Haalarit päälle ja hommiin

Tyylikkääseen hiekanväriseen pukuun sonnustautuneena lehdistön eteen astellut MuSan tuore päävalmentaja Matti Santahuhta on valmiina tositoimiin.
– Valmentaminen kiinnostaa edelleen. Olen valmiina haasteeseen. Nyt kaikki pistetään likoon Salaman puolesta. Tavoitteet tarkentuvat, kun nippu on selvillä, täräyttää Santahuhta.

Porilainen jalkapalloilu on vuosikymmenten varrella nähnyt nousut ja laskut. Viime vuosiinkin on mahtunut monenlaista eikä karhukaupungin futis ole paistatellut aivan kirkkaimmissa parrasvaloissa. Huonomminkin on mennyt kuin juuri nyt.

Ensi kaudella korkeimmalla sarjatasolla jatkaa NiceFutis. FC Jazz tavoittelee Ykkösessä avauskautta parempaa. Ainoana porilaisjoukkueista sarjaporrasta vaihtaa Musan Salama. Mustavalkoiset palaavat kakkoseen Santahuhdan johtamalla valmennustiimillä.

Omalla urallaan 105 ottelua Veikkausliigassa pelannutta Santahuhtaa avustavat Toejoen Veikkoja aiemmin valmentanut Ville Ulanen ja Risto Puustisen aisaparina MuSaa aiemmin koutsannut Jari Kirvesmäki. MuSan kakkoseen palauttanut Puustinen on puolestaan nimetty seuran junioripäälliköksi.

Toissakaudella FC Jazzin peräsimessä ollut Santahuhta pysyi viime kesänäkin kiinni jalkapallossa.
– Pesti MuSan A-junioreiden luotsina oli opettavainen ja antoi uutta tartuntapintaa, kertoo 33-vuotias Santahuhta. 

FC Jazzin kakkosdivarista Ykköseen syksyllä 2013 hinannut Santahuhta tarttui uuteen haasteeseen pienen pohdinnan jälkeen.
– Ykkösessä valmentaminen olisi vaatinut enemmän voimavaroja ja sitoutumista. Salaman pesti sopii paremmin työkuvioihin, sanoo Santahuhta.

Salaman tuore valmennustiimi saa hyppysiinsä nuorekkaan ja innokkaan pelaajaryhmän. Sopimuspelaajia vahvaa juniorityötä tekevällä MuSalla on joukkueenjohtaja Mikko-Tapio Mattilan mukaan tällä hetkellä 11.
– Harjoitusrinki on vielä laaja. Se on positiivinen asia. Vähitellen valmennusjohto tulee kuitenkin supistamaan ryhmää. Uskon, että kokoon saadaan kesäksi motivoitunut ja pätevä joukkue, sanoo Mattila. 

Juhani Koposen pohjoisesta maalille hankkineen MuSan tavoitteena on vakiinnuttaa sarjapaikka maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Santahuhta ei vielä lähde ensi kauden tavoitteita paaluttamaan.
– Haluan ensin kasata joukkueen valmiiksi. Tavoitteista puhutaan sitten, kun tiedetään millainen jengi meillä on kasassa. Mikäli joukkueessa on potentiaalia nousuun, tavoitetta on turha piilotella, korostaa tuore päävalmentaja. 

Santahuhdan tiimin muutkin valmentajat lähtevät tulevaan kauteen toiveikkaana.
– Otan innolla vastaan uudet tehtävät. Hienoa tulla mukaan Salaman organisaatioon, PoPassa ja FC Jazzissa omalla urallaan pelannut Ville Ulanen sanoo.
Jari Kirvesmäki painottaa, että nuorien pelaajien osalta tilanne on tällä hetkellä herkullinen.
– Mukana on useampikin 17-18-vuotias pelaaja, joka taistelee pelipaikasta joukkueessa, muistuttaa Kirvesmäki.

Palloliiton Satakunnan piiri on yksi Palloliiton kahdestatoista piiriorganisaatiosta. Satakunnan piirissä on 33 seuraa, joiden alaisuudessa pelaa noin 5 700 rekisteröitynyttä pelaajaa.

MuSan juniorit siirtyvät Risto Puustisen vastuulle

MuSan takaisin kakkoseen kauden päätteeksi palauttanut Risto Puustinen jätti päävalmentajan tehtävät suunnitelmiensa mukaan alkusyksystä. Rakkaus lajiin pitää kuitenkin vuodesta 1991 alkaen valmennushommissa viihtyneen jalkapallomiehen kiinni lajissa.
– Olen ollut futiksen parissa kahdeksanvuotiaasta alkaen. Eli täynnä on 47 vuotta, sanoo Puustinen.
HJK:ssa kolme SM-kultaa omalla peliurallaan voittaneen Puustisen vastuulla ovat Salaman alle 14-vuotiaat juniorit.
– Siirtoa junioripäälliköksi tukee se, että kolme omaa poikaa on mukana MuSan junioreissa. Nuorten kehittäminen on koko porilaisen jalkapalloilun tukiranka. Uskon, että pystyn  kokemuksellani ja tietotaidollani tarjoamaan oman panokseni Salama-junnujen valmentajien tukemiseen. Omasta kokemuksestani tiedän, että se on aloittaville koutseille erittäin tärkeää, vakuuttaa Puustinen.
Puustinen painottaa MuSan vahvaa juniorityötä, mutta on samalla huolissaan muutaman ikäluokan suppeudesta.
– Valmentajista on Porissakin huutava pula. Sille puolelle on löydettävä lisäpotkua, vaatii Puustinen.
Risto Puustinen esiintyi Suomen jalkapallomaajoukkueessa 80-luvulla 11 kertaa.
 

Vesa-Pekka Järvelä