Asfaltti on armoton

Varma kevään merkki on ilmassa tulevana lauantaina. Vilkkaasti liikennöity valtatie 8 täyttyy Raumalta ja Eurajoelta kohti Poria viilettävistä juoksijoista. Ensi viikonloppuna juostava Karhu-viesti on järjestyksessään jo 37.

Osanotto Suomen suurimpaan maantieviestiin on nousemassa uuteen ennätykseen. Joukkueita on ilmoittanut mukaan huikeat 258. Määrä voi vielä nousta korkeammaksi, sillä lähtöpaikoilla on mahdollisuus jälki-ilmoittautumiseen.

Joukkueiden lukumäärä on kasvattaneet ennen kaikkea työpaikka- ja kuntosarjoihin ilmoittautuneet. Kaksi työpaikkasarjaan osallistuvista tulee Vehon huoltopuolelta.
– Yrityksen väkeä on tulossa mukaan myös parilta muulta paikkakunnalta. Me saimme Porista kokoon kaksi seitsemän hengen ryhmää, jotka starttaavat Rauman torilta. Mitään virallista aika- tai sijoitustavoitetta emme ole asettaneet. Tavoitteena on viettää mukava liikunnallinen päivä ja päästä terveenä maaliin saakka, kertoo Kai Koski Veho Trucks Service Porista.

Noormarkun Nopsan, Porin Kuntoilijoiden ja Rauman Urheilijoiden järjestämän Karhu-viestin kilpasarjoissa juostaan kovin tavoittein, mutta muihin sarjoihin ilmoittautuneet ovat liikkeellä letkeällä asenteella.
– Viesti on ennen kaikkea iloinen ja sosiaalinen tapahtuma. Kohti maalia ponnistellaan hyvällä fiiliksellä ja yhteishenkeä nostattaen, ankkuriosuuden tällä kerralla vastuulleen ottava Koski korostaa.

Karhu-viestin päätösosuudella on mittaa 9,2 kilometriä. Myös 9,4 kilometrin mittainen avausosuus on vaativa.
– Startti Rauman torilta on sähäkkä. Kun tosimielellä mukaan lähtevät ravurit säntäävät matkaan siinä jää aloittelija helposti jalkoihin, sanoo viime vuonna ykkösosuuden hoitanut Koski.

Painonpudotuksesta muutama vuosi kuntoilukipinän saaneelle Koskelle tämänkertainen viestikisa on viides. Perustaa muutaman maratoninkin taivaltanut Koski on rakentanut lenkkeilyn lisäksi myös triathlonista.
– Täysmatkan triathlon on kova urakka. 3,8 kilsan uinti on itselleni kisan helpoin osuus, mutta 180 kilometrin pyöräretki ja sitä seuraava täysmaraton imevät mehut. Triathlonin raskaudesta huolimatta, ensimmäiselle maratonille lähtö on ehkä sitäkin kovempi juttu, väittää Koski.

Osallistuvien suuri määrä osoittaa, että kestävyysjuoksua ei enää mielletä yksinäiseksi puurtamiseksi.
– Kilpailuun osallistumiseen liittyy aina omat haasteensa. Varsinkin reitin asfalttipohja hieman askarruttaa. Kisajuoksu on omien rajojen kokeilemista. Siitä kunnialla selviäminen antaa tyytyväisyyden tunteen. Ennen kaikkea juokseminen ja muu liikunta palvelevat kuitenkin omaa fyysistä ja henkistä hyvinvointia ja kuntoa, Vantaalla 16 kilometrin Extreme Run-kisaankin osallistunut Kari Keidas sanoo.
Keidas lähtee Karhu-viestiin rennolla asenteella ja hyvien fiilisten toivossa. Samanlaisia ajatuksia on myös Mari Ketolalla.
– Toivon maksimissaan +10 asteen säätä. Kova helle on itselleni se hankalin juoksukeli, sanoo Ketola.
Pari kertaa Tukholman maratonin juossut Kai Koski on valmiina Karhu-viestin ankkuriosuudelle.

Lähtö Raumalta, 7 osuutta
1. osuus  9,4 km
2. osuus  7.9 km
3. osuus  5,2 km
4. osuus  6.3 km
5. osuus  5.5 km
6. osuus  6.3 km
7. osuus  9.2 km

Tuttuja nimiä viivalla

Karhu-viestin lähdöt starttaavat tänäkin vuonna sekä Raumalta että Eurajoelta tulevana lauantaina kello 14.
Vilkkaalla Kasitiellä nähdään vauhtia, kun Karhu-viestiä ovat kiidättämässä muun muassa yksi kaikkien aikojen naissuomalaisjuoksijoista Annemari Sandell-Hyvärinen, maratonin suomenmestari Miika Takala ja 10 000 metrin EM-edustaja Jarkko Järvenpää. Takavuosien tähdistä menossa mukana ovat ainakin arvokisojakin kolunneet Harri Hänninen, Tommy Ekblom ja Samuli Vasala.
Järjestäjien mukaan odotettavissa on myös tällä kerralla tilapäistä liikenteen ruuhkautumista viestin vaihtopaikkojen kohdilla. Viestin järjestäjät toivovatkin kaikilta kasitiellä liikkuvilta kärsivällisyyttä.
 

Vesa-Pekka Järvelä