Akillesvaivat lykkäävät varttimailerin aloitusta

Noormarkun Nopsan Matti Välimäki jatkaa juoksu-uraansa. Nelinkertainen 400 metrin mestari kärsi pitkään sitkeistä jalkavammoista ja moni heitti jo toivonsa Välimäen urheilu-uran suhteen. 29-vuotias porilainen teki kuitenkin väkevän paluun kuilun partaalta takaisin ratakierrokselle viime kesänä.
– Vaikeudet alkoivat jo alkukesästä 2011. Sen jälkeen ongelmia on ollut riittävästi, mutta palo urheiluun ei ole kuitenkaan sammunut. Kova tahto on vienyt aina takaisin treeneihin. Sama tunne on potkinut minua edelleen eteenpäin, sanoo Välimäki.

Moni porilainen yllättyi viime kesänä, kun Välimäki palasi lähtöviivalle Porin Stadionilla heinä-elokuun vaihteessa. Kalevan Kisojen katsojien odotukset olivat korkealla, kun Välimäki raivasi tiensä mielimatkansa finaaliin. Viides 400 metrin mestaruuskin oli haarukassa, mutta lopulta Välimäki ylsi Tampereen Pyrinnön Jani Koskelan vanavedessä SM-hopealle.

Finaalissa nopsalainen kellotti ajan 48,00. Välimäen ennätys on jo seitsemän vuoden takaa. Elokuussa 2009 Välimäki pysäytti Göteborgissa kellot aikaan 46,69. Aivan niitä lukemia porilainen ei luultavasti hätyyttele tänä kesänä.
– Kauden avaus piti tapahtua jo kuukausi sitten, mutta pienet akillesjännevaivat ovat lykänneet avausstarttia. Ongelmia on ollut vähän kummassakin akilleksessa. Tavoitteena on kuitenkin, että olisin kisakunnossa heinäkuun alussa Helsingissä juostavissa SM-viesteissä. Päätähtäin on kuitenkin Oulun Kalevan Kisoissa, jotka käydään 21.–24. heinäkuuta. SM-viestien ja Kalevan Kisojen väliin pitäisi saada pari kovatasoista kisaa, pohtii Välimäki.

Kultakantaan palaamista havitteleva Välimäki on seurannut sivusta pahimpien kilpakumppaneidensa alkukesän juoksukuntoa.
– Koskelan Jani on käsittääkseni kovassa iskussa – niin ratakierroksella kuin kakkosellakin. Ville Wendelinillä on sensijaan vähän samanlaisia vaivoja kuin minulla. Viime kesänä Porissa pronssille yltänyt Antti Kokkonen jäi viimeisessä, kovassa vastatuulessa käydyssä kisassa vaatimattomille lukemille, mutta uskon, että hän on kotistadionillaan Oulussa kovassa iskussa, veikkaa Välimäki.

Välimäki hioi kisakuntoaan aiemmista vuosista poikkeavissa olosuhteissa. Hän lensi Thaimaan Koh Samuihin huhtikuun alussa ja vietti Aasian suunnalla kuukauden.
– Olin lomaillut pari kertaa Thaimaan toiseksi suurimmalla saarella. Ajattelin, että Koh Samuihin kannattaisi lähteä myös harjoittelemaan. Rauhallisessa Koh Samuissa riittää taatusti lämpöä, kenttä on lähellä ja kustannukset ovat selvästi alhaisemmat kuin tunnetuimmissa treenikohteissa, kertoo Välimäki.

Hän oli tyytyväinen Thaimaan treenijaksoon.
– Olin oikeastaan ensimmäistä kertaa yksin harjoittelureissulla. Elin aika askeettisesti ja pienellä budjetilla – yökin maksoi vain kuusi euroa. Kokemus oli kaikin puolin positiivinen ja vedin treenikentälle saapuneille paikallisille jopa parit harjoitukset, sanoo Välimäki.

Raastoa Yyterissä

Jo kesän perinteeksi muodostunut Porin Raasto kilpaillaan Yyterin maisemissa lauantaina 9. heinäkuuta. Tapahtumaa järjestävä Matti Välimäki kertoo, että raju kilpailu kiinnostaa entistä suurempaa joukkoa.
– Raasto jatkuu isompana ja näyttävämpänä kuin koskaan. Tämän vuoden erikoisuus tulee olemaan iso tapahtuma-areena Yyterin rannalla, jossa kilpailijat pääsevät raastamaan yleisön kannustuksen saattelemana ja hyvän musiikin soidessa, kertoo Välimäki.
Viime vuoden tapaan Porin Raastossa on nytkin kaksi sarjaa.
– Kiinnostus on ollut kovaa. Sekä kilpasarja että kuntosarja ovat jo täynnä. Mukana on nytkin juoksua, suunnistusta ja maastopyöräilyä. Mukaan mahtuu nyt useampia toinen toistaan upeampia Quest-rasteja, sanoo Välimäki.

400 metrin kotimainen kärki 17.6.
• 47.94 Jani Koskela TampPy
• 48.84 Jaakko Laakso TampPy
• 48.89 Markus Teijula NaantLöy
• 49.31 Joni Vainio-Kaila LaitJy
• 49.32 Filiph Johansson GamlakIF

Vesa-Pekka Järvelä