Pääkirjoitus: Teatteri, kampus ja meijeri

Yleisradio uutisoi elokuun alussa, miten talouden nousukausi näkyy eri puolella Suomea yritysten liikevaihdon kasvussa. Kun yritysten keskimääräinen talouskasvu oli tammi-maaliskuussa koko maassa yhdeksän prosenttia, niin alueelliset erot olivat suuret.

Varsinais-Suomi oli maan kärkikastia. Siellä yritysten liikevaihto kasvoi keskimäärin noin viisitoista prosenttia. Seuraavassa kategoriassa, eli keskimääräisesti kasvavien maakuntien joukossa, oli muun muassa Pirkanmaa. Siellä yritysten liikevaihto kasvoi keskimäärin 8–11 prosenttia.

Jos koko maan keskiarvo oli yhdeksän prosenttia, niin Satakunta kuului siihen kategoriaan, jossa kasvu oli maan keskiarvoa hitaampaa. Yritysten liikevaihto kasvoi täällä keskimäärin 5–6 prosenttia.

Porissa onkin ihmetelty, miten isot investoinnit kiertävät kaupungin. Lounaisrannikolla on hyvä talousbuumi, mutta se päättyy ennen Poria. Uudenkaupungin autotehdas rekrytoi työntekijöitä ja Turun telakka vetää tilauksia. Raumalla Lakarin alueella HKScanin uusi tehdas on aloittanut tuotannon ja telakka elää uutta kukoistusta. Mutta miten Porin seutu pärjää?

Kun riittävästi voivottelee ja katsoo vain muualle, niin lähialueen hyviä asioita ei välttämättä näe. Syksyn aikana Porin alueella kuitenkin vihitään käyttöön kolme isoa investointia. Niillä jokaisella on kokoaan suurempi merkitys.

Tämän viikon perjantaina pidetään Ulvilassa SataMaidon uuden meijerin vihkiäistilaisuus. Käyttöön meijeri otetaan ensi vuonna.

Uusi meijeri on noin 20 miljoonan euron investointi. Satakuntalaiselle elintarviketeollisuudelle on hyvä, että paikallinen osuuskunta on tehnyt ison investoinnin. Se kertoo siitä, että yrityksessä nähdään kasvamisen mahdollisuuksia, jotka olisivat olleet mahdottomia Porin Etelärannan pienissä tiloissa. Nykyisin Satamaito tekee noin 40 miljoonan euron liikevaihdon vuodessa.

Satamaidon arvoketju on pitkä. Se alkaa noin kahdella sadalla tilalla Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Uusi meijeri luo uskoa, että elintarviketeollisuudella on Suomessa tulevaisuutta.

Syyskuun alussa vihitään käyttöön Satakunnan ammattikorkeakoulun uusi kampus Porissa. Noin 4 000 hengen yhteisö tulee nyt elävöittämään uudella tavalla myös Porin keskustaa.

Uusi kampus on myös iso symboli siitä, miten arvokkaaksi ammattikorkeakoulutus nähdään Satakunnassa. Parhaimmassa tapauksessa kampuksesta ja sen lähiympäristöstä tulee elävä oppilaitoksen, oppilaiden ja yritysten yhteistyöalue.

Kampus on investointi osaamiseen ja osaavaan työvoimaan, jota yritykset ja julkinen sektori tarvitsevat. Uusi kampus voi olla investointi myös Satakunnan väestökehitykseen, kunhan se innostavana oppimisympäristönä tekee Satakunnan kiinnostavaksi opiskelupaikaksi.

Ja sitten vielä yksi hatunnoston arvoinen, itseään suurempi investointi.

Porin teatterin suurremontti. Vuonna 1884 valmistunut teatterin vanha osakin on nyt niin alkuperäisessä loistossaan kuin se vain voi olla tämän päivän tekniikkaan yhdistettynä. Yli 13 miljoonan euron korjausinvestointi on vaatinut tekijöiltään ja teatterin henkilöstöltä paljon.

Monista muista teatteriremonteista poiketen Porin teatterin tarjonta kasvoi ja monipuolistui remontin aikana, kun erilaisia esityksiä oli eri puolilla kaupunkia.

Elävä kaupunki ja maakunta tarvitsevat myös hengen ravintoa. Porin teatterin korjaus oli iso maakunnallinen kulttuuriteko ja se mahdollistaa monia uusia kulttuuritekoja.

Kim Huovinlahti