Amanda Kotaja satsaa sataseen

Paralympialaiset Rio de Janeirossa starttaavat tänään keskiviikkona. Rion ohjelmassa on yleisurheilun puolella lyhyistä kilpailumatkoista 100 ja 400 metriä. Kelausmatkoista satanen on Huittisten Vampulasta kotoisin olevan pyörätuolikelaaja Amanda Kotajan päämatka.
– Odotan olympiastartteja innolla ja sopivasti jännittäen. Kunto on pieni arvoitus, joten lähden kisaan haastajana, sanoo Kotaja.

Neljä vuotta sitten Lontoon paralympialaisissa Kotaja jäi niukasti mitalisijojen ulkopuolelle. Nyt hän lähtee tavoittelemaan palkintopallipaikkaa.
– Satsaan Riossa ennen kaikkea sataseen. Se on ehdoton päämatkani ja siinä minulla on potentiaaliset mahdollisuudet kultaan. Jos kaikki menee nappiin niin voitto tulee juuri 100 metriltä, pohtii viime viikon tiistaina Brasiliaan lentänyt Kotaja.

Viime vuonna synnynnäisestä selkäydinvammasta kärsivä Kotaja huuhtoi Dohassa T54-luokan MM-kultaa ja hopeaa. 100 metrin kakkossija oli Kotajalle todella kova pettymys.
– Jännitys ja paineet veivät kuitenkin minulta rennon kelauksen ja samalla voiton. Se oli henkisesti ja fyysisesti äärettömän kova paikka, myöntää Kotaja.

Mestaruus tuli kuitenkin 200 metrin matkalta. Sitä ei kuitenkaan ole Rion paralympialaisten ohjelmassa. Sen sijaan kelaajat kamppailevat vaativassa 400 metrin kisassa.
– Ratakierros menee sitten omalla painollaan. Tavoitteena on kuitenkin päästä loppukilpailuun myös 400 metrillä, sanoo Kotaja.

Aivan ongelmitta Helsingin Vuosaaressa asuva Kotaja ei ole päässyt paralympialaisiin valmistautumaan. Helsinkiläistyneeltä ratakelaajalta leikattiin keväällä virtsakivet. Toipuminen leikkauksesta ei sujunut odotetusti, eikä hän ehtinyt toipua toivotulla tavalla. Näin Kotajalta jäivät väliin Italiassa käydyt parayleisurheilun EM-kisat.
– Rioon valmistautuminen ei ole mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Leikkaus sekoitti luonnollisesti harjoittelua ja viime hetkillä sairastuin vielä flunssaan. Sen vuoksi päätimme valmentajani kanssa jättää Lappeenrannan Eliittikisatkin väliin. Viimeiseksi pääsin kisaamaan elokuun alussa, joten se tuo hieman epävarman olon. Onneksi pohjat ovat ehjän talven ja kevään ansiosta kunnossa, tunnustaa Kotaja.

Vampulan Urheilijoiden 21-vuotiaan Kotajan aikataulu on Riossa tiukka. 100 metrin alkuerät kelataan Rion olympiastadionin mondolla heti torstaina 8. syyskuuta. Finaali on vuorossa perjantaina. 400 metrin alkuerät kisataan jo tulevana lauantaina ja loppukilpailu sunnuntaina.
– Satasella kovin vastus tulee todennäköisesti Kiinasta. Sieltä mukana on kaksi huippukelaajaa. Heidän ja minun lisäkseni mitaleista taistelee nopea jenkkityttö, veikkaa Maarit Kurjen valmennettava.
EM-kisat väliin jättänyt Amanda Kotaja hakee Riosta ensimmäistä olympiamitaliaan.

6–10 mitalia

Rion paralympialaisiin lähtee Suomesta 27 urheilijan joukko. Mukana on myös kaksi opasurheilijaa. Mukana joukkueessa ovat Amanda Kotajan lisäksi Porin Tarmon moninkertainen arvokisamitalisti Leo-Pekka Tähti ja porilaislähtöinen paratriathlonisti Liisa Lilja. Rion yleisurheiluun osallistuu seitsemän suomalaiskilpailijaa.
Joukkue on varsin kokenut, ensimmäisiin paralympialaisiinsa on lähdössä ainoastaan kuusi urheilijaa. Vastaavasti viisi urheilijaa valmistautuu jo neljänsiin paralympialaisiinsa. Yksi heistä on neljä paralympiakultaa saalistanut Tähti.
– Lontoon paralympialaisista tuliaisina oli kuusi mitalia. Lisäksi joukkueelle kertyi 12 pistesijaa. Nyt joukkueenjohtajamme Kimmo Mustonen on ilmoittanut joukkueen viralliseksi tavoitteeksi 6–10 mitalia, kertoo Amanda Kotaja.

Yleisurheilu on paralympialaisten ylivoimaisesti isoin laji. Sen eri lajeihin ottaa osaa 1 100 urheilijaa 120
eri maasta.

Vesa-Pekka Järvelä