Jousto auttoi

Kotimainen jääkiekkoliiga vaati jokaiselle liigapaikkakunnalle joustokaukalot kuluvalle kaudelle. Aiemmin näitä nykyaikaisia kaukaloita oli Suomen kamaralla vain muutamilla paikkakunnilla.

Joustokaukaloiden tuoma muutos pelaajien loukkaantumisiin on huomattava. Näppituntumalta voidaan todeta, että edellisillä kausilla esimerkiksi aivotärähdyksiä ja ylävartalovammoja sattui viikoittain – nykyisin niitä sattuu keskimäärin kerran kuukaudessa. 
 
Jääkiekko on fyysinen kontaktilaji, jossa loukkaantumisia valitettavasti tulee aina tapahtumaan, eikä nollatoleranssiin tulla pääsemään milloinkaan.  Nykyisin päävammoja tulee useimmin keskialueen taklauksissa, joissa taklataan ns. puun takaa. Varsinkin puolustajat ovat olleet laitataklaustilanteissa riskialttiilla alueella. 
Jotkut puhuivat jossain yhteydessä turvakaukaloista, sitähän nämä eivät tietenkään ole. Turvakaukaloa jääkiekkoon ei ole olemassakaan, eikä tule. 
Joustokaukalot ovat aivan eri planeetalta entisiin nähden. Joskus menneinä vuosina pleksien sijasta käytettiin karkaistua lasia, mutta jokainen ymmärtää, ettei karkaistu lasi anna yhtään joustoa.
Porin Isomäessäkin lasipleksejä menneinä vuosina käytettiin. Niistä luovuttiin osittain senkin takia, että välillä niitä meni pirstaleiksi jo alkuverryttelyssä kiekon osuttua lasiin sopivasti.
 
Porin Ässien kapteeni Ville Uusitalo pelasi viime viikolla uransa viidennensadannen liigaottelun. Valtaosan näistä peleistä Uusitalo on pelannut Ässien paidassa. 
Kapteeni on ottanut joustokaukalot ilolla vastaan.
–  Todella hienoa, että joustokaukalot saatiin liigahalleihin, vaikka kustannuskysymyskin se oli monella paikkakunnalla. Oikeastaan tämä pakkosääntö olisi pitänyt ottaa jo vuosia sitten käyttöön.
–  En tiedä, onko mitään tilastoja missään olemassa, mutta päävammat ovat vähentyneet merkittävästi, yleisesti ottaen kaikenlaiset yläraajavammat. Itsekin olisin taatusti joutunut kuluvalla kaudella sairaslistalle taklausvammojen takia, jos vanhan mallisissa kaukaloissa vielä pelattaisiin.
Uusitalo sanoo, että jos taklattavana pelaajana ehdit laitaan kiinni ennen taklausta, niin taklaava pelaaja siinä yleensä nurin lentää, kun joustopleksi heittää takaisin. 
– Olihan niissä vanhoissa kaukaloissakin eroja. Porissa oli viime vuosina aika lailla joustavat pleksit vanhassakin kaukalossa, mutta esimerkiksi Oulussa, Tampereella ja Kuopiossa oli pleksit ihan betonia. On todella helppo sanoa, että joustokaukaloiden saaminen liigahalleihin oli pelaajien kannalta loistava juttu, hän kertoo.
Joustokaukalo maksoi esimerkiksi Porissa noin 150 000 euroa. Sen maksoi Porin kaupunki. Allekirjoittaneella ei ole tietoa, mikä tilanne oli muilla paikkakunnilla, mutta Ville Uusitalon kommenttiin on helppo yhtyä – erinomainen parannus pelaajien turvallisuuden kannalta.
 
 
Jukka Silvast