Jättiläisten tiukka taisto

Krookan satamassa nähdään tulevana viikonloppuna kova joukko maailman vahvimpia miehiä. Mukana Merikarvian kansainvälisessä kilpailussa on myös viisi kertaa Maailman Vahvin Mies -tittelin pokannut 39-vuotias Zydrunas Savickas.

Liettuan Biržaissa syntyneen ”The Big Z:n” haastaa muun muassa Game Of Thrones -sarjassa näyttelevä islantilaistähti Hafthor Julius Björnsson. Kaksikon lisäksi mukana Merikarvian kisassa ovat muun muassa kovat kotimaiset, Rauman Juha-Matti Järvi ja Turun Antti Mourujärvi. Kaikkiaan Krookaan saapuu 12 voimamieskilpailujen ammattilaista.

Kansainvälinen Strongman Champions League on kiistatta maailman kovin voimamiessarja. Sarjassa vaaditaan voimaa, kestävyyttä ja nopeutta sekä hyvää lajitekniikkaa.
– Merikarvian kisa on sarjan neljäs osakilpailu tänä vuonna. Yhteensä sarjaan kuuluu vuoden 2015 aikana 16 osakilpailua. Ne käydään ympäri maailman. Kilpailuja järjestetään mahdollisimman näyttävissä ja eksoottisissa paikoissa, kertoo Ilkka Kinnunen Strongman Champions League´sta.

Kinnusen mukaan sarja kuvataan ja näytetään ympäri maapalloa eri TV-kanavilla.
– Sarja näkyy noin sadassa maassa. Meillä Suomessa sitä voi seurata MTV3- ja MAX -kanavilla, sanoo Kinnunen.

13.–14. kesäkuuta Krookan satamassa käytävässä osakilpailussa yleisön mielenkiinto keskittyy suomalaisten lisäksi ennen kaikkea Savickaksen ja Björnssonin kaksinkamppailuun.
– Tulossa on todellinen jättiläisten taisto. Molemmilla on kokoa ja näköä. Liettuan Savickaksella on mittaa 196 senttiä ja painoa 180 kiloa. ”The Big Z:n” meriittilista vetää hiljaiseksi. Oikeastaan Savickas on voittanut urallaan kaiken mahdollisen. Vuosina 2008–2014 liettualainen keräsi 30 ykkössijaa SCL -sarjassa. Arnold Classicin voiton hän vei kuudesti. Voittojen lisäksi Savickas pitää hallussaan tukinnoston ME:tä. Hän paransi sen vastikään lukemiin 228 kiloa, kertoo Kinnunen.

Kinnunen veikkaa, ettei Savickaksen voitto Merikarvian kilpailussa ole suinkaan itsestään selvää. Mukana on maailman tähdistä myös muun muassa viime vuoden kokonaissarjan kakkonen Kryzstof Radzikowski Puolasta.
– Sen sijaan viime vuoden SCL -sarjan maailmanmestari, itävaltalainen Martin Wildauer katkaisi hauiksensa edellisessä Brasilian osakilpailussa ja joutuu näin jäämään pois, sanoo Kinnunen.
Kinnunen uskoo, että varsinkin 26-vuotias Björnsson antanee Savickakselle tiukan vastuksen. Omat mahdollisuutensa on myös 32-vuotiaalla Radzikowskilla. 
– Björnsson on tullut tunnetuksi suositusta Game Of Thrones -sarjasta, jossa hän esiintyi nimellä ”The Mountain”. Näyttelijän töiden lisäksi Björnsson on panostanut myös Maailman Vahvin -kisoihin. Tämän vuoden kisoissa hän on ollut jo kolmas ja vuonna 2014 parhaimmillaan toinen. SCL:n osakilpailuista 207-senttisellä ja peräti 190 kiloa painavalla Björnssonilla on useita ykkössijoja, paljastaa Kinnunen.
.

Järvi ja Mourujärvi
Kotimaista voimaa Krookan kilpailussa edustavista Rauman Juha-Matti Järvi on tehnyt kovaa tulosta myös Suomen rajojen ulkopuolella. 34-vuotias Järvi pitää hallussaan tukinnoston Suomen ennätystä tuloksella 180 kiloa. 183-senttinen ja 133 kiloa painava voimanpesä tekee Merikarvialla 1,5 vuoden tauon jälkeen paluun kansainvälisille areenoille.
Vuotta Järven nuorempi Antti Mourujärvi tulee Merikarvialle Turusta. Mourujärvellä on mittaa 191 senttiä ja painoa 150 kiloa. Hän on menestynyt kovassa lajissa nimeltä Etupito. Siinä kilpailijat pitävät 25 kilon painoista sylinteriä suorin käsin, selkä tuettuna, niin kauan kuin mahdollista. Menestystä Mourujärvi on kerännyt myös Strongman Champions League´n osakilpailuissa.

 

Strongman Champions League -osakilpailu Merikarvialla Krookan satamassa 13–14.6. kello 12. Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy.

 

Vesa-Pekka Järvelä