satakunta. Surullisinta on, että Satakunta ennustaa näissä maakuntien omissa ennusteissa itselleen koko maan suurinta väestökatoa.

Tällaisesta pessimististä ja uskon loppumisesta pitäisi päästä eroon.

Kim Huovinlahti