G-voimaa naruneliöön

Pori on aina ollut menestyvä nyrkkeilykaupunki. Karhukaupungista on noussut kansalliselle ja kansainväliselle tasolle monta huippuiskijää. Yksi tämän hetken kirkkaimmista tähdistä on Elina Gustafsson.
23-vuotias porilainen on matkalla kohti kansainvälisiä kehiä.
– Ammattilaisuus ei ainakaan vielä ole mielessä. Tavoitteena on voittaa jotain suurta amatöörinä. Siihen tarvitaan paljon matseja – mieluummin ulkomaisissa turnauksissa, korostaa Gustafsson.
 
TUL:n Satakunnan piirin parhaana naisurheilijana palkittu Gustafsson vaihtoi viime keväänä seuraa. Nykyisin Marko Pennasen valmentama Gustafsson iskee Porin NMKY:n väreissä.
– Parempi valmennus. Harjoittelu on kovaa, mutta siinä on koko ajan järki mukana. Tiedän, että Namikassa on erinomainen mahdollisuus kehittyä. Tavoitteeni ovat korkealla. Haluan menestyä jatkossa myös arvokisoissa. Rion olympialaiset tulevat vielä liian nopeasti, mutta tähtäimessä on jo Tokio 2020. Tässä on viisi vuotta aikaa kasvaa olympiavoittajaksi, täräyttää Gustafsson.

Vielä toissavuonna nopeaksi noteerattu Gustafsson otteli Suomen mestariksi 69-kiloisten sarjassa, mutta nyt Suomen Nyrkkeilyliiton laatiman arvolistan kärkinimi hallitsee 64-kiloisten sarjaa.
– Taannoiseen sarjan vaihtoon ei sisälly mitään dramatiikkaa, vaan painoni on lähtenyt itsestään putoamaan. Olin jo 69-kiloisissa yksi sarjan kevyimmistä. Toistaiseksi kerään kokemusta 64-kiloisissa, mutta jatkossa on mahdollista pudottaa painoluokkaa vielä yhdellä. 60 kilon sarjaan siirtyminen saattaa tapahtua jos syksyllä, aprikoi Gustafsson.

Viime lokakuussa Gustafsson osallistui Saksan Straslundissa järjestettyyn kovatasoiseen Queens Cupiin.
– Heti avausottelussa vastassa oli pitkälti toistasataa kamppailua iskenyt, potkunyrkkeilyssä MM-tittelin voittanut norjalainen. Vielä siinä matsissa ei 25 matsin kokemus paljon painanut. Eli kylmä totuus on, että vain tasokkaiden matsien kautta voi napata kovia päänahkoja, korostaa Gustafsson. 

Joulukuussa hyvin liikkuva porilaistähti iski Suomen puolesta Tukholmassa käydyssä Ruotsi-maaottelussa.
Anna Lindqvist tuli alusta loppuun kovaa päälle, mutta pidin hänet kurissa ja voitto irtosi selvin numeroin 3-0, iloitsee Gustafsson.

Tämän kauden ensimmäinen kova koitos on edessä viikonloppuna.
– Lähden hakemaan Helsingin SM-kisoista viime vuonna käsistä livennyttä kultaa. Hallitseva mestari Annukka Volotinen ei nyt valitettavasti ole mukana, mutta uskon, että varsinkin ranking-kakkonen Anni Viantie tarjoaa tiukan vastuksen, veikkaa Gustafsson.

Maaliskuussa Tampereella käytävät PM-kisatkin on merkitty Gustafssonin kilpailukalenteriin.
– Kevääksi on suunniteltu leiriä Ranskaan tai Espanjaan. Elokuussa on puolestaan tarkoitus suunnata samoissa merkeissä rapakon taakse Texasiin, paljastaa Gustafsson.
Elina Gustafssonin ja Sari Peltosen mukaan HYPOXI-hoito tehostaa aineenvaihduntaa ja mahdollistaa rasvan palamisen kohdistetusti.

Porin NMKY ja sen nyrkkeilytoiminta juontaa juurensa 1970-luvulle. Seura on siitä asti tehnyt arvokasta nuoriso- ja kasvatustyötä Porin alueella. Tietenkään kilpanyrkkeilyä unohtamatta. Namika onkin yksi Suomen ja Porin menestyneimmistä seuroista. Sen nyrkkeilijät ovat saalistaneet kaksi olympiamitalia, useita MM-, EM-, PM- ja SM-mitalia aikuisten sarjoissa sekä lukuisia nuorten arvokisamitaleita.

Nopea palautuminen tehostaa treeniä
Kolme vuotta sitten kipinän nyrkkeilyyn saaneen Elina Gustafssonin harjoittelua on viime ajat terävöittänyt säännöllinen käynti HYPOXI-hoidossa.
– HYPOXIn avulla voidaan tehdä tehokas palautumisharjoitus. Harjoitus palauttaa lihaksia kevyen harjoittelun ja vaihtelevan ilmanpaineen yhdistelmällä. Yhdistelmä lisää verenkiertoa, poistaa maitohappoa, tehostaa imusuoniston toimintoja ja tasapainottaa hermoston toimintaa. Tämän ansiosta palautuminen on tehokkaampaa kuin perinteisin keinoin. Nopean palautumisen ansiosta treenejä voi tehostaa ja suorituskyky nousee, Gustafsson sanoo.
Menetelmä perustuu kevyen rasvanpolttoliikunnan ja vaihtelevan ilmanpaineen yhdistelmään.
– Menetelmä on ollut kaupallisessa käytössä vuodesta 1998 ja se on käytössä yli 40 maassa, joissa on yhteensä yli 3 000 studiota. Lukuisat urheilijat ovat jo vuosia käyttäneet HYPOXIa. Gustafssonin lisäksi porilaishuipuista menetelmään luottaa muun muassa pika-aitojen ykköstykki Nooralotta Neziri. Myös muutama Ässien liigakiekkoilija on vast´ikään kokeillut sitä, kertoo studio-manager Sari Peltonen. 

 

Vesa-Pekka Järvelä