Elämäntavat kuntoon julkisella projektilla

Noora Ylimys, 40, on ulvilalainen suurperheen äiti. Lapsia on viisi, vanhin on 16 ja nuorin 2-vuotias. Hän kertoo, että nyt lapsia on taaperon lisäksi kaikilla kouluasteilla: eskarissa, alakoulussa, yläkoulussa ja ammattioppilaitoksessa.
Noora on töissä toimistosihteerinä. Vapaa-aika on mennyt lasten kanssa ja yhdistystoiminnassa, hän on ollut aktiivinen esimerkiksi vanhempainyhdistyksissä. Nuoruuden liikuntaharrastukset olivat kuitenkin jääneet.
– En ottanut askeltakaan ylimääräistä, hän kertoo.
– Iltaisin huomasin nauttivani Jutta ja puolen vuoden superdieetit -ohjelman katsomisesta. Kun istuin sohvalla sipsipussin kanssa katsomassa ohjelmaa, syntyi ahaa-elämys: Minähän voisin itsekin tehdä jotain.
Noora ei ollut ylipainoinen, mutta tunsi olevansa kuntoremontin tarpeessa. Raskaudet ja synnytykset olivat koetelleet kehoa, selkä ja polvet olivat jo oireilleet.
– Se onkin yksi asia, jota haluan viestittää: Ei tarvitse olla ylipainoinen alkaakseen kuntokuurille. Tavoite on, että pääsee omin avuin ylös sohvalta vielä 20 vuoden päästäkin.

Aluksi Noora laittoi syömänsä ateriat ylös.
– Huomasin eläväni kahvilla ja voileivillä. En ollut kiinnittänyt asiaan huomiota.
Remonttiin menisi siis kuntoilutottumusten lisäksi myös ruokavalio.
Noora alkoi pohtia, miten säilyttäisi motivaation kokonaisvaltaisessa elämäntapamuutoksessa.
– Tärkeintä on, että halu muuttua tulee omien korvien välistä, hän pohtii.
– Mutta halusin varmistuksen sille, että pysyn suunnitelmassani. Rakastan projekteja, joissa joku kannustaa minua eteenpäin.

Syntyi blogi Uuteen minään.
– Ajattelin, että sen avulla voin myös näyttää mallia ja kannustaa muita, Noora kertoo.
– Moni sanoo, ettei ole aikaa liikkua. Minä olen viiden lapsen työssäkäyvä äiti. Aikaa löytyy, kun tarpeeksi haluaa.
Nooran mies on ollut onneksi projektissa tukena.
– Nykyään kuntosaleilla on myös lapsiparkkeja eli lapsenhoito ei ole este liikkumiselle, Noora jatkaa.

Blogi-kulttuurin hengessä Noora alkoi etsiä sponsoreita projektilleen. Oli iloinen yllätys, että yhteistyökumppaneita löytyi paljon.
– Projektini kuulosti heidän mukaansa riittävän hullulta ja persoonalliselta. Mukaan lähti eri tavoilla 17 yritystä.
Bloggareihin suhtaudutaan tänä päivänä myönteisesti. Sen Noora on huomannut esimerkiksi hyvinvointi- ja kauneusalan messuilla.
– Ja sain kutsun The Blog Awards Finland 2015 -gaalaan Helsinkiin. Se oli todella yllätys.

Kuntokuuri alkoi elokuun puolivälissä ja jatkuu reilun vuoden verran. Tavoitteena on, että liikkumisesta ja terveellisestä ravinnosta tulee elämäntapa.
– Moni on kysynyt, aionko lähteä fitness-kilpailuihin. En aio. Toki toivon, että ensi kesänä voin pukeutua niin, etteivät vatsalöllöt ole ensimmäisinä silmissäni.
Noora pitää vuoden kestoa järkevänä elämäntapojen vakiinnuttamiseksi.
– Pikadieetit ja lyhyet projektit pistävät miettimään, ehtiikö pää mukaan muutokseen. Helposti tavat repsahtavat vanhalle mallille, kun pikakuuri loppuu.

Satakunnan Viikon lukijat pääsevät seuraamaan, miten Noora Ylimyksen kuntoremontti jatkuu. Noora kirjoittaa jatkossa kuulumisiaan Kuukausilehden kolumnistina.

Sanna Jääskeläinen