Joulukuusikin on täynnä palloja

Kuka on tämä entinen porilainen jalkapalloilija?

Vihje: Tästä kovaluisesta topparista löytyy musiikkia. Mr Pori Jazz ja suurisilmäinen discomimmi?
 
FCJazzin viime kauden otteluohjelmista löytyi tällaisia varsin kimurantteja kysymyksiä. Mies niiden takana on porilainen Kimmo Österlund. Hän rakastaa paitsi jalkapalloa, myös tietokilpailuja.
– Klassisen tyylin tietovisoja Jyrki Otilan ja Reijo Salmisen malliin, ne ovat hienoa ajanvietettä. 
Kimmon kanssa kisailleet tietävät, että mies on kävelevä tietopankki ja lähes voittamaton. Itse hän kuitenkin kertoo iloitsevansa eniten kiinnostavasta kilpailusta, ei niinkään voitosta.
 
Sen sijaan jalkapallossa voitto on tärkeä asia. Kimmo Österlund on FC Jazzin markkinointi- ja viestintävastaava. Katse on jo tiukasti ensi kesässä ja joukkueen toisessa kaudessa Ykkösessä. 
– Viime kesänä ensimmäinen kotivoitto tuli viimeisessä kotiottelussa, liian myöhään. Kotikatsomoon pitää saada huumaa ja meininkiä. Paikoilleen ei voi jäädä polkemaan, vaan koko ajan pitää kehittyä.
Jalkapalloon Kimmo ihastui jo lapsena Söörmarkussa isänsä esimerkkiä seuraten. Lauantai-iltapäivien kohokohta oli Englannin liigan ottelun suora televisiolähetys.
– Aulis Virtanen ja liigan matsit, se oli jotain ihmeellistä siihen aikaan. Isäni pelasi jalkapalloa ihan tosissaan. Itsekin pelasin, mutta sarjatasosta riippumatta olin yleensä se vaihtopenkin kaveri, Kimmo juttelee.
Nykyään hän pelaa itse Ukkosissa eli Musan Salaman ikämiesryhmässä. FC Jazzin toimi sen sijaan on jalkapallofanille unelmaharrastus, joka toki työllistää melko tavalla. 
– Olen ollut joukkueen taustaryhmässä syksystä 2013. Kun edustusjoukkue muutettiin osakeyhtiöksi, minustakin tuli hallituksen jäsen. Markkinointi- ja viestintävastaavana etsin yhteistyökumppaneita ja järjestän erilaisia tapahtumapäiviä, vaikkapa yritysten tykypäiviksi. Ja tämä paita pitäisi täyttää sponsoreiden logoilla, Kimmo esittelee FC Jazzin pelipaitaa. 
 
Kimmo Österlund kirjoitti ylioppilaaksi Porin Lyseosta vuonna 1987. Työmaailma houkutti saman tien, joten jatko-opinnot hän suoritti iltalinjoilla. Hän on opiskellut töiden ohessa koneteknikoksi ja merkonomiksi. 
Nyt Österlund on ”perheellinen putkimyyjä”, kuten hän itsensä esittelee. Hän asuu puoliso Mervin ja tyttären kanssa Itä-Porissa.
Porin Putkirakentajiin Kimmo tuli töihin 16 vuotta sitten asuttuaan sitä ennen kymmenen vuotta Helsingissä.
– Tulimme suurella ilolla takaisin Poriin. Täältä löytyi työpaikka, joka on tuonut paljon haasteita ja uusia tuttavia, hän sanoo.
– Tässä työssä ei ole kahta samanlaista päivää. Asiakkaita on niin erilaisia – on talojen ihmisiä, jotka haluavat laittaa jätevedet kuntoon ja toisaalta vaikkapa aurinkokennoja asentavia ihmisiä.
Österlundin isä ja isoisä ovat putkiasentajia, pojasta tuli myyntijohtaja.
– Minulla ei tongit pysy kädessä, joten myyntityö sopii paremmin, hän tuumaa. 
 
Kimmo toteaa, että jouluiältään hän on aina vaan 12-vuotias.
– Perheelle jo sanoin, että kyllä mua taas jännittää, enkä ole tehnyt lahjalistaakaan vielä, hän nauraa.
– Joulu on hienoa, hyvän tahdon aikaa. Perinteisiin kuuluvat joulusauna ja ruoan jälkeen useamman tunnin muistelot vanhoista jouluista. Ja tapanina pelataan jo Englannin liigan kierros, se on perinteinen veikkauskohde.
 
Alun kysymyksen vastaus: Jarno Heinikangas
Sanna Jääskeläinen