BC Sisun riveistä korisliigaan

Suomalaisessa koripalloilussa eletään juuri nyt poikkeuksellista buumia. Miesten maajoukkueen upeat otteet koripallon EM-kisoissa ja Loimaan Bisonsin menestys eurokentillä ovat herättäneet kovan kiinnostuksen kotimaista koripalloilua kohtaan. Susijengin menestyksen myötä lajin harrastajamäärät ovat lähteneet kasvuun.

Varsinkin vahvoilla koripallopaikkakunnilla lajin pariin virtaa innokkaita nuoria. Satakunnassa koripallon asema on ollut pitkään heikko. Laji on jäänyt pahasti muiden palloilulajien varjoon. Pääsarjakoriksen perässä on pitänyt lähteä Uuteenkaupunkiin, Loimaalle, Tampereelle ja Kauhajoelle asti.

Nyt korisbuumi on nostanut loivia aaltoja myös Porissa. Lisää harrastajia on ilmoittautunut koripallon erikoisseuraksi 1992 profiloituneen BC Sisun riveihin.
– Rakennamme korikselle kivijalkaa. Seurassa on viime vuodet tehty tinkimätöntä työtä ja tulokset nousevat vähitellen esiin. Sisun eri ikäkausiryhmissä on nyt mukavasti pelaajia ja lisää on tulossa. Ikähaitari on laaja, nuorimmat junnuistamme ovat seitsemänvuotiaita, sanoo BC Sisun puheenjohtaja Mauri Hara.

Kaiken perustana on pitkäjänteinen juniorityö.
– Ilman vankkaa kivijalkaa on turha odotella menestystä. Me olemme laatineet välitavoitteeksi vuoden 2016. Silloin B-juniorit kasvavat vastuunkantajiksi. Realistista on, että vuonna 2018 BC Sisulla olisi valmiudet edetä Ykkösdivisioonan tasolle, pohtii Hara.

Porilaispelaajia on viime vuosina noussut näkyvään rooliin harvakseltaan. BC Sisun kasvatti Roope Lindfors voitti kaudella 2011-2012 A-poikien SM-kultaa HNMKY:n riveissä. Viimeisin BC Sisusta läpimurron tehneistä on 26-vuotias Jyrki Nieminen. Nieminen pelaa ensimmäistä liigakauttaan UU-Korihaiden paidassa. Tänään torstaina uusikaupunkilaiset kohtaavat vieraissa Lapuan Korikobrat.
– Taskussa on pari voittoa, mutta pystymme parempaankin. Tähtäimessä ovat playoffit ja tehohyökkääjä Josh Dollardin johdolla meillä on sinne kaikki mahdollisuudet, uskoo Nieminen.

Niemisen kasvattajaseuralla on korkeimmille sarjatasoille vielä matkaa. BC Sisun miesten edustusjoukkue pelasi vielä viime kaudella 2. divisioonaa.
– Katsoimme parhaaksi anoa paikkaa sarjaporrasta alempaa. Pyrkimyksenä on, että saamme vähitellen kasaan sellaisen ryhmän, jolla noustaan tulevaisuudessa kohti kansallista kärkeä, vakuuttaa Hara.
Tytöt innolla mukaan
Lajina koripallo on vaativa sekä fyysisesti että henkisesti.
– Juuri siitä johtuen laji on erittäin viehättävä. Samalla se on myös aloituskustannusten osalta varsin edullinen. Se madaltaa nuorten kynnystä tulla mukaan harjoitusryhmiin, korostaa Hara.
Myös tytöt ovat lähteneet innolla treeneihin. Joukkueenjohtaja Nadja Koskisen mukaan harjoituksissa käyvien tyttöjen määrää on noussut 20:een. Siitä rohkaistuneena tarkoituksena on saada tyttöjoukkue mukaan sarjatoimintaan. Minitytöt tulevat pelaamaan jo ensi keväänä Koripalloliiton alaisissa sarjoissa

BC Sisun (http://bc-sisu.sporttisaitti.com) harrastusvalikoimaan kuuluu myös pyörätuolikoripallo. Seuralta oli kaudella 2011-2012 mukana joukkue lajin SM-sarjassa. BC Sisun riveissä on pelannut myös ratakelauksen legenda Leo-Pekka Tähti.

Porin Veto täyttää 80 vuotta

Koripallo oli aikoinaan Porin Vedon menestyksekkäin palloilulaji. 16. marraskuuta 80-vuotisjuhliaan viettävän Vedon miesten edustusjoukkue pelasi SM-sarjassa yhteensä viisi kautta: 1952, 1960, 1962, 1962-1963 ja 1964-1965.
Kotiottelunsa Veto pelasi aluksi Poikien ammattikoulun  salissa, joka nykyään toimii Palmgren-opiston konserttitilana sekä myöhemmin Porin Suomalaisen Yhteislyseon salissa. Siellä pelattiin 70-luvun taitteessa suuren suosion saaneet oppikoulujen mestaruusmatsit. Niissä PSYL vei SM-kullan ja pari vuotta myöhemmin pronssit.
Miehiäkin paremmin menestyivät Porin Vedon naiskoripalloilijat. Joukkue oli yksi 1940- ja 1950-lukujen parhaita seuroja Suomessa voittaen vuonna 1951 SM-kultaa. Sen lisäksi Vedon kaapista löytyy kolme SM-hopeaa. Seuran kirkkain naistähti oli naisten maajoukkueessa pelannut Anja Lamminpää.
Miesten puolella Vedon nimekkäin pelaaja on ollut Eero Saarinen. Myöhemmin arvostettuun asemaan valmentajana nousseen Saarisen pääsarjaura alkoi kaudella 1964-1965. Saarisen lisäksi Porista ovat nousseet maajoukkueeseen muun muassa Hongassa loistanut Kari Lahti ja Pekka Markkanen.
129 aikuisten maaottelua pelannut Markkanen on Porin Korinpunojien kasvatti. Myöhemmin urallaan 1 432 pistettä Suomi-paidassa saalistanut Markkanen pelasi Helsingin NMKY:n ja HoNsUn riveissä. Kaudeksi 1989–1990 Markkanen siirtyi Kansasin yliopistoon, mutta palasi yhden kauden jälkeen takaisin Suomeen. Uransa loppuvuosina Markkanen pelasi Espanjassa, Unkarissa, Saksassa ja Ranskassa. Hän lopetti ammattilaisuransa kauden 2001–2002 jälkeen.
Pekka Markkanen nakutti pisteitä myös Kansasin yliopistojoukkueessa.
 

Vesa-Pekka Järvelä