Elämää tässä ja nyt

Torontoa muutama vuosi, vuosi Oulua ja nyt pelejä Dallas Starsin organisaatiossa. Kiekkokierros on porilaislähtöisen Jussi Rynnäksen lähimenneisyydestä ja nykyisyydestä, johon suunnitelmien mukaan olisi pitänyt kuulua toteutunutta enemmän maailman huippusarjan otteluja.

Rynnäksen kasvoilta ei kuitenkaan paista pettymys – päinvastoin. Toiveikkuus kuultaa puheesta. Austinissa perheensä kanssa asuva Rynnäs pelaa pääosin Dallasin farmijoukkueen Texas Starsin riveissä.
– Pitää olla koko ajan valmiina siirtymään ylös pelaamaan, maalivahti korostaa.
 
Hän on  Dallas Starsin sopimuspelaaja vielä seuraavankin kauden. Ennen joulua hän kävi pelaamassa puolitoista peliä Dallasin veskarina, ja hyvältä kuulemma tuntui. Hän taistelee peliajasta Dallasin vakivahtien Kari Lehtosen ja Anders Lindbäckin kanssa.
Kaiken pitäisi olla kunnossa, mies oli vuodenvaihteessakin vielä terve, peli kulki Texasin riveissä jopa häntä itseään tyydyttävästi. Elämä etenee siis ylöskutsua odotellessa täydessä vireessä.
 
Jussi Rynnäs sanoo tietävänsä puutteistaan maalilla. Ovatko ne sitten esteenä enemmille NHL-komennuksille, on toinen juttu. Itse hän ei näin koe.
– Mailapeliä minun pitäisi parantaa. Toinen asia on pelinopeus NHL:ssa.  Peli on nopeaa ja laukaukset tulevat yllättävistäkin kulmista, mihin pitää oppia.
Hän pohtii, että parhaaseen rytmiin pääseminen vaatii aina muutaman NHL-pelin alleen. Vielä Dallas ei ole näin pitkää pestiä tarjonnut. 
 
Hän mainitsee yhden mielenkiintoisen maalivahtivalmentajan, joka käy neuvomassa treeneissä. Maalivahtivalmentajina toimivat Dallasin palkkalistoilla olevat Mike Valley sekä kansainvälisestikin tunnettu entinen huippuvahti Andy Moog. Rynnäs nostaa etenkin Moogin nimen esiin.
Moog voitti Edmonton Oilersin maalilla kolme Stanley Cupia, hän pelasi pitkän uran myös Boston Bruinsissa ja Dallas Starsissa.  Kanadalainen päätti uransa Montreal Canadiensissa kauteen 1997–98.
Jos jotain linkitystä haetaan organisaatiosta Poriinkin, Dallasin Euroopan kykyjenetsijöiden päällikkönä toimii Kari Takko – ex-maalivahti.
 
Näyttää, että Jussi Rynnäs on ladannut työpanoksensa Dallasin organisaatioon, koska hän kiistää vilkuilevansa venäläispainotteista KHL-liigaa.
– Muutama vuosi vielä maalivahtina täällä Pohjois-Amerikassa ja sitten Ässiin, hän heittää lonkalta.
Kuinka tosissaan hän sitten on tulevaisuuden suunnitelmissaan, sitä ei tiedä kukaan. Muutenkin pelaajien sopimuskiemurat elävät omaa elämäänsä. Huhut ovat huhuja, jolla Rynnäskin kuittaa kaikennäköiset arvailut.
KHL-kortista hän ei siis puhu tässä vaiheessa mitään, kiistää edes ajatelleensa sitä mahdollisuutta. Sopimus on Dallasin kanssa vielä tulevasta kaudesta, ja se ohjaa täysin elämää. Tämä tuntuu loogiselta, sillä yksisuuntainen sopimus takaa saman palkan, pelasi hän sitten NHL-kaukalossa tai AHL-sarjaa.
 
------------------------------- 
 
Austin Torontoa viihtyisämpi
 
Jussi, vaimo Kaisa ja heidän tyttärensä Fiona asuvat Austinissa vajaan 900 000 asukkaan texasilaisessa kaupungissa. 
– Tästä on kolmen tunnin ajomatka Dallasiin, isäntä selvittää.
Austinissa AHL-joukkueen hallille on kymmenen minuutin ajomatka. Kaikki ei kuitenkaan tapahdu siellä. AHL-pelejä on ollut sen verran paljon eri puolilla mannerta, että Kaisakin sanoo Jussin olevan paljon poissa kotoa. Laatuaika käsitteenä ei aivan vastaa kiekkovaimon arkea. 
– Laatuaikaa on oleminen perheen kanssa kesällä Suomessa, rouva sanoo.
Silti Austinissa rouvan mukaan on elämä helpompaa ja mukavampaa kuin entisessä kiekkoperheen asuinkaupungissa Torontossa Kanadassa. Kymmenkuisen Fionan hoito vie pitkälti arkiajan. Syyskautta ovat värittäneet myös lukuisat vierailut Suomesta Austiniin. Pariskunta arvelee, että olisikohan osasyy tähän Texasin suopean lämmin ilmasto. Vuodenvaihteessa käymässä oli Kaisan äiti.
Kaisa itse sanoo, että hän käy kuntosalilla, kunhan Fionan hoito järjestyy.  
– Parempi täällä on ollut asua kuin Torontossa. Osaan nyt kieltäkin paremmin, millä varmaan on viihtyvyyteenkin merkityksensä. Pystyn helpommin kommunikoimaan toisten pelaajien puolisojen kanssa ja muutenkin.
Samoin Jussi kuvaa kielitaitonsa karttuneen ja pukukoppivitsitkin tulevat ymmärretyiksi.
– Eikä enää jännitä puhua vieraalla kielellä.
Sairaanhoitajan ammatissa toimiminen on Kaisan mukaan Yhdysvalloissa vielä vaikeampaa kuin Kanadassa. Hän on ammatiltaan sairaanhoitaja.
– Työlupia ei saa. Vain yksi tuttavapiiristä on saanut työluvan ja hänellä on yhdysvaltalainen mies.
Kaisa kokee, että ammattitaidon ylläpito jää Suomeen kesäkaudelle. Se on vakaa tarkoitus. 
Rynnäksen perhettä tuskin nähdään Suomessa ennen kesää.
.
 

 

Jukka Silvast