Iso mies isossa roolissa

Helsingin Mellunmäestä kotoisin oleva Mikko Vainonen on löytänyt näyttöpaikan Isomäen hornankattilasta. Viime vuodet pääosin Pohjois-Amerikassa pelannut puolustaja tuli Poriin samana päivänä, kun Michael Ryan lensi takaisin ison veden taakse.
– Näin Ryanin vain vilaukselta, mutta se meitä yhdistää, että majailen hänen entisessä kämpässään Toejoen Kempintiellä, kertoo Vainonen.

Jokereista jo pikkujunnuna HIFK:hon siirtynyt Vainonen liittyi Ässien rinkiin marraskuun puolivälissä. Viime syksy meni tosipelejä odotellen ja harjoitellen. Sopimuksen varmistuttua isokokoinen pakki kertoi pyrkivänsä pelaamaan Padassa vahvaa peruspeliä: kovaa maalineduspeliä ja nopeita pelin avauksia.
– Päävalmentaja Pekka Rautakallio antoi heti kärkeen selkeät ohjeet: pelaa mahdollisimman simppeliä peliä, ensimmäinen syöttö omille ja pidä maalinedusta puhtaana. Mahdollisimman hyvin olen pyrkinyt Rockyn ohjeita noudattamaan, sanoo Vainonen.

Ja hyvin 21-vuotias puolustaja on valmentajan huutoon vastannut. Vainonen on ottanut paikkansa Ässien ykkösketjun takaa, alkuun niin ikään ECHL:ssä kiekkoilleen Troy Vancen rinnalla ja nyttemmin Valtteri Viljasen pakkiparina.
– Yhteistyö Viljasen kanssa on loksahtanut mukavasti kohdalleen. Roolitus tuntuu toimivan, meikäläinen pyrkii raivaamaan maalinedustaa ja Valtteri pääsee enemmän tukemaan hyökkäystä, selittää Vainonen.

Vainonen vakuuttaa kehittyneensä jo kolmen kuukauden aikana patapaidassa. Parannettavaa parin vuoden takainen nuorten maailmanmestari omasta pelistään toki löytää.
– Kiekolliseen peliin on löydettävä varmuutta ja saatava kokonaisvaltaisesti lisää suoritusvarmuutta. Kotimaisessa liigassa ei pärjää roiskimalla. Viime aikoina erityishuomiota on kiinnitetty edelleen myös luisteluun. Se on sellainen iäisyysprojekti, jota on hiottava jatkossakin, pohtii Vainonen.

Tammikuussa 2012 NHL:n kykyjenetsijäpalvelu listasi Vainosen Euroopassa pelaavista kenttäpelaajista sijalle 10. Toukokuussa nuoren puolustajan nimi kirjattiin nyt jo sodan melskeisiin kadonneen KHL-joukkue Donbass Donetskin papereihin. Ukrainaan Vainonen ei kuitenkaan lähtenyt. NHL:ään hänet lopulta varasi Nashville Predators.

Vainonen teki sopimuksen HIFK:hon taas kaudeksi 2013–2014. Raamikas pakki suuntasi kuitenkin rapakon taakse.
– Tein kolmivuotisen tulokassopimuksen Predatorsin kanssa ja jatkoin pelejä OHL-liigan Frontenacsissa. Kingstonissa matseja kertyi kahden kauden aikana reilut sata ja pisteitäkin 40.
Huhtikuussa 2014 Vainonen siirtyi amatööritry-out -sopimuksella AHL-joukkue Milwaukee Admiralsin vahvuuteen.
– Siitä siirrosta ei jäänyt paljon kerrottavaa. Admiralsissa pelejä kertyi ainoastaan kaksi.
Toissasyksyiseltä Nashvillen harjoitusleiriltä Vainonen lähetettiin ensin syyskuun lopulla Admiralsiin, mutta kauden 2014–2015 kynnyksellä hän sai komennuksen vielä sarjatasoa alemmas ECHL-joukkue Cincinnati Cyclonesiin, jonka puolustuksessa Vainonen väänsi 31 peliä.
– Ohion osavaltiossa sijaitseva Cincinnati oli kaupunkina ihan ok, mutta muuten ECHL ei ollut sarjana ollenkaan sitä mitä halusin. Suoraan sanoen se on melkoinen mutasarja. Pelaajien joukossa on paljon yliopistokavereita, jotka tulevat pitämään hauskaa – ilman suurempia menestystavoitteita, sanoo Vainonen.

Ässissä pelataan kuitenkin suurella sydämellä ja tavoitteellisesti.
– Tähtäimessä ovat pudotuspelit. Sen jälkeen voi tapahtua mitä tahansa. Uskon, että tästäkin kaudesta tulee hyvä tarina, lupaa Vainonen.
Pohjois-Amerikasta Lappeenrannan kautta Poriin tullut Mikko Vainonen on ottanut paikkansa Ässien ykköspakkiparista. Viimeksi vierellä puolusti Teemu Vuorisalo.

Vääntöä ja rähinää

Cincinnati Cyclonsissa vietetty aika oli Mikko Vainosen lupaavalle lätkäuralle selkeä taka-askel.
– Rapakon takana meni homma rämpimiseksi. Kyllähän siitä tuli harmittava hukkavuosi, myöntää Ässä-pakki.
Vainonen katselikin jo reilu vuosi sitten takaisin vanhan mantereen suuntaan.
Tammikuussa 2015 Nashville Predators lainasikin HIFK-kasvatin loppukaudeksi Suomeen ja Saimaan Palloon. Lappeenrannassa liigapelejä kertyi 19.
– Pääsin sivuraiteilta taas takaisin oikealle radalle. SaiPa vei taas kehitystä oikeaan suuntaan. Siitä jatketaan täällä Porissa. Ässissä on hyvä paikka kehittyä.
IFK:ssa railakkaaseen pelitapaan tottunut Vainonen kertoo pitävänsä Ässien pelityylistä.
– Ässissä ja HIFK:ssa on paljon samaa. Pelissä on fyysisyyttä, rähinää ja pientä show’ta. Uskon, että sitä kaipaavat myös katsojat – varsinkin Isomäessä. Yleisö haluaa maaleja, vauhtia ja vääntöä, korostaa Vainonen.

Mikko Vainonen, Ässät

Aikaisemmat seurat HIFK (SML)
Milwaukee Admirals (AHL)
Cincinnati Cyclones (ECHL)
SaiPa (Liiga)
NHL-varaus 118. varaus, 2012 Nashville Predators
KHL-varaus 68. varaus, 2012 Donbass
Nuorten MM-kulta 2014

Vesa-Pekka Järvelä