Amurin ammattilainen

Suomi sai syksyllä Jokereista oman KHL-joukkueensa. Ammattitaidolla koottu helsinkiläisryhmä on osoittanut alkukaudesta odotettuakin kovemman iskukykynsä.

Jo aiemmin on nähty, että suomalaiskiekkoilijat menestyvät kovatasoisessa itäliigassa myös yksilöinä. Yksi KHL:n tämän kauden tulokkaista on Ässistä Venäjän kaukoidässä kotipaikkaansa pitävän Amur Habarovskin riveihin siirtynyt Tommi Taimi.

Taimin edustama Amur vieraili sunnuntaina ensimmäistä kertaa Hartwall Areenalla. Paria päivää aiemmin entinen Ässä-pakki ja kumppanit lensivät lähes 7 000 kilometrin matkan Kiinan rajan läheisyydessä sijaitsevasta Habarovskista Latvian pääkaupunkiin.

Vastassa oli Pekka Rautakallion jälkeen syksyllä 2012 Artis Abolsin komentoon siirtynyt Dinamo Riika. Sekä latvialaisjoukkue että kapealla materiaalilla pelaava Amur ovat viime kierroksilla parantaneet otteitaan. Dinamon käsittelyssä ovat kaatuneet muun muassa huippujoukkueet Dynamo Moskova ja SKA Pietari.

Myös Amurin otteet ovat kohentuneet. Taimin mukaan joukkue ei tuijota sarjataulukkoa.
– Se antaa nykytilanteesta vähän vääränlaisen kuvan. Jukka Rautakorven ja Aleksandr Barkovin tartuttua lokakuussa peräsimeen joukkue on herännyt aivan uuteen liekkiin. Valmennusjohdon vaihtuminen oli koko joukkueelle henkisesti iso juttu. Kaksikko on tuonut seuraan rutkasti lisää urheilullisuutta, korostaa Taimi.

Rautakorven alaisuudessa vaatimustaso on noussut ja vaikka tappioitakin on tullut, peli on Taimin mukaan aivan toisella tasolla kuin Juri Leonovin ja Vitali Karamnovin aikana.
– Pelikuviot pahasti tukahduttaneet koutsit olivat amatöörejä ja Rautakorpi on ammattilainen. Nyt meillä on jokaisessa pelissä raamit ja kaikki tietävät mitä pitää tehdä, täräyttää Taimi.

24-vuotias Taimi on saanut Amurin peräpäässä ison roolin.
– Aivan alkukauden pelasin pyöreät 25 minuuttia per peli, jonka jälkeen peliaika hetkeksi supistui. Nyt tahkoan sekä ykkös- että kakkosylivoimat ja minuutit ovat taas nousseet 20 minuutin pintaan, kertoo ex-Ässä.

Taimi on täyttänyt ruutunsa mallikkaasti. Tehojakin on syntynyt tasaisesti. Viiden osuman lisäksi Taimi on antanut kahdeksan maalisyöttöä. Maaleista makein tuli Metallurg Magnitorskin verkkoon. Taimin maalilla Amur kaatoi hallitsevan KHL-mestarin. Myös perjantaisen Dinamo-pelin ainoa Amur-osuma lähti Taimin mailasta.
– Vastassa on illasta toiseen huippujoukkueita. Monet niistä ovat kuitenkin lyötävissä, mutta kovat ovat tietysti kovia. Erityisen vaikeita meille ovat olleet Kazan, CSKA ja Omsk. Vaikka Metallurg on huippujengi, Habarovskissa vierailleessaan eivät edes Denis Zaripov ja Sergei Mozyakin esittäneet ihmeitä. Magnitorskissa kotijoukkue oli kylläkin selvästi parempi, sanoo Taimi.

Amurin miehistössä on vahva venäläisväritys. Suomalaisista mukana on Taimin lisäksi reilu viikko sitten Habarovskiin siirtynyt Tapparan luottopakki, aiemminkin Venäjällä kiekkoillut Tuukka Mäntylä. Sen sijaan monet seurat kiertänyt 31-vuotias Jesse Niinimäki sai lähtöpassit seurasta viime viikolla. Ulkomaalaisista Amurin paidassa nähdään myös slovakkikolmikko Marcel Hascak, Rastislav Spirko ja Michel Miklik.
– Venäläisillä on kova luonne eikä heidän lähelleen ole helppo päästä. Heidän kanssaan kommunikointiin liittyy kielimuurin vuoksi aina pieniä esteitä. Osa puhuu englantia, osa vain ymmärtää sitä ja joidenkin kanssa pärjää vain elekielellä. Taitoa venäläisillä tunnetusti riittää, mutta kyllä tänne lisää eurooppalaisiakin vielä mahtuisi, korostaa Taimi. 

Tiistaina Pietarissa SKA:n kohdanneella Amurilla on takana 34 ottelua. Joukkue on tukalassa tilanteessa itäisen konferenssin häntäpäässä.
– Etenemme välitavoitteiden kautta. Tähtäimessä ovat edelleen pudotuspelit. Joulutaukoon mennessä tavoitteena on kerätä 18 pistettä lisää, sanoo Taimi, jonka joulukin menee kiekkoillen.
– Pelit osuvat jouluaattoon ja joulupäivään. Onneksi silloin pelataan sentään kotihallissa, sanoo Taimi.

Ennen Jukka Rautakorpea Amuria on ehtinyt valmentaa myös Hannu Jortikka. Jortikka luotsasi joukkuetta kaudella 2011–2012. Valmennuspesti katkesi kuitenkin potkuihin. Sen jälkeen Jortikka tarttui Admiral Vladivostokin peräsimeen.

Reissaaminen on raskainta

Tommi Taimin tukena 30 kilometrin päässä Kiinan rajalta sijaitsevassa Habarovskissa ovat Pia-vaimo ja vuoden ikäinen Sofie-tytär.
– Syksy on kieltämättä ollut melkoinen seikkailu. Perheen tulo oli todella tärkeää. He ovat viihtyneet Habarovskissa hyvin. Kun olen pelimatkalla, seurana on usein slovakkihyökkääjä Rastislav Spirkon puoliso, kertoo Taimi.
Hänen mukaansa asukasluvultaan Helsingin kokoinen Habarovsk on yllättävän moderni ja myöskin turvallinen.
– Siellä on mukavia ravintoloita ja ostoskeskuskin on lähellä asuntoamme. Myöskään jäähallille matka ei ole pitkä. Halli on ok, pukukopit siisti ja olosuhteet muutenkin mukavat. Kotihallissa on hieno pelata, kun tukena on fanaattisen kotiyleisö, sanoo Taimi.
Raskainta habarovskilaisryhmälle on kovatahtinen matkustus. Lyhyinkin pelireissu ”paikallisvastustaja” Admiral Vladivostokin vieraaksi on 900 kilometrin mittainen.
– Alkumatka on raskain osuus. Joudumme starttaamaan vieraspeleihin reittilennoilla ja vaihtamaan myöhemmin reissun edetessä konetta. Moskovaan ja muualle länteen päin lentäessä kaikki sujuu vielä ilman suurempia ongelmia, mutta paluu kauas itään on todella rasittavaa. Aikaero painaa vähintään pari–kolme päivää,
Viime viikkojen voitot ovat nostaneet Riian Dinamon tasaisessa sarjassa sijalle 10. Amurin perjantainen vierailu Riika Arenalla sujui mollivoittoisesti. Vaikka Dinamo on juuri nyt hyvässä nosteessa, kaukaa idästä saapunut vierasjoukkue oli houkutellut lehtereille vain vajaat 5 400 katsojaa. Tunnelmaa kuitenkin riitti.
Kotijoukkueen Marcel Hossa, Mikels Redlihs ja Lauris Darzins iskivät maalin mieheen ja lähettivät Jukka Rautakorven suojatit Hartwall Areenalla käytyyn Jokerit-kamppailuun 3–1-tappio niskassaan.
Lauantaina Dinamo vei jälleen Miks Indrasisin maalilla kolme pistettä. Vastassa ollut Metallurg Novokuznetsk pisti riikalaiset ahtaalle, muttei kyennyt viime hetkien ylivoimasta huolimatta tasoittamaan.

 

Vesa-Pekka Järvelä