Iso rooli Italian liigassa

Juuso Riksman torjui lauantaina jälleen HC Pustertalin maalilla, kun italialaisjoukkue löi HC Gherdeinan maalein 4–2. Voitolla bruneckilaisjoukkue vahvisti asemiaan Serie A:n kärkiryhmässä.
– Kolme joukkuetta on muista hieman irti. Olemme sarjakakkosena. Piikkipaikalla on Rittner Buam, jolle hävisimme reilu viikko sitten vieraissa 4–0. Myös syyskuussa kotona Rittner jyräsi meidät maalein 1–5. Kärkijoukkuetta valmentaa muuten TPS:sta ja Pelicansista tuttu Riku-Petteri Lehtonen. Muita suomalaisia täällä ei tällä hetkellä olekaan, sanoo Bruneckista tavoitettu Riksman.

Pitkällä peliurallaan yli 15 eri seurajoukkuetta edustanut Riksman siirtyi täksi kaudeksi Italian liigaan. 38-vuotiaan konkarivahdin sopimus Pohjois-Italiasta ponnistavan seuran kanssa kattaa kuluvan kauden.
– Olen kantanut alkukaudella torjuntavastuun 13 pelissä, 23-vuotias Philipp Kosta on pelannut toistaiseksi vain yhden ottelun. Omalta osaltani pelit ovat sujuneet mukavasti. Takana on vain kaksi tappiota ja torjuntaprosentti on yli 92:n, kertoo Riksman.

Liiga-debyyttinsä IFK:ssa kaudella 2001–02 tehnyt Riksman palasi Italian kaukaloihin 10 vuoden tauon jälkeen. Kaudella 2004–2005 hän torjui Alleghen riveissä. Seuraavalla kaudella Riksman juhli SM-hopeaa Ässien paidassa.
– Vuosikymmen sitten homma oli Alleghessa selvästi amatöörimaisempaa. Nykyinen seuraorganisaatiomme pyrkii toimimaan paljon ammattimaisemmin. Meillä on joukkueessa muutama kanadalainen, yksi jenkki ja koutsina Itävallasta Italiaan siirtynyt Mario Richer, sanoo Riksman.

Serie A pelataan kahdeksan joukkueen kesken. Runkosarja päättyy helmikuun lopussa.
– Pudotuspeleihin pääsevät kaikki kahdeksan. HC Pustertalilla on jo pitkä historia, mutta mestaruutta seura ei ole juhlinut vielä kertaakaan. Nytkin se on kuitenkin tavoitteena, vahvistaa Riksman.

Lauantaina käydyn kamppailun jälkeen Serie A:ssa alkoi vajaan parin viikon tauko. Tauon aikana Riksman piipahtaa perheensä luona Porissa.
– He olivat juuri kaksi viikkoa Bruneckissa. Kaupunkihan on oikein viihtyisä, ihmiset ystävällisiä ja maisemat alppien kupeessa aivan huikeat. Italian kieltä täällä ei paljon kuule. Saksalla pärjää paremmin, kertoo Riksman.

Italian lisäksi Riksmanilla on kokemusta KHL:n Lokomotiv Jaroslavlista, Ruotsin Elitserienistä ja Allsvenskanista sekä rapakon takaa AHL:n Peoria Rivermen -seurasta. Lisäksi viisi vuotta sitten liigamestaruutta HIFK:n riveissä juhlinut veteraani on torjunut Mestiksessä.
– Italiassa on omanlainen kiekkokulttuurinsa. Myös pelimatkat kiemuraisilla vuoristoteillä ovat olleet mieleenpainuvia. Olen nauttinut pelaamisesta – varsinkin nyt, kun kroppa on pitkästä aikaa kunnossa. Ja onhan tämä vähän paineettomampi tilanne, kun joskus aiemmin, myöntää konkarimolari.

Kosteutta kotihallissa

Vielä viime kaudella Rasmus Rinteen kanssa Padan maalia vartioinut Juuso Riksman on Suomessa edustanut myös pääkaupunkiseudun kolmikkoa Jokereita, Bluesia ja HIFK:ta sekä Tampereen Ilvestä.
– Seuraan kotimaan liigaa ja varsinkin Ässien otteet kiinnostavat. Myös uudistettu Isomäki Areena kiinnostaa. Olen kuullut hallista pelkkää positiivista ja haluan käydä itse katsomassa vanhan kotihallini uuden ilmeen, sanoo Riksman.
HC Pustertal puolestaan pelaa kotiottelunsa yhä vanhassa hallissa.
– Olosuhteet eivät ole aivan ykkösluokkaa. Varsinkin alkukaudesta hallissa oli kosteaa ja jää oli heikossa kunnossa. Ilmojen viilettyä tilanne on hieman parantunut. Uusi halli on suunnitteilla. Sitä odotellaan kaupunkiin vuonna 2018, paljastaa Riksman.

Bruneckin kaupunki sijaitsee Etelä-Tirolissa pohjoisessa Italiassa. 16 000 asukkaan Bruneck on Etelä-Tirolin viidenneksi suurin kaupunki. Lähin isompi kaupunki on noin 80 kilometrin päässä sijaitseva Itävallan Innsbruck.

Vesa-Pekka Järvelä