Fokus EM-finaalissa

Yleisurheilijat antoivat viimeiset EM-näyttönsä Kuopion Kalevan Kisoissa. SM-kisojen jälkeen Suomen Urheiluliitto valitsi joukkueen edustamaan Suomea yleisurheilun EM-kilpailuissa. Kisat käynnistyvät Sveitsissä ensi viikon tiistaina 12. elokuuta.
Aiemmasta valinnasta poiketen otteensa pahasti kadottanut seiväshyppääjä Eemeli Salomäki jättää Zürichin kisat väliin. Kaikkiaan joukkueeseen on nimetty 42 urheilijaa, joista kolme on kotiin jääviä varaedustajia. Suurimmat menestyspaineet on tuttuun tapaan kasattu miesten keihäänheittoon. Sinivalkoisten vahva valtti on myös Euroopan estetilastoissa toisena oleva Sandra Eriksson.

Satakunnasta maineikkaalla Letzigrundilla esiintyvät pika-aituri ja 4x100 metrin viestiryhmään valittu Nooralotta Neziri, 100 metrille ja pikaviestijoukkueeseen nimetty Kankaanpään Ville Myllymäki, Noormarkun Nopsan moukarijätti Tuomas Seppänen ja kuulantyönnön nuori kankaanpääläislupaus Arttu Kangas.

Kvartetista suurimmat odotukset kohdistuvat Kuortaneella heinäkuussa 13 sekunnin rajan alittaneeseen Neziriin. Turun Urheiluliittoa nykyisin edustava pika-aituri väläytti hyvää virettään viimeksi Kuopion SM-kisoissa.

Jussi Ihamäen valmennettava lentää kisakaupunkiin lauantaina.
– Kuluvan viikon aikana ohjelmassa on ollut tavallista kevyempää harjoittelua: hieman pikavoimaa ja tekniikkaharjoittelua. Oikeastaan kaikki tarvittava on jo tehty, sanoo Neziri.

Viimeaikaisten esitysten perusteella kaikki näyttäisi olevan h-hetken lähestyessä hyvällä mallilla. Pientä viilattavaa juoksussa kuitenkin riittää. Loppu tulee liukkaasti, mutta Neziri ja Ihamäki kaipaavat lisäpotkua varsinkin juoksun alkupuolelle.
- Olen saanut herkistellä ennen Zürichiä, joten jospa se toisi tehoa ensimmäisille aitaväleille. Olemme Jussin kanssa luottavaisia kuntooni – alku tulee varmasti, kunhan pääsen juoksemaan kovaan kisaan, uskoo 21-vuotias aituritähti.

Nezirin tavoite on EM-finaalissa. Kalevan Kisojen tasoisilla ajoilla loppukilpailupaikka onkin realistinen.
– Finaaliin vaaditaan hieman alle 13 sekuntia. Kuopiossa oli hidas pinnoite eikä juurikaan tuuliapuja, joten siitä on nipistettävissä. Eikä SM-kisojen finaalijuoksu ollut teknisestikään täysin puhdas suoritus, sanoo Neziri.

Otollisissa olosuhteissa Suomen ennätyksen parantaminen on varmuudella Nezirin hyppysissä.
– Letzigrundilla on kuulemma erittäin kova rata. Se yleensä korreloi myös radan nopeuden kanssa. Tavoitteena on, että ajat painuisivat alle 12,90:n. Niillä ajoilla ollaan todennäköisesti finaalissa, luultavasti sijoilla 5–8, veikkaa Neziri.

Naisten pika-aidoissa eurooppalainen kärki kulkee vielä hieman porilaisen edellä. Ranskan Cindy Billaud on ajallaan 12,56 kauden tilastokärki ja ehkä matkan suurin suosikki.
– Veikkaisin, että pronssi irtoaa hieman alle 12,80 ajalla, mikäli olosuhteet ovat ok. Kultaan vaaditaan 12,5 -alkuinen aika, pohtii Neziri.

Naisten pika-aitojen taso on Nezirin menestyksen myötä noussut Suomessa selvästi.  Zürichissä nähdään Nezirin lisäksi myös Ida Aidanpää ja Matilda Bogdanoff.
– Onhan se mukavaa kun oma laji on nosteessa. Eihän sillä sinänsä oman kilpailun kannalta ole silti suurta merkitystä, kuinka monta tyttöä Suomesta on mukana – kaikki keskittyvät kuitenkin omaan kisaansa. On kuitenkin upeaa, kuinka paljon kaikki ovat kehittyneet, sanoo Neziri.

”Keihäsmiehiin voi aina luottaa. Uskon vahvasti myös siihen, että Sandra Eriksson tuo Suomelle kultamitalin, hän on ollut tänä vuonna huikean itsevarma. Näiden lisäksi tulee varmasti myös jonkin verran pistesijoja”.

 

Vesa-Pekka Järvelä