Alaraajavamma ärsyttää

Tätähän se on tänään – jääkiekkojoukkue kuittaa pelaajan poissaolon yhdellä sanalla, kuten yläraaja- tai alaraajavammalla.
– Tämä on tietosuojakysymys.  Ja se on hyvä suunta, että näin puhutaan,  vastuulääkäri Markku Tuominen Suomen Jääkiekkoliitosta sanoo.
Jääkiekkoliitto selvitti aihepiirin viime kesänä tietosuojavaltuutetun kanssa perin pohjin.  Uudet pelaajien loukkaantumisesta tiedottamista koskevat linjaukset on tehty yhteistyössä jääkiekkoliiton, liigan ja pelaajayhdistyksen sekä tietosuojavaltuutetun kanssa.
 
Kiekkopiireissä aiemmin pelaajien vammoja ja sairauksia ruodittiin suhteellisen vapaasti, mutta tyyli on muuttunut. Katsojat eivät uudesta niukasta politiikasta pidä. Myös kilpailevat joukkueet ovat kiinnostuneita vastustajien terveydentilasta.
Joidenkin lääkäreiden mielestä vieläkin laveampi ilmaisutapa tuntuisi paremmalta, kuten loukkaantunut tai sairaana.
– Kun joukkue kertoo alaraajavammasta, se merkitsee sitä,  ettei sen enempää tästä kannata kerjätä, Tuominen jatkaa.

Jääkiekkoilijoiden maailmassa ryhdyttiin noudattamaan samoja tietosuojasääntöjä kuin muussakin yhteiskunnassa tai työelämässä. Tuominen uskoo, että kun jokainen fanikin ajattelee tätä kautta asiaa, hän ymmärtää mistä on kysymys. Joukkue joskus tiedottaa tarkemmin, mutta silloin tähän on pelaajan suostumus. Joskus pelaajat avautuvat itsekin.
– Lääkärit antavat joukkueelle tietoa vain siitä, mikä on työkyvyn kannalta oleellista. Tästäkin sovitaan pelaajan kanssa.

Markku Tuominen muistuttaa, ettei normaalissakaan työelämässä kaikkea kerrota työnantajalle, ja varmaan sama pätee jääkiekossa. Ulkomaiden rahaliigoissa tilanne on jopa vääristynyt, sillä pelaajat saattavat pelata loukkaantuneinakin kertomatta edes joukkueelle, mikä vaivaa.
– Meillä tilanne on terveempi, Tuominen näkee.
 Terveydentilastaan tai terveysongelmista kertominen julkisuuteen tai jopa joukkueelle voi olla hyvinkin ratkaisevaa tulevissa sopimusneuvotteluissa. Pelaajan asemaa linjauksella on haluttu turvata.
– Jos tieto menee vastustajalle, ja pelaaja tulee vaikka puolikuntoisena kaukaloon, vastustajalla on mahdollisuus käyttää tilannetta siltä osin hyväkseen.
– En usko, että pelaajat haluavat salata joukkueelta vammojaan. Lääkäri ja pelaaja silti sopivat keskenään, miten asiasta informoidaan.

Joukkueita on ohjeistettu Suomen Jääkiekkoliitosta, ja se näkyy julkisuudessa. Jos terveydentilasta puhutaan tarkemmin, sille on pelaajan suostumus. Porissa viikko sitten tiistaina Pelicans-pelaaja Tomi Pekkala talutettiin verta vuotavana kaukalosta. Kun julkisuuteen tuli tietoa jalkapöydän valtimon katkeamisesta luistimen viillon seurauksena, tähän informaatioon on täytynyt olla pelaajan suostumus.
 

Jukka Silvast