Elämänsä kunnossa

Viiden renkaan kisat starttaavat Brasilian Riossa perjantaina. Maailman parhaat urheilijat kohtaavat olympialaisten merkeissä nyt ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikan mantereella.
Satakuntalaisista reilun kuuden miljoonan asukkaan metropoliin matkustivat Nooralotta Neziri, Lotta Lepistö ja Matti Mattsson. Kolmikon vastaanotti helteinen Cidade Maravilhosa eli ’Suurenmoinen kaupunki’.
– Kotimaan lämpimät säät auttoivat Rion olosuhteisiin sopeutumista. Lämpötilat Brasiliassa ovat vain vähän kotimaan kelejä kuumemmat. Kaikki mahdollinen on nyt tehty. Tiedän, että olen elämäni kunnossa, kun hyppään lauantaina 100 metrin alkuerissä olympia-altaaseen, vakuuttaa Barcelonan MM-kisoissa kolme vuotta sitten läpimurtonsa maailman huipulle tehnyt Mattsson.

Todelliseen tulikokeeseen Tomi Pystysen valmennettava joutuu ensi tiistaina, kun Rion uimastadionilla päästään Mattssonin mielimatkalle. 200 metrin rintauinnin finaalit käydään keskiviikkona 10.8.
– Varsinkin rintauinnissa ratkaisee päivän kunto. Viimeinen tosiveto kotimaassa valoi vain lisää uskoa. Vauhti oli parempaa kuin Barcelonan pronssiuinnissa ja ruuvia on vielä mahdollista kiristää, kertoo Mattsson.

Luvian mökiltä rentoutta etsinyt porilaistähti ei ole pahemmin tuijotellut paraatimatkansa tilastoja.
– Sen tiedän, että Lontoon pitkän radan EM-kilpailuissa viidenneksi yltäneellä ajallani olen tilastojen 12. En usko, että Riossa hätyytellä aivan ME-lukemia 2.07,01. Mutta eihän sitä koskaan tiedä. Nappipäivänä kaikki on mahdollista, vinkkaa Mattsson.

22-vuotias suomalaistoivo veikkaa, että mitaleille riittää 2.08:n pintaan tehty suoritus.
– Olen tavoitteeni ilmoittanut enkä siitä tingi. Jos niin kävisi, että kulta menisi muualle, himmeämpi mitalikin toki tyydyttäisi. Omaan ennätykseen pitää olla tyytyväinen, mutta finaalista karsiutuminen olisi kova pettymys, pohtii Mattsson.

Kävi miten kävi, läheisensä Rion kisakatsomoon saava Mattsson jää Sokeritoppavuoren tuntumaan oman olympiaurakkansa jälkeen lomailemaan.
– Paluu Suomeen tapahtuu 20. päivä elokuuta. Rio tulee nyt nähtyä toisen kerran. Kaupungissa on Copacabanat, Ipanemat ja paljon hohtoa, mutta myös ruuhkia ja rikollisuutta. Tämän jälkeen tänne ei enää ehkä tule lähdettyä, sanoo Mattsson.
Rioon lauantaina lentänyt Matti Mattsson otti rennosti kotimaisemissa vielä viime perjantaina.

• 200 metrin rintauinnin ME 2.07,01. Sen ui Japanin Akihiro Yamaguchi 15.9. 2012.
• Matti Mattsson ui SE:n 2.08,96 Barcelonan MM-kisoissa 2013. Aika toi Mattssonille pronssimitalin.

Vesa-Pekka Järvelä