Ampumahiihto vei Säkylästä Vuokattiin

Ampumahiihto on tänä syksynä vienyt säkyläläisen Tuomas Seppälän kauas kotoa, tarkemmin sanottuna hieman yli kuudensadan kilometrin päähän. 16-vuotias urheilija aloitti tänä syksynä opiskelun Sotkamon urheilulukiossa, Vuokatin kupeessa.
Oppilaitoksessa opiskelee 350 oppilasta, joiden joukosta löytyy monen lajin harrastajia, muun muassa maastohiihtäjiä, pesäpalloilijoita sekä lumilautailijoita. Vuokattiin nuori mies lähti parempien treenimaastojen ja pitemmän talven lisäksi urheilulukio-opiskelun, sekä ammattiin valmennuksen takia. Joka jaksolta opiskelijat saavat yhden kurssisuoritusmerkinnän urheilutreeneistä. Omaa lajiaan, ampumahiihtoa, Tuomas pääsee treenaamaan koulun jälkeen joka arkipäivä lajikohtaisen valmentajansa kanssa. Sen lisäksi viikonloppuina harjoitellaan tietenkin omatoimisesti.

Koti-ikävä ei ole vielä ehtinyt yllättämään nuorta miestä, sillä urheilulukiosta on löytynyt samanhenkisiä kavereita oman lajin parista. Tuomas kertoo, että normaalisti ampumahiihto on aika yksinäistä puurtamista, mutta urheilulukiossa joka treeneissä on kavereita, jos haluaa.
– Meillä on yhtenäinen ampumahiihtäjien porukka täällä, hän kuvailee.

Alkavalta kaudelta Tuomas kertoo lähtevänsä tavoittelemaan useampaa SM-mitalia. Ensimmäinen koitos on viikko ennen joulua kisattavat karsinnat Norjan Lillehammerissa helmikuussa käytäviä nuorten olympialaisia varten. Helmikuussa kisataan myös suomenmestaruudesta Hämeenlinnassa, ja huhtikuussa Rovaniemellä.
– Kyllä eteenpäin on menty tämänkin syksyn aikana, Tuomas pohtii kisakuntoaan.
Koulussa tehtiin juuri kuntotesti, jonka tuloksiin mies on tyytyväinen. Sotkamon urheilulukiossa on päästy jo kuukauden verran hiihtämään ulkona, viimetalvisen säilölumen päällä. Paikallinen treenimaasto on ankarampaa, pinnanmuotoa on paljon enemmän ja mäet ovat pitempiä ja raskaampia.

Kotiin, Säkylään, nuori ampumahiihtäjä on ehtinyt tänä syksynä matkustamaan vain kahdesti.
– Urheilijaurani alkoi Säkylän Urheilijoissa ja seuralla on ollut iso merkitys siinä, että olen tähän pisteeseen kehittynyt. Ihan sama minne mies muuttaa, mutta kyllä Säkylässä on aina se koti, Tuomas pohtii.
Hän kertoo, että Säkylästä löytyy hyvät puitteet ampumahiihdon harjoitteluun. Ampumahiihtostadionilla prikaatin alueella sijaitsee 30-paikkainen, kesäisin asvaltoitu ampumarata, joka mahdollistaa treenaamisen myös kesällä.

Ampumahiihdosta Tuomas kertoo innostuneensa isänsä kautta, joka myös nuorempana harrasti lajia.
– Kipinä syttyi suurin piirtein niihin aikoihin, kun menin kouluun. Niin nuorena ammuttiin vielä ilmakiväärillä. Aloin käydä harjoituksissa ja siitä se harrastaminen lähti.
Ampumahiihtämisessä Tuomasta sytyttää onnistumisen tunne.
– Koko kroppa aika paljon tärisee, mutta täytyy vaan koittaa puristaa ja saada lauottua laukaukset, hän kuvailee hiihdon jälkeistä ampumahetkeä.

PAULIINA VILPAKKA

Tuntematon