Iso ruutu IFK:ssa

Joillain jääkiekkomatseilla on oma erityinen sädekehänsä. Porin Ässien ja Helsingin IFK:n kamppailuista on vuosien saatossa muodostunut kotimaisten kaukaloiden klassikkoja.

Railakas parivaljakko ei pettänyt katsojia myöskään kuluvan kauden toisessa keskinäisessä taistossa. 12. marraskuuta Isomäki Areenalla nähtiin lätkäsyksyn värikkäin ottelu. Erityinen lataus pelissä oli IFK-puolustaja Tommi Taimilla. Ässä-kasvatti palasi sairauslomaltaan entisessä kotihallissaan.
– Jännitin ihan pirusti. Matsissa oli samanlaista sähinää kuin joskus takavuosina. Hain Porin visiitillä vielä parasta virettäni. Uskon, että perjantai-iltana pystyn antamaan joukkueelle jo kovemman panoksen, pohtii 25-vuotias pakki.

IFK:n miehistöön täksi kaudeksi siirtynyt puolustaja pelasi vielä paluuottelussaan Lauri Taipaluksen pakkiparina. Viime peleissä punapaitojen johtotähtiin kuuluva Taimi on puolustanut ykkösparissa Joonas Järvisen rinnalla. Idän ruplaliigassa kiekkoillut kaksikko on löytänyt yhteisen sävelen.
– Haluamme molemmat olla joukkueen johtavia pelaajia. Järvisen kanssa on mukava pelata. Meillä on pitkälti samanlainen ajattelutapa pelistä. Kumpikin tietää, missä toinen menee. Ehkä yhteispeliä avittaa omalta osaltaan myös KHL:stä saatu kokemus, sanoo sulavasti liikkuva ja terävästi peliä avaava Taimi.

Vastuusta nauttiva Taimi on tyytyväinen tämänhetkiseen pelipaikkaansa.
– Perinteet velvoittavat ja on kunnia kantaa IFK:n pelipaitaa. Seuralla on yhä vankka asema suomalaisessa jääkiekossa. Jokereiden KHL-siirron ja Bluesin talousvaikeuksien jälkeen seuran asema pääkaupunkialueen ykkösseurana on vankistunut, espoolaisseuran tilanteesta huolestunut Taimi korostaa.
– Paikallispelit sytyttävät. Toivotaan, että Bluesin taival saadaan jatkumaan.

STADIN KINGIT on tunnettu kovaa taklaavana, joka tilanteessa taistelevana ja räiskyvänä ryhmänä.
– IFK on edelleen maineensa veroinen. Joukkueessa on erinomainen yhteishenki, joka ei rakoile tiukassakaan tilanteessa, vakuuttaa Taimi.

Hänen mukaansa pitkään ja huolella rakennettu IFK-brändi on tänäänkin vahvoilla.
– Organisaatio on iso ja brändiä vaalitaan seurassa jokaisella tasolla. Vaikka resursseja olisi varmasti lähteä mukaan suurempiin kuvioihin, uskon, että seuraa ei tulla tulevina vuosina näkemään esimerkiksi KHL:ssä, veikkaa Taimi.

HIFK pelaa SC Bernin keväällä 2013 Sveitsin mestariksi valmentaneen Antti Törmäsen komennossa. Ja hyvin on alkukaudella pelannutkin.
– Alku oli vähän hakemista, mutta vähitellen peli on parantunut. Ennen joulua iski kuitenkin hetkellisesti henkinen ja fyysinen väsymys, mutta parempaa on varmasti luvassa. Meillä on kaikki rahkeet mennä pitkälle.
IFK on täynnä Suomi-kiekon lupauksia. Tulevaisuuden tähtien rinnalla luistelee myös Teemu Ramstedtin, Corey Elkinsin, Tomas Zaborskyn ja Siim Liivikin kaltaisia tukipilareita.
– Nuoret rynnistävät joukolla esiin. Hyvinä esimerkkeinä ovat tehotilastossa korkealla oleva Mika Partanen, tarkasti torjunut Ville Husso ja Pikkuleijonien tähtiin kuuluva Roope Hintz. Varsinkin Hintzille voi helposti veikata upeaa kansainvälistä kiekkouraa, sanoo Taimi.

Kielimuurin takana

Tommi Taimi siirtyi IFK:n riveihin KHL-seura Amur Habarovskista. Porilaispakin debyyttikausi kaukoidästä käsin operoivassa seurassa katkesi joulukuussa 2014 loukkaantumiseen.
– Amurin kausi ei ollut kummoinen. Vasta Jukka Rautakorven siirryttyä joukkueen peräsimeen otteisiin saatiin hieman ryhtiä. Rehellisyyden nimissä Amurin miehistössä oli monta sellaista pelaajaa, jotka eivät olleet KHL-liigan tasoa, paljastaa Taimi.
Tällä kaudella Juha Metsolan maalille hankkinut Amur on pelannut pirteämmin. Nykyisessä kokoonpanossa onkin vain muutama Taimin entinen seurakaveri.
– Venäläispelaajien kanssa oli kielimuurin vuoksi vaikea kommunikoida. Heille ulkomaalaispelaajien menestys ei aina ollut mieluisaa. Kun nousin ykköspariin, pakkikaverini ei vähään aikaan edes moikannut, naurahtaa Taimi.
Pesti itäliigaan oli kuitenkin monella tapaa kehittävä.
– En pidä poissuljettuna, ettenkö pelaisi vielä tulevaisuudessakin KHL:ssä. Hyviä sarjoja on toki muuallakin, esimerkiksi Ruotsissa ja Sveitsissä. Ja ainahan NHL on se uran suurin unelma, painottaa Taimi.

Ässät-HIFK pe 8.1. kello 18.30

Vesa-Pekka Järvelä