Hyökäten ja puolustaen

Roller derby kehitettiin USA:ssa 1920-luvulla. Vuosituhannen vaihteessa vauhdikas laji rantautui Suomeen.
– Lajin suosio on nousussa. Tällä hetkellä seuroja on jo ympäri Suomea ja lisää on tulossa. Roller derby on vielä pääasiassa naisten laji. Aiemmin miehet pääsivät mukaan lähinnä toimitsijoina, mutta nykyään mukana on jo miespelaajiakin, kertoo Heini Oksman Pori Rolling Brigade -seurasta.

Kyseessä on kontaktilaji, jota pelataan quad-rullaluistimilla. Lajista on olemassa kaksi eri versiota. ”Banked trackiä” pelataan kaltevalla radalla ja Suomessa tutumpaa ”flat trackiä” puolestaan tasaisella alustalla.
– Pelaajilta vaaditaan hyvää pelinlukutaitoa, fyysistä kestävyyttä ja hyvää tasapainoa. Luistelutaustastakin on tietysti hyötyä.

Kaksi joukkuetta pelaa ovaalin muotoisella radalla vastakkain ja kentällä on joukkueesta kerralla viisi pelaajaa.
– Neljä heistä on blokkereita ja yksi jammeri. Blokkereiden tehtävänä on estää vastustajien jammeria pääsemästä heidän ohitseen tekemään pisteitä. Jos näin pääsee käymään, hän saa ”leadjammer”-statuksen ja voi sen myötä keskeyttää alkaneen jamin niin halutessaan, selvittää Oksman.

Pelissä on kaksi 30 minuutin erää, jotka koostuvat maksimissaan kahden minuutin jameista. Pisteitä tehdään ohittamalla vastustajan pelaajia.
– Ensimmäisellä kerralla vastustajan pelaajat ohittanut jammeri ei saa vielä kerättyä pisteitä, vaan hänen on luisteltava rata ympäri. Toisen kerran ohittaessaan hän saa pisteitä ohittamistaan vastustajapelaajista. Vain ”leadjammer”-statuksen omaava jammeri voi keskeyttää jamin ennen kuin kaksi minuuttia on täynnä.

Pori Rolling Brigade perustettiin 2013.
– Kaksi toisilleen tuntematonta lajista kiinnostunutta löysivät toisensa. Nyt lajin eteen tehty työ kulminoituu. Järjestämme lauantaina 23. huhtikuuta Kokemäellä West Coast Cup -turnauksen. Mukana on uusia seuroja pitkältä länsirannikolta. Voitosta taistelevat PRB:n lisäksi Riverdale Rollers, Seinäjoki Roller Derby ja Wasa Roller Derby. Kevään aikana joukkueet kohtaavat neljästi. Finaalit pelataan kesäkuussa Oulaisissa, kertoo Oksman.

Roller derbyn aloittelijakursseja järjestetään Porissa keväisin ja syksyisin. Laji ei vaadi aiempaa urheilutaustaa.
– Salivuoroja treenejä varten on saatu lisää ja luistelua tukevaa off-skate-treeniä on hiottu.

Roller derbyssä olennainen osa ovat tuomarit ja non-skating officialit. Tuomarit seuraavat pelien puhtautta ja sujuvuutta. Non-skating officialit puolestaan kirjaavat pelin tapahtumat tarkkaan ylös.

Vesa-Pekka Järvelä