Jessen fokus Jokereissa

Hyvän debyyttikauden KHL:ssä pelannut Helsingin Jokerit suuntasi tiivistahtiseen liigasyksyyn uudistuneella miehistöllä. Viime kauden alkaessa narripaitojen rosterissa oli myös ex-Ässä Severi Sillanpää.

Porilaishyökkääjän pelit itäliigassa jäivät kuitenkin vähiin. Jokereissa nähdään kuitenkin tällä kaudellakin porilaisväriä, kun Helsingin tähtisikermä hankki hyökkääjistöönsä Ässä-kasvatti Jesse Joensuun.
– Olen kiitollinen mahdollisuudesta pelata edelleen huipputasolla ja huippuseurassa. Viime kausi ja tämä syksy ovat todistaneet, että Jokerit kuuluu liigan kärkeen. Henkilökohtaisesti KHL vaatii kuitenkin mukautumista, sillä pelityyli itäliigassa poikkeaa selvästi siitä, mihin olen tottunut, sanoo Joensuu.

Ensimmäiset 13 ottelua Joensuu on luistellut Jokereiden nelosvitjassa. Minuutteja on kertynyt keskimäärin vajaat 13. Joensuun ensimmäinen KHL-osuma on vielä näkemättä. Viimeisissä peleissä ketjukavereina ovat viilettäneet Petteri Wirtanen ja Jani Rita.
– Heistä ei onnistuminen ole kiinni. Itselläni vain on omassa pelissäni vielä paljon tekemistä. Kaikki lähtee luistelusta ja siihen pitää saada rutkasti lisää potkua. En ole kuitenkaan tuskastunut. Olen edelleen hieman keskenkuntoinen. Tiedän, että pystyn parantamaan.

Fyysisyydestään tunnettu Joensuu on kiekkoillut kahdesti urallaan NHL:ssä. Maailman kovimmassa lätkäliigassa pelejä kertyi 129. Debyytti tapahtui kaudella 2008–2009 New York Islandersin paidassa.

Viime kauden 193-senttinen laituri aloitti Edmonton Oilersin riveissä. Joulukuussa Joensuu siirtyi kuitenkin Sveitsin pääsarjan SC Bernin riveihin. Alppimaan suurseurassa 27-vuotias voimahyökkääjä keräsi 23 ottelussa tehot 4+6.
– Päätös Eurooppaan siirtymisestä oli oikea. NHL-kortit on nyt katsottu ja on turha toivoa enää paluuta. Mikään NHL-seura ei tule enää tarjoamaan minulle uutta sopimusta, mutta onneksi maailmassa on muitakin korkeatasoisia sarjoja, korostaa Joensuu.

Joensuulle KHL on loistava paikka harjoittaa ammattiaan.
– Sarja on täynnä toinen toistaan tasokkaampia joukkueita. Kärkiseurojen takanakin pelataan laadukkaasti, joten jokaiseen matsiin pitää lähteä täysillä. Saimme siitä hyvän esimerkin kotipelissä HK Vitjazia vastaan, muistuttaa Joensuu.

Viikonloppuna Jokerit kohtasi vieraissa Gagarin Cupin voittoa keväällä juhlineen SKA Pietarin ja KHL:n toisen jättiläisen TsSKA Moskovan. Jokerit joutui kotimatkalle ilman lisäpisteitä. Kaksi selkäsaunaa pudottivat joukkueen läntisen lohkon kakkoseksi.

Armeijan mahtiseurat tulevat vastavierailulle tällä viikolla. SKA:n Jokerit kohtaa Hartwall Areenalla huomenna torstaina. TsSKA saapuu Helsinkiin lauantaina.
– Haluamme pysyä sarjan kärkipaikoilla ja molemmat ovat meidän päävastustajiamme. Nyt on revanssin paikka, sanoo Joensuu.

Parempia Leijoniin

Ensi viikolla Jokerit matkaa Tsheljabinskiin ja Nizhnekamskiin. Yhteensä narripaidoille kertyy tämän kauden runkosarjassa yli 50 000 lentokilometriä.
– Totuin rapakon takana kovaan reissaamiseen. Habarovsk ja Vladivostok ovat kuitenkin kaukana eikä lento jonnekin Novokuznetskiin tai Novosibirskiinkään ole helppo. Onneksi seura on järjestänyt kaikki pelin ulkopuoliset asiatkin loistavasti. Organisaatio onkin aivan huippuluokkaa – samoinkin kuin puitteet kotihallissa, kertoo Joensuu.
Porilaisen fokus onkin tällä hetkellä Jokereissa. Maajoukkuekutsua Joensuu ei juuri nyt odottele.
– Jatkossa se ei silti ole poissuljettua. Tänä syksynä Leijoniin on kuitenkin tarjolla paljon parempia pelaajia, myöntää Joensuu.

Joensuun seurat:
New York Islanders (NHL)
Ässät (SML)
Bridgeport Sound Tigers (AHL)
HV71 (SEL)
Edmonton Oilers (NHL)
SC Bern (NLA)
Jokerit (KHL)

Vesa-Pekka Järvelä