Ei aivan yhden kortin varassa

19-vuotias Niko Ojamäki on Porin Ässien lupaavaa nuorisokaartia, jonka todellista läpimurtoa osattiin jo odottaa. Fyysinen ja nopea Ojamäki on saavuttanut urallaan muun muassa alle 18-vuotiaiden MM-pronssia 2013 sekä A-nuorten SM-pronssia 2014.

Lahjakas nuorukainen päätti panostaa täysillä urheilu-uraansa ja jätti kaiken yhden kortin varaan. Liukkaan laitahyökkääjän tavoitteena oli elättää itsensä kiekkoammattilaisena. 
– Jätin Ulvilan lukion kolmannelta luokalta kesken. Olihan siinä omat riskinsä – kiekkoilijan ura voi katketa yhteen vakavaan loukkaantumiseen. Olen nyt pohtinut asiaa uudestaan ja tähtäimessä on opiskelupaikan löytäminen pääkaupunkiseudulla toimivasta Haaga-Heliasta. Jääkiekon Pelaajayhdistys ry on yhdessä oppilaitoksen kanssa räätälöinyt muun muassa monimuotoisena toteutettavat liiketoiminnan opinnot, kertoo Ojamäki.

Mikäli Ojamäki valitaan mukaan, opiskelu käynnistyisi ensi keväänä.
– Panostan kuitenkin ensisijaisesti kilpauraan ja haluan kehittyä kiekkoilijana. Kiekkoilun rinnalla on silti järkevää pitää avoinna muitakin vaihtoehtoja. Opiskelu tuo myös vastapainoa pelaamiselle. Käsittääkseni meiltä Ässistä ovat hakemassa Haaga-Heliaan myös Jarno Kärki ja Henri Heino, sanoo Ojamäki.
Ojamäki nousi Ässien liigarinkiin viime kaudella. Hän teki liigadebyyttinsä 27. marraskuuta 2013 kotiottelussa Saimaan Palloa vastaan. Kaikkiaan Ojamäki pelasi viime kaudella viisi SM-liigaottelua.

Tämän syksyn aikana Ojamäki avasi pistetilinsä pääsarjassa. Hyvin liikkuvan ja luistelevan hyökkääjän liigauran avausmaali syntyi 14. lokakuuta vieraissa Vaasan Sportia vastaan. Syksyn aikana Ojamäki on viilettänyt kentällä lähes 10 minuutin keskiarvolla.
– Pitää kiittää valmennusjohtoa heidän antamastaan vastuusta. Peliaikaa on tullut mukavasti ja koen, että minusta on ollut joukkueelle hyötyä. Tästä on hyvä jatkaa, korostaa Ojamäki.

Karjala-turnauksen aikana Ojamäki käväisi neljän maan turnauksessa Tshekissä. Ketjukumppaneina olivat Ässistä tuttu Aleksi Saarela ja Tapparan Otto Rauhala.
– Turpiin tuli isänniltä, Venäjältä ja Ruotsilta. Tappiot harmittavat, mutta onnistuin sentään kahdesti maalinteossa, kertoo Ojamäki.

Kotimainen Liiga palasi maaottelutauolta viime torstaina. Ässät taipui  Kuopiossa niukasti  Pekka Virran komennossa pirteästi pelanneelle KalPalle. Lauantaina patapaidat testasivat Lappeenrannan Kisapuistossa SaiPan. Alkukaudella Ojamäen vierellä nähtiin muun muassa Juha Kiilholma, Aleksi Saarela ja Mestiksen TuTossa pistäytynyt Ville Ahlgren. KalPa -kamppailussa Ojamäki luisteli Kärjen ja Antti Kerälän rinnalla.
– Lokakuu oli meiltä pisteiden valossa heikko, vaikka tekeminen ei mielestäni ollut mitenkään erityisen huonoa. Kausi lähti liukkaasti liikkeelle ja syyskuu toi mukavasti pisteitä. Nyt tarkoitus on palata sille taholle ja uskon, että profiilin nosto onnistuu. Pientä tasoitusta annamme Michael Ryanin ja Tapio Sammalkankaan pitkien poissaolojen myötä. Meidän muiden pitääkin nyt ottaa enemmän vastuuta. Ainakin itse olen siihen valmis, painottaa Ojamäki.

Vahvuutesi?
– Luistelu ja liike muutenkin.
Rankkarikikka?
– Tilanteen mukaan. Suosin suoria vetoja.
Kehitettävää?
– Kaikki osa-alueet, maalinteko ennen muuta.
Rocky?
– Pidän valmennustyylistä. Vaativa ja kannustava.
Omat esikuvasi?
– Ei oikeastaan ketään. Yritän olla itse mahdollisimman hyvä.
Lukko?
– Vahvaa pelaamista kieltämättä – niin kotimaan sarjassa kuin CHL-liigassa.

Ojamäki on valmiina työntekoon
Oikealta ampuvan Niko Ojamäen vahvuuksiin kuuluvat nopeus, peräänantamattomuus ja energia. Hyvänä karvaajana tunnettu nuori laitamies on jo nyt saanut Liigassa hyvin peliaikaa.
– Haluan vakiinnuttaa paikkani liigatasolla. Vain pelaaminen kehittää ja luotan siihen, että kehitys tulee jatkumaan, korostaa lupaava laituri.
Jossain tulevaisuudessa siintävät myös kansainväliset kaukalot.
– NHL ja KHL kiinnostavat, mutta vielä ei ole kiire minnekään. Juuri nyt Ässät on kuitenkin se joukkue, jonka riveissä haluan pelata. Meille nuorille on tärkeää saada näyttöpaikkoja – niitä Ässä-valmennus tahtoo meille nyt antaa, sanoo Ojamäki.
Tulevaisuudessa Ojamäki haluaa pukea ylleen myös aikuisten Leijona-paidan.
– Kunhan joukkuepeli saadaan kuntoon, sitä pääsee itsekin paremmin esille. Unelmien eteen olen valmis kovaan työntekoon, vahvistaa Ojamäki.

 

Vesa-Pekka Järvelä