DEL-liigan raumalaislukko

Leijonissa jääkiekon maailmanmestaruuden keväällä 2011 voittanut Petri Vehanen siirtyi monien yllätykseksi viime syksynä Saksan DEL-liigaan Eisbären Berlinin riveihin.

Ennen Saksan pestiään 37-vuotias Vehanen torjui KHL-liigassa. Ensin mestaruutta juhlineessa AK Bars Kazanissa ja sitten itäliigan finaaleihin yltäneessä Lev Prahassa. Hopeakauden jälkeen Vehaselta meni seura alta, kun Lev Prahan pelit päättyivät talousvaikeuksiin.
– Menneitä on turha enää märehtiä. Tarkoituksenani oli jatkaa Prahassa, mutta vähitellen kävi selväksi, ettei seuralla ollutkaan enää resursseja jatkaa. Nyt olen Berliinissä enkä kadu valintaani – päinvastoin, vakuuttaa Vehanen.

Saksan kaukaloissa pelataan pitkälti pohjoisamerikkalaisen näköistä kiekkoa.
– DEL-liiga on mielestäni turhan aliarvostettu sarja. Hieman kummastelen, ettei meitä suomalaisia pelaa täällä enemmänkin. Hallit ovat kautta linjan hyviä. Meillä Berliinissä puitteet ovat erinomaiset, fanit huikeita ja tunnelma kotiareenalla loistava. Koko perhe viihtyy täällä mainiosti ja Eisbärenissä jatkaminen on ykkösvaihtoehtoni, sanoo Vehanen.

2000-luvulla seitsemän Saksan mestaruutta voittaneen Eisbärenin kausi ei ole sujunut aivan menestysvuosien tapaan. Joulukuussa Uwe Kruppin komentoon siirtynyt berliiniläisseura sijoittui lopulta 14 joukkueen runkosarjassa sijalle yhdeksän.
– Jo viime kausi oli aiempaa heikompi. Tällä kaudella varsinkin vieraspelit ovat olleet meille vaikeita. Kotihallissa peli on selvästi terävämpää. Kruppin alaisuudessa peliä on pyritty aktivoimaan ja kotona homma onkin toiminut, kertoo konkarivahti.

Playoffien ensimmäisellä kierroksella Vehanen ja kumppanit saivat vastaansa Thomas Sabo Ice Tigersin. Nürnbergiläiset kaatoivat Eisbärenin avauspelissä kotikentällään selvästi maalein 6–2. Alkutahdit Eisbärenin tappiolle iskettiin jo avauserässä, jonka Ice Tigers vei 3–0. Toinen osaottelu Berliinissä päättyi perjantaina puolestaan isännille 6–3. Ratkaisu haettiin sunnuntaina Nürnbergistä. Eisbären lähti lopulta kesälomille 3–2-jatkoaikatappio niskassaan.
– Liiga osoitti jälleen tasaisuutensa. Runkosarjan voittaja Adler Mannheim tuntuu vahvalta mestarikandidaatilta samoin kuin kakkoseksi sijoittunut Red Bull Münchenkin. Aina on kuitenkin tilaa yllätyksillekin. Viime kaudella mestaruus meni ERC Ingolstadille, joka oli runkosarjassa vasta 10., kertoo Vehanen.

KHL ei kuole

Pitkän uran sekä kotimaassa että ulkomailla pelannut Petri Vehanen tuntee KHL-liigan yllätykselliset kuviot ja sarjan kovan tason.
Marraskuussa 2009 Vehanen myytiin KHL-liigan Ak Bars Kazaniin, joka voitti kauden päätteeksi itäliigan mestaruuden Gagarin cupin. Keväällä 2010 Vehanen palkittiin KHL:n parhaana maalivahtina ja raumalainen kirjasi Kazanin kultakaudella myös parhaan torjuntaprosentin.
Kokeneelle maalivahdille Jokereiden debyyttikauden menestyskään ole tullut yllätyksenä.  Erkka Westerlundin käskyttämät narripaidat sijoittuivat läntisen konferenssin runkosarjassa neljänneksi ja jatkoivat Dinamo Minskin kaatamisen jälkeen tähtijoukkue Moskovan TsSKA:n haastajaksi.
– Aistin jo viime kesänä, että kovan nimilistan kerännyt helsinkiläisjoukkue tulee pelaamaan vahvasti. Vertaisin heitä vähän siihen, millainen jengi meillä oli Prahassa, pohtii Vehanen.
KHL korvasi Venäjän superliigan kaudesta 2008–2009 alkaen. Useiden kieltäytymisten jälkeen laajentuminen entisen Neuvostoliiton rajojen ulkopuolelle tapahtui viimein 2011, kun slovakialainen Lev Poprad liittyi KHL:ään. 
Parin viime vuoden aikana itäliigan tulevaisuuden ylle on kuitenkin noussut tummia pilviä. Monet seurat ovat taloudellisesti kovilla ja muutama tulee Lev Prahan tapaan luopumaan sarjasta.
– Tilanne on usean seuran kohdalla vaikea, joten KHL:n tulevaisuutta tullaan varmasti pohtimaan. Liigan järkevöittämistä tulee varmasti tapahtumaan. Kiekkokulttuuri Venäjällä on kuitenkin vahva, ettei sarjaa päästetä kuolemaan, korostaa Vehanen.
 

 
Vesa-Pekka Järvelä